Det kan være både uhøflig og ulovlig å gi tips

Mens i andre land må du tipse de fleste. Sjekk oversikten.

TIPSER PÅ RESTAURANT: Spiser du et godt måltid, er det forventet å gi tips i de fleste land. Noen steder er det inkludert i regningen. Dette bildet er fra byen Kyrenia på Kypros. 
Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
TIPSER PÅ RESTAURANT: Spiser du et godt måltid, er det forventet å gi tips i de fleste land. Noen steder er det inkludert i regningen. Dette bildet er fra byen Kyrenia på Kypros. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på Dagbladet.no/reise

(Dagbladet): I mange land kan du bli ansett som uhøflig eller grådig dersom du ikke legger igjen noen driks på restauranten, i baren eller i taxien. I andre vil kanskje noen anse det som frekt at du gir dem penger.

- I Norge er det å gi tips nesten en slags almisse, men skal du til utlandet må du være klar over at tipsen kan være en del av lønna, sier reiseekspert og redaktør av reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth.

Merk deg USA
Baardseth trekker frem USA som den desiderte «tipsverstingen» hvor du bør være ekstra oppmerksom på normene.

- Gir du ikke tips på restaurant i USA, kan det bety at servitøren nesten ikke tjener penger. Der er det uhørt å ikke gi tips!

Han sier at du stort sett bør tipse minst 15 til 20 prosent av det du betaler.

- Ellers er tips kjærkommen i alle land hvor lønningsnivåene er lave. I Marokko er det likevel ikke vanlig å gi store beløp, sier han.

Populære turister
Helen Begby, som er informasjonssjef i Apollo, sier at de ofte får forespørsler fra norske turister om hva som er vanlig å gi i tips i forskjellige land.

- Det er spesielt i land hvor kostnadsnivået er lavt, at mange blir usikre på hva som er vanlig siden vi blir så rike i forhold, sier hun.

Begge reiseekspertene er enige om at nordmenn stort sett er generøse.

- Det er ikke uten grunn at nordmenn er populære som turister. Vi går gjerne ut og spiser dyrt, sier Baardseth.

Han mener likevel det kan være lett å glemme seg, og at nordmenn kan vise seg fra sin gjerrige side:

- Jeg tar meg ofte i det selv. Du kommer til Thailand også finner du ut at tuk-tuk-sjåføren vil ha 5 baht mer enn det du er vant å betale. Men regner du det om, tilsvarer det kanskje 1 krone. Da er det ren galskap å unnlate å tipse.

Han mener at en tiprosentregel er god de fleste steder. Også i taxien.

- Det spiller ikke så stor rolle om det egentlig er vanlig å gi fem eller syv prosent. Jeg har iallfall aldri fått høre noe negativt om jeg har gitt ti prosent. Når man er så dårlig i hoderegning som jeg er, er det også like greit, ler han.

- Tips frisøren!
På restaurant og i taxi er det stort sett vanlig å tipse. Men hva med i baren?

- Kjøper du drinken ved bardisken, trenger du stort sett ikke å gi tips. Får du drinkene servert, er det mer vanlig å legge noe igjen, sier Baardseth.

Begby minner også om at det ofte er vanlig å gi tips på steder som ikke er like vanlig å tipse som i Norge.

ITALIA: Spiser du i Italia, som her i Roma, er service ofte inkludert i regningen. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
ITALIA: Spiser du i Italia, som her i Roma, er service ofte inkludert i regningen. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

- Det er ofte vanlig å tipse frisøren. Mange menn liker for eksempel å gå til barberere, da er det hyggelig å legge igjen litt ved god service, sier hun.

Hun mener også det er hyggelig å være litt raus på steder rundt Middelhavet hvor de bare holder sesongåpent.

Både Begby og Baardseth understreker at du bare trenger å tipse når du er fornøyd med servicen.

- Du må nesten vurdere ut fra din egen samvittighet hvor fornøyd du må være. Har jeg fått dårlig service, men ser at det er fryktelig mye å gjøre, eller at stedet er underbemannet, da tenker jeg at det ikke må gå ut over kelneren, sier Baardseth, som også råder å si i fra dersom servicen har vært dårlig.

Så mye bør du tipse:

Nord- og Mellom-Amerika
USA: Lønna er lav i mange serviceyrker. Går du på restaurant bør du legge 10-20 prosent i tips, alt ettersom hvor fornøyd du er. Noe mindre enn 15 prosent er gjerne uhørt. I USA er det svært utbredt med tips, stort sett forventes det derfor tips mange steder hvor du ellers ikke hadde regnet med det. Også frisøren må få tips! I fastfood-restauranter er det mindre vanlig å tipse, men ofte vil en tips-bolle stå ved betalingsdisken.

Canada: Her forventes det at du gircirka 10-15 prosent tips. Gi gjerne noen dollar til pikkoloen og stuepika. I taxien gir du 10 prosent.

Mexico: 15 prosent tips er vanlig, unntatt hvis du spiser på kjappe fastfood-steder og taco-malls.

Karibia: 15 prosent tips er vanlig. Det er ofte normalt å gi tips til alle som jobber med turister.

Sør-Amerika
Det er forskjellig fra land til land. Noen har servicepåslag, ofte gjelder dette land som Costa Rica, Brasil og Peru.

I land som Argentina, Chile og Uruguay er det vanlig å tipse 10-15 prosent, alt etter graden av service og behag.

En generell retningslinje er 10-15 prosent når du besøker en restaurant. Beregn om lag 10 kroner per enhet når noen hjelper deg med bagasjen. I taxien er det vanlig at du runder opp beløpet, eller gir 10 prosent tips.

Asia
Skal du på reise i Asia, er det viktig å være oppmerksom på hva lokalbefolkningen gjør.

Japan: Det er ikke vanlig med tips. Vær obs på at visse kan oppleve driks som krenkende.

Kina: Offisielt er det ulovlig å gi tips i Kina, men både restauranter og taxisjåfører setter pris på tips. Det er også en god idé å legge igjen noen mynter til rengjøringspersonalet på hotellene. De får ofte dårlig betalt. I storbyene kan 10 til 15 prosent være vanlig dersom du får god service.

Thailand: Mange nordmenn drar til Thailand om vinteren. Der bør du helst legge til ti prosent når du besøker finere restauranter. Spiser du på et enklere sted, forventes intenting.

India: Legg gjerne på ti prosent når du betaler maten på spisesteder. Ellers gi tips ved god service.

Europa
Rundt om i de fleste steder i Europa forventes det at du gir tips etter maten, selv etter et enkelt måltid. Det er ikke like vanlig å gi tips dersom du bare kjøper en kaffe eller en liten sjokoladebit. Det vanligste er å gi 10 prosent eller mer. I noen tilfeller kan tipsen være innbakt i totalprisen.

England: Ofte er det en serviceavgift inkludert på restauranter. Hvis ikke, gi 10 til 15 prosent ekstra. Det samme gjelder taxi. I puben er det ikke vanlig å i tips. Gi gjerne til servicefolket på hotellet dersom du får god service. Men vær diskret når du tipser i England!

Frankrike: Det er vanlig å runde av til nærmeste euro. Får du god service, betal opp til 10 prosent ekstra. I taxien er det greit å tipse litt om du får veldig god service, eller har tung bagasje.

Hellas: Ofte er det inkludert serviceavgift på regningen i Hellas, men rund gjerne beløpene opp til nærmeste euro. Ellers legg på fem til 10 prosent.

Spania: Du trenger ikke gi tips da serviceavgift som oftest er inkludert. Får du god service på restauranter, gi mellom fem og ti prosent. I taxien runder du opp beløpet, eller gir ti prosent ekstra.

TIPSE PÅ HOTELL: Det er stor forskjell i de ulike landene på om du bør tipse ulikt servicepersonell på hoteller. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
TIPSE PÅ HOTELL: Det er stor forskjell i de ulike landene på om du bør tipse ulikt servicepersonell på hoteller. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Italia: Tipsen er ofte inkludert i regningen som et servicegebyr. Rund opp beløpet i taxien.

Tyskland: Service er ofte inkludert på regningen, men gi gjerne fem til ti prosent på restauranter og barer om du er fornøyd.

Danmark: Service er inkludert på restaurant og i taxi, men du kan tipse om du har fått spesielt god service. Rund gjerne opp.

Sveits: Har lovpålagt serviceavgift. Det er ikke nødvendig med tips, men legge igjen litt om du er tilfreds.

Belgia: Service er ofte inkludert i regningen.

Bulgaria: Gi tips etter eget ønske om du er fornøyd med servicen.

Kroatia: Service ofte inkludert. Rund gjerne beløpet oppover. Gi i taxien, i bar og til lokale guider.

Kypros: Er du fornøyd med servicen, kan du runde opp til nærmeste hele euro. Det er ikke vanlig å tipse i taxi.

Tyrkia: Er du fornøyd kan du gi 5-10 prosent. Ellers små beløp. Rund opp beløpet i taxi.

Oceania
Australia: Her er det vanlig å gi cirka 10 prosent tips. I taxien runder du opp beløpet eller gir ti prosent.

New Zealand: På New Zealand forventes det ikke noe, men det settes pris på om du gir litt ekstra dersom du har besøkt en bedre restaurant og er fornøyd med servicen. I taxien er det ikke nødvendig med tips.

Afrika og Midtøsten
Egypt: Tips er vanlig i Egypt. Her gir du til de fleste, også dersom du får hjelp av lokalbefolkningen. Da kan én pund holde. Det er det vanlig å gi mellom fem og 10 prosent i tips når du besøker en finere restaurant. Skal du ta taxi er det mest vanlig runde opp til nærmeste beløp.

Sør-Afrika: Service er ofte inkludert i regningen. Hvis ikke, gi gjerne ti prosent på spisesteder og i taxi. Ellers forventes det stort sett ikke noe tips. I Dubai og Oman er det ikke forventet.

Kilder: reiseguiden.no, travelmarket.no, reiseplaneten.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer