Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Det kom blod ut av øret og det var veldig smertefullt

Hørte ikke på det ene øret på flere dager etter flytur.

ØREPROBLEMER VED LANDING: Om du får vondt i ørene når flyet går inn for landing, hjelper det å holde for nesa og lage overtrykk, samtidig som du vekselvis svelger og åpner kjeven med lukket munn. Dette kalles Valsalvas-manøveren, forteller Dagbladets reiseekspert, reiselege Gunnar Hasle. Illustrasjonsfoto: DAVID BOILY / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
ØREPROBLEMER VED LANDING: Om du får vondt i ørene når flyet går inn for landing, hjelper det å holde for nesa og lage overtrykk, samtidig som du vekselvis svelger og åpner kjeven med lukket munn. Dette kalles Valsalvas-manøveren, forteller Dagbladets reiseekspert, reiselege Gunnar Hasle. Illustrasjonsfoto: DAVID BOILY / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Rett som det er kommer det e-poster til Dagbladets reiseeksperter fra lesere som har opplevd problemer med ørene når de har vært ute og reist med fly.

Det har også Marianne, som forteller at trommehinnen sprakk på det ene øret under en flytur til Spania.

- Det kom blod ut av øret og det var veldig smertefullt, skriver hun i en e-post til Dagbladets reiseeksperter.

Mistet hørselen Etter noen dager uten at hun nesten hørte noen ting på dette øret, gikk hun til legen. Der fikk hun nesespray og penicillin.

- Øret var så som så, men jeg hadde ingen smerter på veien hjem, skriver Marianne.

Hun forteller at hun hadde vært forkjøla en uke i forveien, og legen forklarte at det økte sjansen for at trommehinnen kunne sprekke, forteller hun.

- Nå skal jeg til Spania igjen om en liten stund. Jeg lurer derfor på om dette kan skje igjen, og hvilke forholdsregler jeg kan ta? spør hun.

Tett øretrompet - Når du er forkjøla kan øretrompeten være tett, og da er det vanskelig å utligne trykket i mellomøret, sier Dagbladets reiseekspert, Reiseklinikkens reiselege Gunnar Hasle.

Normalt skal lufta kunne passere fritt gjennom øretrompeten, slik at trykket utenfor og innenfor trommehinnen er det samme, forteller han.

Det vanligste er å få problemer like før landing.

- Selv om det er redusert luftpassasje kan lufta vanligvis slippe ut av mellomøret. Det er derfor det er ved landing at man får vondt i øret, sier Hasle.

Da øker trykket i flykabinen, og om det ikke kommer nok luft inn i mellomøret, vil trommehinnen bli presset innover, og i verste fall kan den sprekke.

Valsalvas-manøver - Om du får vondt i ørene når flyet går inn for landing, hjelper det å holde for nesa og lage overtrykk, samtidig som du vekselvis svelger og åpner kjeven med lukket munn. Dette kalles Valsalvas-manøveren, sier han.

Om du må fly når du er forkjøla, lønner det seg også å bruke slimhinneavsvellende nesespray, råder Hasle.

REISELEGE: Gunnar Hasle er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Ifølge reiseeksperten er den mest effektiv om du legger deg på siden med øret lavest på samme side som du har sprayet, venter ett minutt, og deretter gjøre det samme etter å ha sprayet i det andre neseboret.

- Dette er plundrete å få til i et flysete, men du kan i hvert fall legge hodet på skrå så mye du kan, sier han.

Betennelse I Mariannes tilfelle sprakk trommehinnen midt under flyreisen, og det tyder på at hun hadde en mellomørebetennelse, mener Hasle.

- Et naturlig forløp av det er at trommehinnen sprekker. Kanskje hadde ikke dette noe med flyturen å gjøre i det hele tatt siden det ikke gjorde vondt i øret under hjemreisen, sier Dagbladets reiseekspert.

Om du vanligvis ikke har problemer med trykket i ørene når du flyr, er det ikke sannsynlig at dette vil skje igjen om du er frisk når du legger ut på den neste flyturen, forteller han.

Ifølge Hasle kan muligens en pneumokokkvaksine redusere risikoen for en ny ørebetennelse.

Trykk over øynene Neste spørsmål kommer fra Karin. Sist hun fløy, opplevde hun en sterk smerte rett over øyenbrynene da flyet gikk inn for landing.

- Det var ikke vondt å ta på hodet, men det trykte mer eller mindre i 20 minutter fram til vi hadde landet, da forsvant smerten, skriver hun i en e-post.

Det gjorde veldig vondt og var svært ubehagelig, forteller hun. Blodåra i panna pulserte kraftig og hun svettet mye.

- Ingen av kabinpersonalet tok det alvorlig, så det var kanskje ikke noe farlig, men veit du hva dette var og hva det kommer av? spør Karin.

Pannebihuler Dagbladets reiseekspert, Gunnar Hasle, sier dette kommer av det samme som Marianne opplevde i første spørsmål:

- Det vanligste er at det er i øret man får vondt, men i dette tilfellet var det tydeligvis i pannebihulen at det oppsto trykkproblemer, sier han.

Dette er ikke farlig, men det er smertefullt. Det kan også være et problem om du skal drive med dykking, forteller han.

- Behandlingen er den samme som for trykkproblemer i øret: Valsalvas-manøver og nesespray, sier reiselegen.

Skumle edderkopper Til slutt er det et spørsmål fra Tor som skal kjøre bil gjennom Australia på tvers.

- Jeg har hørt om en edderkopp som lever i Australia som de kaller redback, og som du dør av hvis du blir bitt, skriver han, og lurer på dette er sant.

REDBACK: Edderkoppen redback (Latrodectus hasseltii) hører til samme slekt som den amerikanske «sorte enke». Bittet er dødelig, men risikoen for at du skal dø av det er liten, forteller Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Foto: AFP PHOTO / AUSTRALIAN MUSEUM / NTB SCANPIX
REDBACK: Edderkoppen redback (Latrodectus hasseltii) hører til samme slekt som den amerikanske «sorte enke». Bittet er dødelig, men risikoen for at du skal dø av det er liten, forteller Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Foto: AFP PHOTO / AUSTRALIAN MUSEUM / NTB SCANPIX Vis mer

- Finnes det medisiner jeg kan ha med om jeg blir bitt? Er sjansen stor for at jeg møter på en sånn, og er det noen spesielle forholdsregler jeg må ta når jeg leier meg inn på overnattingssteder langs veien? spør han i en e-post.

Liten dødelig risiko - Edderkoppen redback (Latrodectus hasseltii) hører til samme slekt som den amerikanske «sorte enke». Bittet er dødelig, men risikoen for at akkurat du skal dø av det er liten, sier Gunnar Hasle.

Det er mange hundre mennesker som blir bitt hvert år, men ifølge Wikipedia er det bare registrert 14 dødsfall på grunn av redback i Australias historie, forteller han.

- Edderkoppene lever skjult blant bildekk og andre henlagte gjenstander, så bruk hansker om du skal delta i rydding, sier Dagbladets reiseekspert.

Sjekk under dosetet Hvis du virkelig skal være forsiktig bør du også riste skoene før du tar dem på om morgenen, og du bør kikke under dosetet. Om du mot all formodning skulle bli bitt, må du søke lege, råder reiselegen.

- Det finnes motgift, men det er noe som brukes på sykehus til dem som trenger det, og er ikke noe man utstyrer bilturister med, avslutter han.

 • Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media