HAVETS FRISTELSER: Maria serverer grillmix av fisk og  og sardiner i solnedgangen i den lille feriebyen Portinatx på Ibizas nordside. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
HAVETS FRISTELSER: Maria serverer grillmix av fisk og og sardiner i solnedgangen i den lille feriebyen Portinatx på Ibizas nordside. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Det Maria har på menyen, er det du savner når du kommer hjem

Her er tipsene som gir deg Syden-stemning på kjøkkenet.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

IBIZA (Dagbladet): Vi sitter på ei lita strand i den lille feriebyen Portinatx på Ibiza i morgendemringen og venter på at det skal bli helt lyst.

Tre små blå og hvite fiskebåter tøffer inn i bukta. Staute karer bærer baljer fulle av fisk i land.

 FISKERESTAURANT:  Restauranten El Puerto ligger i fiskehavna  rett ved stranda i feriebyen Portinatx på Ibiza. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
FISKERESTAURANT: Restauranten El Puerto ligger i fiskehavna rett ved stranda i feriebyen Portinatx på Ibiza. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Fangsten leveres til restaurantene langs kaia. Fiskerne er ferdige med dagens arbeid, det er grytidlig morgen for oss som kom med Norwegians nattflight.

Mange andre på denne ferieøya er kanskje ikke engang ferdig med forrige kvelds festligheter.

Portinatx - Det er her vi skal spise i kveld, sier jeg til fotografen.

12 timer seinere og etter en lang biltur øya rundt er vi tilbake i havnepromenaden i Portinatx.

 SPANSK: På vinfronten er Spania mest kjent for rødvin og cava. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SPANSK: På vinfronten er Spania mest kjent for rødvin og cava. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Maria kommer raskt med menyen på «El Puerto». Vi er kveldens første gjester, hun har nok av tid.

Restaurantens spesialiteter er fisk, selvsagt. Stekt, kokt, bakt, saltbakt eller på spyd.

Dagens fangst Først må vi inn og se på dagens fiskefangst i en glassdisk. Peke og velge.

De likner ikke på noen fisk vi har sett i det hele tatt. Men vi kjenner igjen navnene fra mange fiskerestauranter ved Middelhavet.

Sardinas, Lubina, Dorado, Merluza, Calamaris. Vi ender opp med mixed grill av fisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotografen må, som vanlig, ha reker i hvitløkolje til forrett. Det får du servert de fleste spanske øyene i Syden.

Jeg går for sardinene til forrett.

Lenge Italia har sin bruschetta. I Barcelona spiser du pa al olimb, stekt brød med tomat.

Her på Ibiza serveres en liten skål med brød og en aioli laget med melk.

Det blir et langt måltid. Tallerkenene er store.

Sola rekker å renne ned i havet før vi er ferdige. Dessert blir det ikke plass til.

Helt enkelt Det er ofte maten du savner når du kommer hjem fra Syden.

Ikke alltid de store måltidene på femstjerners restauranter.

Men den enkle maten, på en lokal restaurant du aldri har funnet i noen guidebok.

Hemmeligheten Mat uten mange dikkedarer, uten spesielle sauser og rare krydder. Som her, grillet fisk rett fra havet.

Det er de beste råvarene som gir den beste maten.

Det er kanskje det som er hemmeligheten bak maten du savner når du kommer hjem fra Syden.