Det mest usunne med et typisk burgermåltid er ikke hamburgeren

Se hvilke som ble best i test.

VELG SUNT TILBEHØR: Det mest usunne med et typisk hamburgermåltid er ofte ikke hamburgeren i seg selv. Foto: ERIK HELGENESET
VELG SUNT TILBEHØR: Det mest usunne med et typisk hamburgermåltid er ofte ikke hamburgeren i seg selv. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Hamburgere kan være grei mat så lenge du velger de som inneholder mye kjøtt og ikke altfor mye salt, fett og kalorier.

Det mest usunne med et typisk hamburgermåltid er ofte ikke hamburgeren i seg selv, men tilbehøret i form av pommes frites, lyst hamburgerbrød og kanskje massevis av dressing og ost.

Hamburger med salat Ulempen med en del hamburgere og annen farsemat er at de er tilsatt nokså mye salt. En del av dem inneholder dessuten litt for mye fett og litt for lite kjøtt.

Men velger du burgere med en høy andel kjøtt og protein, behøver et hamburgermåltid ikke være så usunt.

I hvert fall ikke hvis du dropper pommes frites og heller spiser en stor salat ved siden av.

Rødt kjøtt Hamburgere laget av okse- eller svinekjøtt går under kategorien «rødt kjøtt», en type kjøtt vi ikke bør spise altfor mye av.

Myndighetene anbefaler oss å begrense inntaket av rødt kjøtt til 700 g rått/500 g ferdig tilberedt kjøtt per uke. Noen spiser langt mer enn dette, men mange spiser mindre.

Litt rødt kjøtt, enten det er i form av rene fileter av kjøtt eller hamburgere med lite fett og mye kjøtt, kan du gjerne tillate deg.

Kjøtt er en veldig god kilde til jern som mange, særlig jenter, får i seg for lite av.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg hamburgere. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, karbohydrater protein, fett og salt (natrium).

Mye protein har trukket opp, mens innholdet av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), fett og natrium har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 1.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Våre kilder Opplysningene til Bramats tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Dersom vi ikke har opplysninger om innholdet av alle næringsstoffer som vurderes i testen på et produkt, så får ikke denne terningkast.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Sliders the original En av testens vinnere. Testens høyeste innhold av protein. Karakter: Produsent: Nordfjord Tex-mex-sliders Bra med protein, greit saltinnhold. Karakter: Produsent: Nordfjord Cheeseburger Greit innhold både av protein, fett og salt. Karakter: Produsent: Coop Hamburgere Testens laveste innhold av fett. Karakter: Produsent: Nordfjord BBQ-burger, fokets sommerfavoritt Ikke spesielt mye fett, men proteininnholdet kunne vært noe høyere. Karakter: Produsent: Gilde King size burger Greit med fett og natrium, litt mindre protein enn testens vinnere. Karakter: Produsent: Nordfjord Ribburger, folkets sommerfavoritt Litt lite protein, men greit med fett og natrium. Karakter: Produsent: Gilde Sjefsburger, folkets sommerfavoritt Ok innhold av fett og natrium, men litt mindre protein enn testens vinnere. Karakter: Produsent: Gilde Pepperburgers Litt mer fett og natrium enn testens vinnere. Karakter: Produsent: Findus Hot & Juicy Litt lite protein i forhold til testens vinnere. Karakter: Produsent: Grilstad Hamburger Greit med fett og natrium, men litt lite protein. Karakter: Produsent: Grilstad Cheeseburger Veldig bra innhold av natrium, men mye karbohydrater i forhold til de andre burgerne. Karakter: Produsent: Grilstad Baconburger Bra innhold av natrium, men lite protein i forhold til de som har fått høyere terningkast. Karakter: Produsent: Grilstad Lammesliders Testens høyeste innhold av fett. Karakter: Produsent: Nordfjord Chiliburgers Lite protein, litt mer karbohydrater og natrium enn en del av de andre burgerne. Karakter: Produsent: Coop Sommerburger Relativt mye natrium. Karakter: Produsent: Coop Grillburger med bacon og ost For mye natrium og lite protein i forhold til en del av de andre burgerne. Karakter: Produsent: Finsbråten Baconburgere For mye fett og natrium, og litt for lite protein. Karakter: Produsent: Coop Hamburgere original Testens høyeste innhold av natrium. Karakter: Produsent: Tulip Les mer på Bramat.no:
Protein er viktig for deg som trener
Kosthold ved sykdom
Har du metabolsk syndrom?