DET BESTE JEG VET :  Brødskiveiskrem er enkelt å lage og supergodt. Foto: METTE RANDEM
DET BESTE JEG VET : Brødskiveiskrem er enkelt å lage og supergodt. Foto: METTE RANDEMVis mer

Det norskeste som finnes: Smaken av brødskive

Slik lager du hjemmelaget is med ristet brød.

• Flere matsaker på db.no/mat

Hva er det norskeste som finnes? Én verdig kandidat kan være brød-skive.

Ikke noe land i hele verden har så nært forhold til brød. Det er ikke fårikål, lutefisk eller kjøttkaker i brun saus som er Norges nasjonalrett, men brødskiva.

NORGES NASJONALRETT : La oss hedre brødskiva. Foto: METTE RANDEM
NORGES NASJONALRETT : La oss hedre brødskiva. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Til morgen, lunsj, mellommåltider og kvelds.

En annen kandidat er iskremen vi spiser på 17. mai. Barn, voksne, konger og prinsesser, kledd i det beste vi har, i lykkelig balansegang mellom grådig nytelse og vissheten om at gallauniformer og bunader er forferdelig vanskelig å rengjøre.

Hva hvis de to kan kombineres? Det blir norsk, det!

Hjemmelaget Den siste tida har jeg laget mye is. Hjemmelaget is er alltid godt. Men den som har fått mest oppmerksomhet, er min hjemmelagede iskrem laget med ristet brød.

BEST TØRT :  Først tørt, så ristet til det er gyllenbrunt, deretter en omgang med silen. Foto: METTE RANDEM
BEST TØRT : Først tørt, så ristet til det er gyllenbrunt, deretter en omgang med silen. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Jeg har servert det til flinke kokker, som har ringt meg etterpå for å spørre om oppskriften.

Jeg har servert det til barn, som maser om «brødskiveiskrem», og erklærer at det er bedre enn vanilje, sjokolade og jordbær.

Matpakkeis? Det høres ikke så veldig godt ut, sier du? Ikke hvis du bare sier «brødskiveiskrem» for deg selv og tenker på den triste matpakka du spiser hver eneste dag.

Men hvis du tenker på lukten av ristet brød. De søte, ristede, mørke, mystiske, dype, spennende duftene som fyller huset når man utsetter halvgammelt brød for varme.

ISKREM AV BRØD:  En ren nytelse som minner oss om hvem vi er. Foto: METTE RANDEM
ISKREM AV BRØD: En ren nytelse som minner oss om hvem vi er. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Og når man lager iskrem av nettopp ristet brød, så er det nettopp duften man fanger og gjør til en søt, raus smak - ren nytelse som minner oss om hvem vi er.