VAKREST: Ottomanske sultaner regjerte fra palasset Topkapi Sarayi det store imperiet som strakte seg fra den arabiske halvøya til dagens Østerrike og hele Nord-Afrika. I
palasset kan du oppleve historien. Alle foto: Necip Pehlivanoglu
VAKREST: Ottomanske sultaner regjerte fra palasset Topkapi Sarayi det store imperiet som strakte seg fra den arabiske halvøya til dagens Østerrike og hele Nord-Afrika. I palasset kan du oppleve historien. Alle foto: Necip PehlivanogluVis mer

Det opprinnelige Istanbul

Tyrkias største by byr på eventyr og avslappet kaos. Vi har lett etter det som er annerledes.

||| Istanbul ble i sin tid bygd over sju fjelltopper. Nå strekker den seg over 77 fjelltopper, og har offisielt 13 millioner innbyggere. Vi skal besøke den opprinnelige byen. Eventyrbyen.

Hvis du holder deg til de gamle bydelene i Istanbul, og har planer om å se alle de historiske stedene, besøke alle barene, restaurantene, oppleve alt det pulserende livet - ja, da trenger du flere måneder.

  Avslappet kaos Bare bydelen Taksim- Beyoglu har over 10 000 barer, restauranter og kafeer. Og daglig vandrer to millioner mennesker i gata Istaklal Cadessi. Byen kan ved første øyekast virke kaotisk og hektisk, men det pulserende livet er veldig avslappet. Hvis du lar deg inspirere av lokalbefolkningen, og gjør som dem.

La oss ta en pause i hverdagen og oppleve Istanbul. La oss ta en tur i Bosporus-stredet, leie en båt og dra både sørover og nordover for å besøke noen av verdens vakreste slott, dyreste villaer og flotteste kyststripe i brytingen mellom Europa og Asia.

  Annerledesbyen Istanbul er en annerledes by, så la oss lete etter det som er annerledes. Vi kan begynne med Sultanahmet. Først kan vi dra til kirken Agia Sofia, og oppleve et av verdens første, største og for mange åttende underverk. Kirken er et bysantisk bygg, og sammen med Aya Irini og Kariye-museet gir den et historisk innblikk i den bysantiske perioden

Rundt kirken er det mange bysantiske bygninger som må sees og oppleves. 200 meter fra kirken er en av verdens vakreste moské, den Blå Moské. Og stiger man ned i Basilica-grotten, kan man til og med få oppleve en klassisk konsert.

I Cinili kos og på Arkeologisk museum er det mange hundre tusen historiske gjenstander som venter på deg. Museet er et av verdens viktigste og rommer gjenstander fra Øst-Asia til Vest-Afrika, fra Russland til Sudan.

Noen ganger trenger man masse tid for å bli kjent med en by. Spesielt med Istanbul. Men har du bare noen få dager, så fortsetter du i samme området med Suleymaniye-moskeen, og den mindre Eyup Sultan-moskeen. For tyrkere som besøker Istanbul er dette kanskje den viktigste, men også den koseligste.

Tyrkerne sier at de ser moskeer i Istanbul, men Eyup Sultan-moskeen, den føler man.

Nå trenger vi å være litt ute, så vi tar taubanen til Pierre Lotti-høyden, og nyter den fantastiske utsikten og atmosfæren med en god kopp tyrkisk kaffe. Og tenker på at vi også må ta oss tid til å føle attraksjonene, ikke bare se dem i all hast som turister flest.

KAFEER: Overalt i Istanbul kan
du slappe av med en kopp kaffe
eller te.
KAFEER: Overalt i Istanbul kan du slappe av med en kopp kaffe eller te. Vis mer

Særlig er det berømte Topkapi Sarayi vært å bruke litt tid på. Slottet ble bygget i 1478 og var en av de største slottene i verden med 700 000 kvadratmeter. Gjennom historien er mye revet, og i dag er det «bare» 80 000 kvadratmeter igjen. I 1924 ble det omgjort til museum, og med sine harem, sitt kjøkken og islamkultur, er det et av de viktigste museer i den muslimske verden. Og husk at det en gang ble passet på av norske vikinger.

Internasjonal vaksine Istanbul er en smeltedigel av forskjellige kulturer. Det er Tyrkia, og det er ikke Tyrkia. Du finner gresk, tyrkisk, armensk, kurdisk, fransk og russisk kultur her. Man må kanskje ta en internasjonal vaksine før man drar til Istanbul, byen med en unik sjel.

Da kan man kanskje smelte inn med en befolkning som stammer fra både øst og vest, nord og sør. Som synger mens de spiser, og deler maten med nabobordet.

Ja maten må vi ikke glemme. Man blir jo sulten av å traske gatelangs hele dagen. En kan fort få inntrykk av at tyrkisk mat hovedsakelig består av kebab-retter og grønnsakretter. I Istanbul er derimot hovedretten fisk. Somkvinnene kjøper, og mennene tilbereder.

Ingen nostalgi Mennene på sin side er tradisjonsbundet til å kjøpe blomster til sine kvinner. Og når vi snakker om blomster, må vi nevne ærverdige Cicek Pasaji som ligger i Istiklal caddesi. I dag er den trange passasjen full av restauranter, men like etter den russiske revolusjonen solgte de russiske flykningene blomster her for å overleve. Derfor navnet: Cicek Pasaji - Blomsterpassasjen.

Mange kaller Istanbul en nostalgisk by. Det er ikke riktig. Istanbul er en høyst levende by, som har tatt med seg sin omfattende historie og kultur og gjort den høyst levende for nåtidens innbyggere. Og turister.

CICEK PASAJI: Den gamle blomsterbazaren i hovedgata i Taksim
har mange restauranter. Bak passasjen ligger den berømte Nevizade-
gata med flere barer og restauranter.
CICEK PASAJI: Den gamle blomsterbazaren i hovedgata i Taksim har mange restauranter. Bak passasjen ligger den berømte Nevizade- gata med flere barer og restauranter. Vis mer