Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Det skal godt gjøres å finne tryggere bilkjøp enn dette

Når det gjelder kvalitet, er denne bilen nesten uslåelig.

SIKKERT VALG: Toyota Auris Kuro S 1,4D-4D 2010 er markedets mest solide bruktbil. Foto: Terje Bjørnsen
SIKKERT VALG: Toyota Auris Kuro S 1,4D-4D 2010 er markedets mest solide bruktbil. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer

Du kan si mye rart om tyskere, men når det gjelder å føre statistikk, er det få som slår dem.

Kontrollorganet Dekra har samlet data fra 15 millioner kjøretøykontroller, systematisert dem og gjort dem tilgjengelig for alle på nettsiden www.gebrauchtwagenreport.de.

Skal du kjøpe brukt, skal du være glad for det. Her finner du det aller meste av modeller som er vanlige i Norge, og mye mer. Dekra grupperer bilene etter kilometerstand, slik at du høyst sannsynlig kan finne statistikk for nettopp den bilen du vurderer å kjøpe.

INGEN FRISKUS: Toyota Auris er ingen spennende bil, og må leve med et snev av gubbestempel. Men et tryggere bruktbil kjøp må du lete lenge etter. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
INGEN FRISKUS: Toyota Auris er ingen spennende bil, og må leve med et snev av gubbestempel. Men et tryggere bruktbil kjøp må du lete lenge etter. Foto: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

Men merk deg følgende: Det er altså snakk om statistikk - et gjennomsnitt for de kontrollerte bilene av hver enkelt modell.

Som fornuftig bruktbilkjøper må du selv sørge for å få sjekket akkurat den bilen du er interessert i. Om statistikken sier at bilen er god, kan den likevel være dårlig vedlikeholdt av den forrige eieren.

Her har vi valgt å se på kompaktbiler som har gått 50 000 til 100 000 kilometer. I praksis betyr det at de ofte er fire til seks år gamle, og det gjenspeiles i modellutvalget. Vi har brukt Dekra som hovedkilde, men også sjekket bilene mot kvalitetsrapporter fra britiske What Car? og svenske Bilprovningen. Angitt prisområde gjelder i hovedsak for fire til seks år gamle biler.

Lykke til i bruktbiljakten!

Toyota Auris (07-) Etterfølgeren til salgsmaskinen Corolla (kombi) er litt trangere enn gjennomsnittet for bilklassen, og kjøreopplevelsen er lagt mot det trygge og lettkjørte, ikke det morsomme.

Men når det kommer til faktisk kvalitet, er den nær uslåelig: Toyotaen får beste totalkarakter (++) fra Dekra. Lettkjørt dieselmotor.

Prisområde: 140 000-190 000 (1,4 D-4D 90 hk)

VW Golf V (04-08) VW Golf av femte generasjon har topp moderne kjøreegenskaper og finnes i et mylder av varianter, inkludert firehjulsdrift. God kvalitetsfølelse, middels gode plassforhold.

COROLLAS ARV: Er du på jakt etter en bruktbil med minst mulig trøbbel, kommer du ikke utenom Toyota Auris. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
COROLLAS ARV: Er du på jakt etter en bruktbil med minst mulig trøbbel, kommer du ikke utenom Toyota Auris. Foto: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

Dekra gir den toppkarakter for teknisk kvalitet. Mange biler til slags, men relativt lavt verdifall. DSG-gir er et pluss i Golf-opplevelsen.

Prisområde: 120 000-160 000 (1,6 102 hk), 140 000-170 000 (1,9 TDI 105 hk)

BMW 1-serie (05-11) Kjøregleden er på topp i den bakhjulsdrevne BMW 1-serie. Kvaliteten er også meget god, uten at den når helt opp til Toyota Auris-nivå.

Plass har 1-serie derimot ganske lite av, og selgeren vil sikkert prøve å få igjen mest mulig for utstyret vedkommende har betalt drøye statusbilpriser for.

GODT KJØP: VW Golf er bestselgeren år etter år, og femte generasjon får på toppen av det hele toppkarakter for teknisk kvalitet av Dekra. Foto: VI Menn Bil Top Gear
GODT KJØP: VW Golf er bestselgeren år etter år, og femte generasjon får på toppen av det hele toppkarakter for teknisk kvalitet av Dekra. Foto: VI Menn Bil Top Gear Vis mer

Prisområde: 150 000-200 000 (116i 116/122 hk), 175 000-250 000 (118d 122/143 hk)

Honda Civic (05-11) Du vil neppe synes at interiøret i Honda Civic holder tritt med den opplevde kvalitetsfølelsen du får i en BMW 1-serie.

Men i teknisk kvalitet rangerer Dekra bilene likt. Hos britiske What Car? kommer Honda enda bedre ut: År etter år har Honda vært på topp i forbrukermagasinets merkerangering. Sportslig kjørefølelse.

Prisområde: 130 000-180 000 (1,4 90 hk og 1,8 140 hk)

Men vær forsiktig med denne: Peugeot 307 (01-07) Finnes i stort antall som brukt, også med relativt lav kilometerstand. Dekra har funnet feil ved to av fem biler med kilometerstand 50 000-100 000. Det er dårligere enn gjennomsnittet.

BMW: 1-serie har god kvalitet, om ikke helt i Auris-klasse. Foto: BMW
BMW: 1-serie har god kvalitet, om ikke helt i Auris-klasse. Foto: BMW Vis mer

Etterfølgeren 308 er mye bedre med samme kjørelengde.

Prisområde: 105 000-165 000 (1,6 HDi 90/109 hk kombi og SW (stasjonsvogn))

Les også:
Quiz: Gjennkjenner du bilene fra siden?
Nesten feilfri brukt-SUV
Dette er bilene med flest og færrest feil
Snobbe-SUV på billigsalg

ANNERLEDES: Honda Civic er ikke mainstream når det gjelder design og løsninger, men kvaliteten er meget god: Foto: Honda
ANNERLEDES: Honda Civic er ikke mainstream når det gjelder design og løsninger, men kvaliteten er meget god: Foto: Honda Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DÅRLIGERE ENN SNITTET: Dekra har funnet feil ved to av fem biler. Foto: Peugeot
DÅRLIGERE ENN SNITTET: Dekra har funnet feil ved to av fem biler. Foto: Peugeot Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media