SPESIELL DESIGN: I det hvite tempelet i Eco Yoga Park praktiseres meditasjon og yoga, og de Hare Krishna-troende ber her. Bygget er designet av en peruansk arkitekt. Foto: CAMILLA FLAATTEN
SPESIELL DESIGN: I det hvite tempelet i Eco Yoga Park praktiseres meditasjon og yoga, og de Hare Krishna-troende ber her. Bygget er designet av en peruansk arkitekt. Foto: CAMILLA FLAATTENVis mer

Det store hvite tempelet ser ut som en diger, skinnende kokong

Kroppen skal føles annerledes etter bare én uke.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Et opphold på økologiske Eco Yoga Park i Argentina betyr dager fylt med yoga, meditasjon og frivillighetsarbeid i åkeren.

Verken kaffe, alkohol, røyk eller kjøtt er lov. Egg, løk eller hvitløk hører ikke hjemme i matlagingen her.

Skikkelig «detox» med et hint av åndelig oppvåkning med andre ord.

BARBEINT: Thomas og amerikanske Celine Smith (21) begynner morgenjobbingen barbeint i den sølete åkeren. Naturlig spa for føttene! Foto: CAMILLA FLAATTEN
BARBEINT: Thomas og amerikanske Celine Smith (21) begynner morgenjobbingen barbeint i den sølete åkeren. Naturlig spa for føttene! Foto: CAMILLA FLAATTEN Vis mer

Følelsen av å være Elizabeth Gilbert i boka «Eat, pray, love» er helt klart til stede når vi ankommer parken en solrik ettermiddag.

Ingen velkomstkomité Bortsett fra lyden av en hane som galer, er det helt stille. Det er ingen mennesker her og stedet ser forlatt ut.

Det store hvite tempelet midt på den grønne gressplenen ser ut som en stor, skinnende kokong.

Det er virkelig langt ute på landet, og det føles som å entre en annen dimensjon i forhold til storbyen. Men så skjer det noe.

- Hei! Vi kan vise dere rundt, sier Richard Jenkins (40), og spretter opp fra teppet han ligger henslengt på.

YOGA I TEMPELET: Thomas Ytreland (33) jobber til daglig med finans og sitter mye i ro foran PC-en. - Yoga tre ganger om dagen har gjort godt for kroppen, sier han. Foto: CAMILLA FLAATTEN
YOGA I TEMPELET: Thomas Ytreland (33) jobber til daglig med finans og sitter mye i ro foran PC-en. - Yoga tre ganger om dagen har gjort godt for kroppen, sier han. Foto: CAMILLA FLAATTEN Vis mer

Richard legger til at det heller ikke var noen velkomstkomité da han og kjæresten Lucy Edwards (31) ankom dagen før.

Til parken, som ligger et par timer utenfor Buenos Aires, kommer folk i alle aldre som ønsker seg bort fra jag, mas og stress. Livet her byr på en avslappende atmosfære, og oppholdet skal være rensende for kroppen og i pakt med naturens lover.

Hare Krishna er opphav Hare Krishna er opphavet bak parken, men ingen vil påtvinge noen verken religion eller filosofi, men heller vise fram en alternativ og spirituell livsstil.

Det nevnes ikke på hjemmesiden at det er Hare Krishna som driver parken fordi de ønsker at alle skal føle at de kan komme på besøk hit.

- Vi ønsker å vise folk at de kan leve enkelt selv i våre dager. Her lever vi i tråd med naturen, utøver yoga og meditasjon og har funnet lykke gjennom vårt spirituelle liv, forteller parkens daglige leder Thakur Das (38).

ØKOLOGISK: Så godt som alle måltider er laget av frukt og grønt fra hagen. Foto: CAMILLA FLAATTEN
ØKOLOGISK: Så godt som alle måltider er laget av frukt og grønt fra hagen. Foto: CAMILLA FLAATTEN Vis mer

Han var en suksessfull advokat i et stort firma i Buenos Aires, men følte etter noen år i jobben at han manglet noe i livet. Thakur ville reise, og første stopp ble India der han startet med yoga og livet forandret seg.

For seks år siden oppdaget han Eco Yoga Park ute i distriktet i eget hjemland, og han bestemte seg for å bli. Thakur ble etter hvert daglig leder og har store planer for stedet han vil leve resten av livet.

- Her blir en kjent med nye folk hele tiden. Det er travelt med opp mot 40 gjester daglig i høysesongen, som enten jobber som frivillige eller er her bare for yoga og meditasjon, sier han.

Dagen starter tidlig Altfor tidlig for de aller fleste frivillige. For Thakur og de andre fastboende er det meditasjon i tempelet klokka fem. Det store tempelet lyser opp i mørket mens fuktigheten fra gresset kiler tærne.

Soloppgangen begynner så smått etter at meditasjon og sang bryter stillheten. Instrumenter og sang hører med i korrekt Hare Krishna-tro.

For de fleste frivillige starter ikke dagen før klokka 06.30. Da begynner arbeidet i grønnsakhagen, der bolivianske Maria er sjef og følger med på hvem som gjør hva.

Luking, planting og høsting er vanlige gjøremål, og en får brukt hele kroppen en god times tid før det ropes inn til frokost. Hendene er fulle av velduftende jord.

Hvis det regner blir hagen sølete går man barbeint - noe som betyr naturlig spa for både hender og føtter.

- Dette føles helt fantastisk, føttene blir som nye, ler Celine Smith (21) fra USA mens hun luker i kålåkeren.

Hun er på besøk i landet for første gang, og nyter dagene som frivillig før studier venter i Buenos Aires.

95 prosent økologisk Maten var noe vi var svært forventningsfulle til når verken løk, hvitløk eller andre smakstilsetninger brukes. Særlig etter to måneder med bare kjøttmat i Buenos Aires håpet vi bare måltidene ville stagge sulten.

Men det var ingen grunn til fortvilelse, maten er ubeskrivelig smaksrik og mettende, og ikke minst helt ren og fersk. Så godt som alle måltider er laget av frukt og grønt fra hagen.

I tillegg serveres det pasta og pizza laget av økologiske produkter fra gårdene i omegn. Du går ikke sulten i det hele tatt.

- Vi er 95 prosent økologisk drevet per i dag. Jeg håper vi kan bli mer selvberget i løpet av en fem års tid, sier Thakur.

NÆR HUNDRE PROSENT AVSLAPPENDE: I yogaparken får du en annerledes ferie med store mengder ro og meditasjon. Foto: CAMILLA FLAATTEN
NÆR HUNDRE PROSENT AVSLAPPENDE: I yogaparken får du en annerledes ferie med store mengder ro og meditasjon. Foto: CAMILLA FLAATTEN Vis mer

Inne på kjøkkenet jobber de fastboende og noen frivillige. 20 år gamle Facundo César Meilinj fra Córdoba har vært her i tre måneder og har planer om å bo her på heltid.

Han beskriver roen han har funnet her som livsnødvendig for sin egen del.

- Et rikt liv - Jeg hadde et veldig mørkt sinn en periode i livet mitt, men da jeg oppdaget yoga og meditasjon på dette stedet, endret alt seg.

Jeg liker å jobbe her, og møter masse nye mennesker hele tiden. Det er et rikt liv, og jeg er veldig lykkelig, sier Facundo, mens han tar de små rundstykkene ut av steinovnen utenfor kjøkkenet.

De velduftende hjemmebakte herlighetene minner om bestemors bakst, og smaker deretter. Akkompagnert av vannmelon og bakte epler serveres frokosten.

Den første natta blir tøff Thakur leder oss fram til hytta vi skal bo i, som ligger fem meter over bakkenivå, bygd på tynne påler. Heldigvis blåser det ikke i det vi klatrer opp stigen, men i løpet av natta gynger hytta som en vugge.

 JOBB I GRØNNSAKHAGEN: De fleste frivillige jobber enten på kjøkkenet eller i grønnsakhagen. Her starter dagen halv sju med luking. Foto: CAMILLA FLAATTEN
JOBB I GRØNNSAKHAGEN: De fleste frivillige jobber enten på kjøkkenet eller i grønnsakhagen. Her starter dagen halv sju med luking. Foto: CAMILLA FLAATTEN Vis mer

Det blir med en natt i høyden, høydeskrekken tar oss og vi vil ned igjen på bakkenivå for å få den avslappende følelsen parken lover.

 Selv om rommene på bakken er langt bedre, så blir det nok en urolig natt. Det er ingen overdrivelse hvis vi sier det var fem hundre mygg inne på det lille rommet - med lydnivå deretter.

Men heldigvis, løsningen kommer i form av en stor vifte som skremmer de små vampyrene bort, og endelig kan avslappingen begynne.

Kroppen føles annerledes Uka flyr av sted med dager i åkeren og mye yoga som gjør godt etter gårdsarbeid. Oppholdet oppleves som en ren «detox», og kroppen føles annerledes etter bare en uke.

Hodepinen på grunn av kaffemangel forsvinner etter den første dagen, det samme gjelder suget etter kjøtt og egg.

LUFTIG OVERNATTING: Første natta tilbrakte vi i denne hytta fem meter over bakken. Om natta gynget den som en vugge. Foto: THOMAS YTRELAND
LUFTIG OVERNATTING: Første natta tilbrakte vi i denne hytta fem meter over bakken. Om natta gynget den som en vugge. Foto: THOMAS YTRELAND Vis mer

Så ønsker man seg en annerledes og rimelig ferie med store mengder ro og meditasjon, kan yogaparken være et godt alternativ.

De fleste gjestene her kommer for enten å være i månedsvis fordi det er en billig å leve her, eller som et avbrekk i en lang ferietur.

Sunn mat, yoga og mental ro, ja, det må sies å være temmelig nær hundre prosent avslappende.