Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Det største internett-bedrageriet i verden

Økokrim advarer mot nettdating.

ADVARER: Anne Dybo i Økokrim forteller hvordan flere nordmenn har blitt lurt av nettdating-svindlere. Foto: ØKOKRIM
ADVARER: Anne Dybo i Økokrim forteller hvordan flere nordmenn har blitt lurt av nettdating-svindlere. Foto: ØKOKRIM Vis mer

(DinSide.no): Tall fra Økokrim viser at nordmenn blir svindlet på internett for vanvittige summer av folk de tror de har et intimt forhold til.

- Innen bedrageri på nett er dette det største problemet i hele verden, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim til DinSide.

Bare i 2012 har 123 nordmenn blitt svindlet for hele 200 millioner kroner til sammen.

Lures av kjekke offiserer Tallene for 2013 er fortsatt ikke klare, men det Økokrim kan bekrefte så langt er at det er flere personer som er lurt, men at det er færre penger som er sendt ut.

At færre blir svindlet skal blant annet skyldes at bankene har blitt flinkere til å gripe inn og stoppe denne typen transaksjoner. Kunden kan dessuten selv gjøre sitt for å avsløre svindel.

Det er kvinner i alderen 40 til 70 år som oftest blir lurt. Det som i utgangspunktet så ut som en romanse med en tidligere engelsk eller amerikansk offiser, utvikler seg til å bli noe helt annet.

- Plutselig dukker det opp et problem, for eksempel har ikke "offiseren" fått lønn eller liknende, og da ber de ofrene sine om hjelp, forteller Dybo.

Hun legger til at de spiller på følelser for eksempel ved å vise bilder av seg selv sammen med barna, eller ved å hevde at de har norske aner.

At det sendes ut slike forespørsler fra "tidligere militære" er det ingen tvil om. Selv DinSides egne journalister har fått slike henvendelser i innboksen på Facebook, som på bildet til høyre. Facebook er generelt en yndet arena for svindel - her er flere svindelformer som florerer på det sosiale mediet.

Menn sender mest penger Selv om det er flest kvinner som blir lurt i slike saker, er det menn som blir svindlet for de største beløpene når de først går på limpinnen.

SLIK KAN DET SE UT: Eksempel på svindler-henvendelse via Facebook.
SLIK KAN DET SE UT: Eksempel på svindler-henvendelse via Facebook. Vis mer

- De blir gjerne presentert for en eller annen form for forretningsplan, og sender mer penger fordi de forventer en avkastning av det de investerer, sier Dybo.

Dybo tror på generelt grunnlag at beløpene er såpass store for Norges del fordi vi har god råd, og dermed sender mer penger enn det folk fra andre land i Europa gjør når de blir lurt på tilsvarende måte.

Lurer du på om nettflørten din er til å stole på? Her er flere sikre tegn på at du blir lurt.

Saken ble først publisert på dinside.no.

Les også:
Dette sier den nye regjeringen nei til
Derfor skal du sjekke frontruta
Det farligste googlesøket akkurat nå