- Det viktigste vi kan gjøre nå, er å få folk til å reise til Nepal igjen

Etter skjelvet bråstoppet turismen.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Over 8500 mennesker omkom i det voldsomme jordskjelvet som rammet Nepal i april. Etter skjelvet bråstoppet nesten all turisme til landet.

- Det viktigste vi kan gjøre nå, er å få folk til å reise til Nepal igjen, mener Trygve Sunde Kolderup i turoperatøren Hvitserk, og får støtte av Nepal-elsker Linda Veråsdal i økobyrået Ethical Travel, som er i Nepal akkurat nå.

- Oppryddingsarbeidet har vært effektivt i de sentrale strøkene. Hvis du ikke har vært i Katmandu før, så vil du ikke se mye tegn til at det har vært et jordskjelv her, forteller hun.

DRØMMEJOBB: Kokk og matguide Sakuntala Rokka elsker å lære turister om det nepalske kjøkkenet som byr på skikkelig kraftkost. Foto: MARI BAREKSTEN
FARGERIKE BØNNEFLAGG: Hverdagslivet er tilbake i Kathmandus gater, og fargerike bønneflaggene skal igjen vaie i vinden slik de gjorde som her før skjelvet. Foto: MARI BAREKSTEN
NASJONALRETT: Dal bhat kan være ganske så variert. Kravet er at retten skal bestå av ris og linser, men utover det kan tilbehøret bestå av både grønnsaker, fisk, bøffel, hjort og lam. Foto: MARI BAREKSTEN
STERKE SAKER: Nepalsk mat er ofte full av smak, og en stor variasjon av krydder brukes. Foto: MARI BAREKSTEN
TIDSREISE: Ason Bazar er en av de eldste og mest berømte markedsplassene i Katmandu. Stedet klarte seg under skjelvet. Foto: MARI BAREKSTEN
OSTEHANDLEREN: Achyut Busand kjøper inn ost fra Ilam-området helt øst i Nepal, og selger den videre fra sin lille butikk i Thamel-området. Butikken klarte seg under skjelvet. Foto: MARI BAREKSTEN

Turiststrøket Thamel er riktignok som før, men i Bhaktapur, som mange inkludere i sitt Katmandu-besøk, ser du spor etter jordskjelvet overalt.

Før og etter skjelvet Magasinet Reiselyst møtte personene i denne reportasjen på et kokkekurs i Katmandu uka før jordskjelvkatastrofen.

Denne uka kom Reiselyst tilbake fra nok en reportasjereise i Nepal. Rundt Durbar Square er mange områder sperret av og en rekke templer er borte. Mange av bygningene som står igjen støttes opp av stolper. Her har oppbyggingsarbeidet nesten ikke startet fordi folk ikke har råd til å bygge husene opp igjen.

Både personer og steder i denne reportasjen, lever og står som før skjelvet inntraff. 

Smaken av Nepal I en liten grønnsakhandel ligger urter og grønt stablet i pene bunter, og kokk og matguide Sakuntala Rokka putter både løk, gurkemeie, spisskummen og koriander i kurven sin.

Så er det videre for å kjøpe kylling. Her er det ingen supermarkeder, og hver butikk har sin spesialitet.

DRØMMEJOBB: Kokk og matguide Sakuntala Rokka elsker å lære turister om det nepalske kjøkkenet som byr på skikkelig kraftkost. Foto: MARI BAREKSTEN
DRØMMEJOBB: Kokk og matguide Sakuntala Rokka elsker å lære turister om det nepalske kjøkkenet som byr på skikkelig kraftkost. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

- Namaste, sier slakter Sukuram Sherestha, og ønsker velkommen.

I motsetning til mange andre kjøtthandlere her oppbevarer han kjøttet kaldt. Sherestha henter en kylling fra kjølerommet, slenger den på skjærefjøla og skjærer av en filet. Her kjøper du bare det du trenger:

- På denne måten går ingenting til spille, sier den blide kokken.

Fra slakteren går veien videre til ostebutikken Puspa Dairy. Vi kjøper en mild ost laget på kumelk som Achyut har kjøpt fra Ilam-området helt øst i Nepal. Så er det klart for innsats.

Nepals andre nasjonalrett - Jeg kommer fra en familie hvor vi er seks døtre, så matlaging har vært en ganske stor del av oppveksten min. Det er en drøm å få jobbe med å lage mat, sier Sakuntala Rokka og deler ut forklær.

- Det viktigste vi kan gjøre nå, er å få folk til å reise til Nepal igjen

Vi skal lære å lage det mange kaller Nepals andre nasjonalrett, «momo».

Momo er en slags melbolle, dumpling, som du har ulike typer fyll i. Retten kom til Nepal da kjøpmenn fra Katmandu-dalen tok med seg oppskriften hjem fra et av sine Tibet-besøk.

Momo ble raskt en del av det nepalske kjøkkenet, spesielt etter at innbyggerne fikk sette sin personlige touch på retten med andre krydderblandinger.

Men like viktig som landets virkelige nasjonalrett, dal bhat, er den ikke. Mange nepalere spiser curryretten av linser - «dal» og ris - «bhat», to ganger om dagen.

- Momo er Nepals lunsjrett nummer én, men kan også serveres som en forrett eller et mellommåltid, sier Rokka.

Nesten alle nepalske restauranter har momo på menyen.
 
Energirikt - Vi skal lage to typer momo i dag, en vegetarisk variant med spinat og ost, og en med kylling, sier Rokka og tar på seg oppgaven med å kutte løk. 

Deigen er allerede blandet, så nå gjenstår å måle opp krydder og lage fyll. Det er absolutt ikke vanskelig, bare tidkrevende - alt som skal i fyllet må finhakkes.

Når deigen er rullet ut og fyllet klart, kommer den vanskeligste jobben: Pakkingen. Melbollene til Rokka likner mest på måneformet ravioli, og det er en kunst å få dem til å bli like pene som hennes.
 
Som empanadas Santiago Besa fra Chile synes momo likner mest på chilensk empanadas. Han er tilbake i Katmandu etter å ha gått hele Annapurna Circuit på 17 dager.

- Jeg trodde jeg kom til å bruke 25 dager, men fikk i stedet tid til å lære å lage maten som ga meg energi på den utfordrende turen.

- Takket være dal bhat og momos fikk jeg krefter til å gjennomføre min drøm om Himalaya, sier han.
 
Du kan jo ta med en liten del av den drømmen til ditt eget kjøkken, og følge opp med et besøk til Nepal seinere. For det er ingen grunn til å vente - Nepal trenger deg.