Dette avslører løgneren

Kroppsspråket og mimikken som avslører løgner.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

Det finnes dessverre ingen enkel formel for å avsløre løgn. Ganske enkelt fordi mennesker opptrer ulikt når de lyver, ifølge Live Bressendorf Lindseth.

Noen stryker seg frenetisk over nesen, mens andre holder hendene helt i ro. Noen tar seg til halsgropen, andre er så gode løgnere at de nesten ikke opptrer annerledes enn vanlig.

Hvis du har mistanke om at noen av dine nærmeste lyver til deg, gir vi deg her noen tegn du kan se etter. Og hvis flere av signalene på løgn er til stede, så er det grunn til å være på vakt.

Signaler på løgn: Mindre gestikulering enn normalt. Ofte vil hendene da bli helt stille akkurat når løgnen blir servert. Hyppigere blunking - eller mye mindre blunking enn vanlig. Mange forbinder det å lyve med overdreven blunking, og er derfor veldig oppmerksom på å blunke lite. Stirrer deg inn i øynene. De fleste har hørt at løgnere ser vekk, derfor vil de fleste løgnere unngå den fellen. I stedet stirrer de deg inn i øynene unaturlig mye og lenge. Svetting, hvitning i ansiktet eller rødming, tørr munn, hyppigere svelging og endret pustefrekvens er alle tegn på stress. Lite mimikk i ansiktet og lite, eller forsinket, kroppsspråk. Vanligvis understreker vi automatisk det vi sier med bruk av mimikk og kroppsspråk. Men når man lyver, er man mest opptatt av det man sier, og da vil ikke kroppsspråket følge naturlig sammen med ordene. Hvis man har kroppsspråk, vil det gjerne komme litt forsinket fordi det må viljestyres. Reagerer med raseri hvis du stiller direkte spørsmål om det du tror er løgn. En som lyver, vil prøve å forsvare seg ved å gjøre temaet ubehagelig å nærme seg. Norsk Ukeblads faste psykolog Anne Selvik kommenterer hvordan kroppsspråket påvirker oss i dagliglivet slik:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer

- Så vidt jeg vet, finnes det ingen manual på hvordan avsløre en løgn gjennom å tolke kroppsspråk. Man kan likevel oppdage at kroppsspråket ikke alltid samstemmer med det som gjøres eller sies, og av det kan man konkludere at det personen gjør eller sier ikke stemmer overens med det han eller hun synes å føle. I hvert fall ikke der og da.

LES OGSÅ: Utroskap skjer oftere enn du tror

Derfor er menn utro

7 dødssynder i parforholdet

Saken ble opprinnelig skrevet av Norsk Ukeblad for Klikk.no. Les her.

Slik avslører du psykopaten Her er 20 sjekkpunkter som kan avsløre om du har å gjøre med en psykopat. Slik er den kvinnelige psykopaten Kvinner med psykopatiske trekk har en mer dramatisk personlighet enn mennene, de er manipulerende og selvsentrerte, forklarer terapeut Rakel Brandsegg. Slipp unna psykopaten En psykopat er et menneske uten følelser, anger og samvittighet. Havner du i klørne på en slik tyrann, må du komme deg vekk før det er for sent. Kan du avsløre løgnere? Gode løgnere trenger ikke å ha svette håndflater og flakkende blikk.