Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Dette begynner å se skummelt ut. Hvordan skal de snu det?

Nokia-aksjene har ikke vært verdt så lite på 13 år. Er batteriet flatt?

KJEMPEFALL PÅ BØRSEN: Gårsdagens fall førte til Nokias verste aksjekurs på 13 år. Foto: LUKE MACGREGOR/REUTERS
KJEMPEFALL PÅ BØRSEN: Gårsdagens fall førte til Nokias verste aksjekurs på 13 år. Foto: LUKE MACGREGOR/REUTERS Vis mer

(Dagbladet): Det finske flaggskipet Nokia er i havsnød - og redningen virker langt unna.

I går ble det kjent at den økonomiske krisa i selskapet er verre enn først antatt. I løpet av dagen var aksjekursen på skremmende lave 26,83 kroner - etter et fall på 18 prosent, melder Reuters.

Det er den verste aksjekursen til Nokia på 13 år. I rekordåret 2000 lå den på rundt 500 kroner.

- Ser skummelt ut For en måned siden ble det kjent at Nokia vil kvitte seg med 7000 ansatte, for å kutte kostnader. Målet er å redusere driftskostnadene med nærmere åtte milliarder kroner.

Nokia er selvfølgelig ikke på randen av konkurs, men den ferske direktøren Stephen Elop innrømmer at de har store utfordringer - spesielt i Europa.

- Android blir stadig sterkere. Og Apple, er Apple, sier han.

Analytikerne mener framtida ser mørk ut for Nokia.

- Det slår meg hvor stort fallet har vært. Vi snakker om å gå i null nå, noe som er et kraftig fall. Jeg synes denne aksjeholderdestruksjonen nå begynner å se skummel ut. Hvordan skal de klare å snu dette? spør Lee Simpson i Jefferies & Co.

Prøver Windows Nokia håper de kan gjøre noe ved å bygge opp smarttelefonene annerledes.

I et forsøk på å ta tilbake tapte andeler i mobilmarkedet bestemte finnene seg i februar for å bruke Windows Phone som programvareplattform i sine kommende smarttelefoner.

Dette er et ledd i direktør Elops plan om å revitalisere selskapet, som fortsatt er verdens største produsent av mobiltelefoner til tross for at Apples iPhone og Googles Android-plattform stadig spiser andeler av smarttelefonmarkedet.

Microsofts Windows Phone er blant mobileksperter anerkjent som en ledende plattform, men forbrukerne har foreløpig ikke omfavnet telefoner med grensesnittet.

STORE UTFORDRINGER: Den ferske Nokia-direktøren Stephen Elop legger ikke skjul på at de har store utfordringer. Foto: MAURI RATILAINEN/EPA
STORE UTFORDRINGER: Den ferske Nokia-direktøren Stephen Elop legger ikke skjul på at de har store utfordringer. Foto: MAURI RATILAINEN/EPA Vis mer