Dette betyr fargen på passet ditt

Visste du at du kunne få pass i flere farger?

FARGEN AVGJØR:  Slik ser de fire norske passfrontene ut. De fleste av oss har det røde. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
FARGEN AVGJØR:  Slik ser de fire norske passfrontene ut. De fleste av oss har det røde. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Har du lagt merke til at pass har ulike farger? Vanligvis er ikke forsidefargen på passet ditt noe du selv kan bestemme. Men det finnes noen unntak.

Fargeskiftet

De fleste passene i verden er enten blå eller røde. Men du kan selvsagt velge en annen farge på beskyttelsesomslag som du kjøper i reiseutstyrsbutikker.

Noen land har byttet farger på passene underveis. USA, for eksempel, byttet fra rødt til blått i 1976, mens Norge byttet fra knallrødt til burgunderrødt da de reduserte størrelsen på passet til dagens litt mer hendige størrelse (som også er standardstørrelsen for resten av verden). Mange muslimske land har grønne pass, mens en lang rekke av de afrikanske landene har svarte for- og bakside.

Men visste du at vi også i Norge opererer med flere ulike farger på passene?

Det oransje passet Dette er det vi kjenner som nødpass. Hvis du ikke rekker å bestille et ordinært pass før du skal reise, kan du i noen tilfeller få utstedt nødpass hos politiet. Ved Oslo lufthavn, Stavanger Lufthavn, Sola, Bergen lufthavn, Flesland og Trondheim lufthavn, Værnes kan du kontakte politienheten på flyplassen for å søke om nødpass. Ellers må du kontakte din nærmeste politistasjon.Vær klar over at nødpass ikke utstedes av politistasjonene i helger og på kveldstid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer