Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette betyr fargen på passet ditt

Visste du at du kunne få pass i flere farger?

FARGEN AVGJØR:  Slik ser de fire norske passfrontene ut. De fleste av oss har det røde. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
FARGEN AVGJØR:  Slik ser de fire norske passfrontene ut. De fleste av oss har det røde. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du lagt merke til at pass har ulike farger? Vanligvis er ikke forsidefargen på passet ditt noe du selv kan bestemme. Men det finnes noen unntak.

Fargeskiftet

De fleste passene i verden er enten blå eller røde. Men du kan selvsagt velge en annen farge på beskyttelsesomslag som du kjøper i reiseutstyrsbutikker.

Noen land har byttet farger på passene underveis. USA, for eksempel, byttet fra rødt til blått i 1976, mens Norge byttet fra knallrødt til burgunderrødt da de reduserte størrelsen på passet til dagens litt mer hendige størrelse (som også er standardstørrelsen for resten av verden). Mange muslimske land har grønne pass, mens en lang rekke av de afrikanske landene har svarte for- og bakside.

PASSKONTROLL: Husk å ta med deg pass på alle utenlandsreiser, og sjekk selvsagt om du må ha visum. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector.
PASSKONTROLL: Husk å ta med deg pass på alle utenlandsreiser, og sjekk selvsagt om du må ha visum. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector. Vis mer

Men visste du at vi også i Norge opererer med flere ulike farger på passene?

Det oransje passet Dette er det vi kjenner som nødpass. Hvis du ikke rekker å bestille et ordinært pass før du skal reise, kan du i noen tilfeller få utstedt nødpass hos politiet. Ved Oslo lufthavn, Stavanger Lufthavn, Sola, Bergen lufthavn, Flesland og Trondheim lufthavn, Værnes kan du kontakte politienheten på flyplassen for å søke om nødpass. Ellers må du kontakte din nærmeste politistasjon.
Vær klar over at nødpass ikke utstedes av politistasjonene i helger og på kveldstid.

– Dersom du skal reise en av de nærmeste dagene og ikke finner igjen det røde passet ditt så kan nødpasset være – ja akkurat det: en nødløsning, sier førstekonsulent og passansvarlig Britt Eli Kjøl i Møre og Romsdal Politidistrikt.
– Nødpass utstedes både til voksne og barn. For å få nødpass må du ha bestilt en utenlandsreise og vise billetter/reisedokumenter til denne reisen. Du får ikke utstedt nødpass hvis reiser fra Tromsø til Oslo og tenker at det kan være kjekt å ha et nødpass i tilfelle du komme på å ta en svipptur til København.
Da må du i så fall kjøpe billetter til danmarksturen først.

Les mer: Alle tror de er smarte som skal skaffe seg pass denne dagen. Men - det er en tabbe

PROVISORISK: Slik ser det grønne passet ut på innsiden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
PROVISORISK: Slik ser det grønne passet ut på innsiden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Det grønne passet Dette er er provisorisk pass og er dermed også et nødpass, men dette gjelder kun for en spesifikk reise. Denne reisen skal føres inn i passet. Fordelen med det grønne passet er at det har biometrisk informasjon. Det betyr at informasjon om deg er lager i passets databrikke. Nederst på passets forside ser du det samme symbolet som du har på de røde passene. Dette angir at det er et biometrisk pass, og dette symbolet mangler på det oransje nødpasset.

Det mørkegrønne passet Dette er egentlig ikke et pass, men et reisebevis som gis til personer som har flyktningestatus i Norge.

Dette gis til personer som av ulike grunner ikke kan få søkt om pass i sitt hjemland. Dette er egentlig et reisedokument, og ikke et fullkomment pass. Gyldigheten er begrenset.

Det blå passet Dette er et utlendingspass for enkeltreiser. Hvis du har oppholdstillatelse i Norge, og du plutselig må reise på en viktig tur til utlandet, kan du søke om norsk utlendingspass for enkeltreise. Det kan ikke være mulig for deg å skaffe pass fra hjemlandet ditt i tide før du skal reise.

Det røde passet Dette er det vanlige passet som du får når du søker pass på vanlig måte. Fra du søker pass til du får det levert i posten kan det gå inntil ti arbeidsdager. Men siden produksjonen skjer gjennom spesielle passkiosker går det vanligvis noe raskere.

Les mer: Husk å sjekke passet ditt før du reiser

Så lenge er passet gyldig

Pass som er utstedt til personer over 16 år er vanligvis gydlig i 10 år. Men for barn er det kortere gyldighetstid forpassene. Og husk at selv et rødt pass er bare gyldig så lenge eieren kan kjennes igjen på bildet og så lenge passet er uforandret og uskadet. Siden barn forandrer seg raskt gjelder disse tidsgrensene:

0-5 år: to år
5-10 år: tre år
10-16 år: fem år

Vær klar over at enkelte land krever at passet er gyldig en periode etter utreise fra landet du har besøkt. Dette finner du oppdatert informasjon om på Utenriksdepartementets (UDs) landsider som blant annet inneholder informasjon om inn- og utreisebestemmelser for de ulike land. Sjekk gyldighetstid for pass etter utreise.

Diplomatpasset Et diplomatpass er et pass som benyttes av et lands diplomater eller medlemmer av statsledelsen. Dette er passet som kongefamilien også bruker på sine utenlandsreiser.

PASS PÅ: Også barn må ha egne pass. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
PASS PÅ: Også barn må ha egne pass. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Pass for alle

Alle barn skal ha eget pass, uansett alder. Og selv om norske borgere kan reise uten pass i Norden er det et godt reiseråd er å ta det med likevel. Fordi en del overnattingssteder, flyselskap etc. krever pass. Alle pass bør være gyldig i seks måneder etter planlagt retur.

Søk om pass på politiets nettsider.

Les mer: Nå endres passreglene, og noen får nytt pass helt gratis