ARVELIG: - Personlighetstrekk er arvelig. Omtrent 50 prosent av personlighetsprofilen vår skyldes genetikk, sier førsteamanuensis Eva Langvik. Foto: COLOURBOX
ARVELIG: - Personlighetstrekk er arvelig. Omtrent 50 prosent av personlighetsprofilen vår skyldes genetikk, sier førsteamanuensis Eva Langvik. Foto: COLOURBOXVis mer

Dette betyr personligheten din for partner- og yrkesvalg

Er du innadvendt eller utadvendt? Test deg selv.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - I jobbannonser blir ofte det å være utadvendt, et teammenneske og samarbeidsorientert etterspurt. Vi lever i en kultur hvor det å være utadvendt, sosial og ha mange venner hylles.

TYPISK FOR DIN PERSONLIGHET Ekstroverte:Svenn Torgersen:- De styres i stor grad av følelser, ytre inntrykk og mennesker de er sammen med. De har et stort følelsesregister og er ofte impulsive. I tillegg liker de veldig godt å være sammen med andre mennesker, de er snakkesalige og kan være støyende. De er skarpe på sosiale koder, er veldig nysgjerrige og liker å sladre.Øyvind Martinsen:- De er selvmarkerede, glade i å være sosiale, spenningssøkende, har et høyt aktivitetsnivå og holder på med mange varierte aktiviteter.Eva Langvik:- De har et sterkt ønske om å tilbringe tid sammen med andre. De ønsker stimulering fra et ytre miljø. I tillegg er de ofte optimistiske og entusiastiske, de viser følelser og ler mye. En prototypisk ekstrovert er ofte selger eller en karismatisk leder.Introverte:Svenn Torgersen:- Lar seg ikke påvirke av ytre forhold i like stor grad. De har et stabilt følelsesregister og lar seg ikke like fort begeistre. De er ikke aggressive, forelsker seg ikke så lett, og er sjelden utro. De er trofaste, men virker ikke alltid like empatiske. De gir plass til andre, men har vanskeligere for å lese sosiale koder. Kan være mer klumsete og dumme seg ut.Øyvind Martinsen:- Fravær av det vi forbinder med ekstroversjon. De har for eksempel mindre behov for spenning og mange aktiviteter, men kan mange sterke sider de kan komme langt med både på jobb og på fritida. Dette vil være avhengig av evner eller andre trekk. Mange kan for eksempel være kreative, flinke til å støtte og hjelpe andre, målrettede og grundige.Eva Langvik:- De er ikke nødvendigvis skye, pessimistiske og engstelige, men har ikke et like stort behov for å vise følelser. De trives godt i eget selskap og fungerer veldig bra for egen maskin. En prototypisk introvert er for eksempel forsker, kunstner, forfatter eller ingeniør.

- Også de sosiale mediene bidrar til det. Spesielt blant ungdom virker det som det konkurreres om å ha flest venner, flest «likes» og å være mest populær, sier professor emeritus Svenn Torgersen som har personlighet som en faglig hovedinteresse.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn