«MANSPREADING»: Det er dette de nå forbyr i Madrid. «Manspreading», altså menn som sprer beina i overkant mye på offentlig transport. Illustrasjonsfoto: Richard Yeh / WNYC
«MANSPREADING»: Det er dette de nå forbyr i Madrid. «Manspreading», altså menn som sprer beina i overkant mye på offentlig transport. Illustrasjonsfoto: Richard Yeh / WNYCVis mer

Dette blir forbudt i Madrid

Vil få en slutt på «manspreading».

(Dagbladet): Byrådet i Madrid har vedtatt å forby såkalt «manspreading» på offentlig transport i byen, skriver Telegraph.

«Manspreading» er enkelt og greit ordet for at en mann sitter som skrever med bena og tar opp unødig mye plass.

- Et spørsmål om kultur

Vedtaket kommer etter at feministnettverk, Mujares en Lucha, overbeviste byrådet om at menn med spredte ben innvaderer andres intimsone og er et problem.

- Det er et spørsmål om kultur. Vi kvinner har alltid blitt fortalt at vi må oppta så lite plass som mulig, og det har ikke menn, sier leder for en kampanje mot «manspreading», Alejandra de la Fuente.

Hun og medaktivistene kjørte en kampanje på sosiale medier mot skreving på offentlig transport - #MadridSinManspreading - og samlet også 10 000 underskrifter i en underskriftskampanje.

Et opprop ble sendt til borgermester Cristina Cifuentes.

- «Manspreading» er en praksis mange menn har, de sitter med vidåpne bein på offentlige transportmidler og tar opp andres plass, heter det blant annet i oppropet.

Ifølge byrådet i Madrid, ledet av en koallisjon støttet av venstrepartiet Podemos, er det nye forbudet direkte rettet mot «mannlige transportbrukere som sprer bena sine og okkuperer to seter».

- Vi tror at å sette ord på og gjøre synlig denne daglige sexistiske oppførselen, som får pågå ubemerket, gjør at det blir lagt merke til. Nå kan vi se det vi pleide å overse og vi kan legge bak oss forskjeller og mannssjåvinisme, sier Podemos-politiker, Clara Serra.

Satt opp skilter

Byrådet bemerker samtidig at også at de vil ha bukt med annen «anti-sosial» oppførsel, som å ha bena i setet og lytte til høy musikk på hodetelefoner.

Transportselskapet EMT i Madrid har allerede satt opp skilt som forteller menn om forbudet mot å spre bena. Plakatene skal henges opp på både busser, metro og tog, ledsaget av teksten: Respekter andres plass.

SKILT: Dette skiltet skal få mannlige reisende til å samle bena. Foto: EMT Madrid
SKILT: Dette skiltet skal få mannlige reisende til å samle bena. Foto: EMT Madrid Vis mer

- Disse nye informasjonsskiltene ligner på de som allerede eksisterer i transportsystemer rundt om i verden for å forhindre at folk sitter på en måte som gjør andre ukomfortable, lyder det fra EMT, ifølge The Guardian.

Også andre steder i verden har de hatt kampanjer mot «manspreading», selv om det hører med til sjeldenhetene med rene forbud.

For tre år siden hadde transportselskapet i New York en kampanje med slagordet:

«Dude... Stop spread, please. It's a space issue».

«PENISSETE»: Et t-banesete formet som en manns underliv, skaper reaksjoner verden over. Kampanjen, som denne videoen er en del av, skal bekjempe seksuell trakassering på offentlig transport. Den er spesielt rettet mot menn, og er i regi av meksikanske myndigheter og UN Women. Video: Youtube / Mitsumasa Kiido Vis mer