Dette blir fort veldig dyrt

Sjekklisten du bør følge.

DYRT: Vannskader får langt større omfang på hytter, fordi det tar lang tid å oppdage dem. Foto: IF SKADEFORSIKRING
DYRT: Vannskader får langt større omfang på hytter, fordi det tar lang tid å oppdage dem. Foto: IF SKADEFORSIKRINGVis mer

Dinside Vinter og sprengkulde kan synes fjernt, men for de mange hytteeierne som stenger hytten for sesongen, er det nå du bør forberede deg.

Antall vannskader på norske hytter øker, og skadene skjer spesielt i forbindelse med den første frosten. I 2013 utbetalte forsikringsselskapene 190 millioner kroner i vannskadeerstatninger for norske hytter.

Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Når isen tiner igjen, strømmer vannet ut i hytta og gir vannskader. Det kan fort bli dyrt.

— En vannskade på hytta koster normalt mer enn en vannskade i boligen, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk i en pressemelding.

Dette bekrefter Sigmund Clementz i IF Skadeforsikring: Grunnen til at det ofte blir dyrere er fordi det tar lenger tid før det blir oppdaget, sier Clementz til Dinside.

Disse rørene er mest utsatt for frost

Skru av stoppekranen Det aller viktigste du gjør er å skru av hovedstoppekranen til hytta, i tillegg til stoppekranen i hagen.

Når vannet er stengt av, bør du så åpne opp kranene, slik at rørene inni hytten tømmes helt for vann.

Det aller viktigste du gjør er å skru av hovedstoppekranen, er rådet fra Sigmund Clementz i IF. Foto: IF SKADEFORSIKRING
Det aller viktigste du gjør er å skru av hovedstoppekranen, er rådet fra Sigmund Clementz i IF. Foto: IF SKADEFORSIKRING Vis mer

- Det står i forsikringsvilkårene at dersom du er borte fra hytten i mer enn tre dager skal du stoppe vanntilførselen til hytten, sier Clementz.

Glemmer du dette kan erstatningen bli avkortet.

Antall dager kan variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, men de aller fleste har dette i sine standardvilkår.

Derfor bør du skru på stoppekranene, selv om du ikke skal stenge dem helt ennå

Oppvaskmaskinen tåler ikke minusgrader Det er mange grunner til å la en ovn stå på litt lunk i hytten selv om du stenger for vinteren. En av dem er oppvaskmaskinen.

Mange oppvaskmaskiner tåler dårlig norske vintre. Selv om de kobles fra og tømmes for vann, bør ikke oppvaskmaskiner oppbevares kaldere enn fem grader pluss.

Husk at det er vanskelig å tømme oppvaskmaskinen helt, og det er heller ikke alltid det hjelper å helle på frostvæske. Har du, som så mange andre installert oppvaskmaskin på hytten anbefaler vi derfor å sette en ovn på kjøkkenet, eventuelt flytte oppvaskmaskinen til et rom som er temperert.

Ikke glem ekstrautstyret I tillegg til hovedkran og hvitevarer er det viktig å huske på ekstrautstyret. Har du vannuttak ute? Da bør du skru av koblingen til hageslangen. Den kan føre til vannskader i veggen om du ikke tar den av.

Koblingen til hageslangen fungerer nemlig som en stoppeventil. Selv om vannet står på for fullt, kommer det ikke noe vann ut gjennom kranen dersom denne koblingen til hageslangen sitter på.

SKRU AV: Koblingen mellom hageslange og uttak bør tas av. Foto: KRISTIN SØRDAL
SKRU AV: Koblingen mellom hageslange og uttak bør tas av. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Og selv om du har skrudd av vannet, gjør koblingen at rørene ikke får tømt seg ordentlig - og vann som blir stående i rørene over vinteren, kan fryse.

Har du høytrykksspyler på hytten, bør også denne settes inn, helst et sted med temperatur over frysepunktet. Årsaken er at selv ørsmå vanndråper som sitter igjen i pumpen kan gjøre stor skade.

- Det skal ikke mer enn minus tre grader til før enkelte komponenter i maskinen går i stykker, har Lars Nyhaugen, markedskoordinator i Kärcher, tidligere sagt til DinSide.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Ifølge Lars-Erik Fiskum vil rundt 4.000 hytteeiere få store vannskader etter frostsprengning av rør i en normal vinter.  Foto: SINTEF Byggforsk
Ifølge Lars-Erik Fiskum vil rundt 4.000 hytteeiere få store vannskader etter frostsprengning av rør i en normal vinter. Foto: SINTEF Byggforsk Vis mer