Dette blir sunn middag - fylt med magert kjøtt og masse grønnsaker

Stor tortillatest. Stem på den du liker best.

NOEN INNEHOLDER PALMEOLJE: Hvor sunt måltidet blir, avhenger av hva slags type tortilla du velger, og hva du fyller den med. Foto: ERIK HELGENESET
NOEN INNEHOLDER PALMEOLJE: Hvor sunt måltidet blir, avhenger av hva slags type tortilla du velger, og hva du fyller den med. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Meksikansk mat som taco og tortillas er populært blant barn og voksne. Det smaker godt, er enkelt å lage, og du kan selv velge hva slags kjøtt, saus og grønnsaker du ønsker å bruke.

En wrap fylt med magert kjøtt, massevis av grønnsaker, bønner, lettrømme, hjemmelaget guacamole, og ikke altfor mye ost, er uten tvil et sunt middagsalternativ.

Bruker du derimot den feteste kjøttdeigen, lite grønnsaker, seterrømme og massevis av ost, blir det et måltid med mye mettet fett og kalorier.

Hva slags type tortilla du velger, har også noe å si for hvor sunt måltidet blir.

Mens noen passer fint inn i et ellers sunt måltid, er det andre som inneholder både palmeolje og for mye salt. Ingen av delene er spesielt bra for oss.

Unødvendig med palmeolje I løpet av den siste tida har det vært mye fokus på palmeolje.

Ikke bare er det skadelig for miljøet å bruke denne typen olje, men dette er dessuten en olje som inneholder en type fett som er kraftig kolesteroløkende.

Flere produsenter har tatt dette på alvor, og har byttet ut palmeolje med for eksempel raps- eller solsikkeolje. Dette er positivt!

Men fremdeles er det en del produkter igjen på markedet som inneholder palmeolje. Dette gjelder blant annet noen typer tortillas.

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, umettet fett, fiber og natrium. Mye protein, umettet fett og fiber har trukket opp, mens mye mettet fett og natrium har trukket ned.

Bruk av rapsolje har gitt plusspoeng, mens bruk av palmeolje har gitt minuspoeng.

Vi har hentet inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene dette har manglet på deklarasjonen.

Smak er ikke en faktor i testen.

Stem på din favoritt Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3 til 6, ettersom ingen av produktene er direkte usunne.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Fullkornstortillas En av testens to vinnere. Bra med fiber, fin fordeling mellom mettet og umettet fett, og ingen bruk av palmeolje. Karakter: Produsent: REMA 1000 Tortilla with whole wheat En av vinnerne. Litt mindre fiber enn den andre vinneren, men til gjengjeld litt mindre salt. Ingen bruk av palmeolje. Karakter: Produsent: Santa Maria Organic multigrain tortilla Grei fordeling mellom mettet og umettet fett, litt mye salt, men greit med fiber. Karakter: Produsent: Santa Maria Whole wheat tortillas Høyt innhold av umettet fett, men nokså høyt innhold av mettet også. Testens vinner når det kommer til fiber. Minus at det er palmeolje i disse tortillaene. Karakter: Produsent: Old El Paso Original wrap tortilla Grei fordeling mellom mettet og umettet fett. Betydelig mindre fiber enn testens vinnere, og litt høyt innhold av salt. Positivt at det er brukt rapsolje framfor palmeolje. Karakter: Produsent: Santa Maria Soft tortillas classic Lite mettet fett, men den typen mettet fett som er brukt, er palmeolje, noe som trekker ned. Bra saltinnhold. Karakter: Produsent: Coop Tortillas Litt for mye mettet fett i forhold til umettet, og bruk av palmeolje trekker ned. Greit innhold av salt. Karakter: Produsent: REMA 1000 Flour Tortillas Høyt innhold av umettet fett, men innhold av mettet fett er også høyere enn hos testens vinnere. Lite fiber og trekk for bruk av palmeolje. Karakter: Produsent: Old El Paso Corn Tortillas Trekk for bruk av palmeolje. Mye umettet fett, men veldig mye salt og minimalt med fiber. Karakter: Produsent: Old El Paso Ferske tortilla wraps Lite mettet fett, men bruk av delvis herdet fett (transfett) trekker ned. Lite fiber. Karakter: Produsent: Ola-lompa Soft tortilla For mye mettet fett i forhold til umettet, og trekk for bruk av palmeolje. Veldig mye salt! Karakter: Produsent: First Price Les mer på Bramat.no:
MUK = Møkk?
Er brød fetende?
Sukrin, for godt til å være sant?