Dette bør du gjøre mot soleksem

Noen legemidler gjør deg mer ømfintlig.

UTSLETT: Plages du av kløende og rød hud etter å ha vært i sola, kan det hende du lider av soleksem.  Illustrasjonsfoto: Thinkstock
UTSLETT: Plages du av kløende og rød hud etter å ha vært i sola, kan det hende du lider av soleksem. Illustrasjonsfoto: ThinkstockVis mer

Dersom du er en av dem som ikke blir brun, men plages av kløende og rød hud etter å ha vært i sola, kan det hende du lider av soleksem.

Det finnes flere typer eksem, og de har ulike symptomer, årsaker og behandlingsmåter.

Soleksem blir mer vanlig Farmasøyt Gunhild Kile Sandvik i Apotek 1 forteller at soleksem er et utbredt problem.

- Vi har ikke noen eksakte tall, men studier har vist at mellom fem og tjue prosent av befolkningen i Norge er rammet av soleksem. Det ser imidlertid ut til at forekomsten er økende, og spesielt de med lys, nordisk hud er utsatt, sier hun til DinKropp.no.

Soleksem kommer raskt Overlege Jon Anders Halvorsen ved Rikshospitalets hudavdeling forteller at utslettet gjerne kommer til syne kort tid etter at du har vært ute i sola.

- Det vanligste er at du får et kløende eller brennende utslett på armene, men noen kan få det på andre deler av kroppen, som på beina eller i ansiktet. Enkelte opplever også at de får små knuter eller blemmer i huden. Utslettet oppstår typisk et par timer etter soleksponering, sier han.

Huden kan herdes mot soleksem Heldigvis kan du «herde» huden ved å gradvis øke eksponeringen for sollys, slik at du kan bli sommerbrun til tross for eksemet.

- Du kan forebygge soleksem ved å redusere mengden sollys på huden. Øk dosen med sol gradvis, vær i skyggen, ha på klær eller bruk solkremer, sier Halvorsen.

Lindre kløe fra soleksem Har du først fått soleksem, finnes det også råd, forteller farmasøyt Gunhild Kile Sandvik.

- Soleksem vil som regel gå over av seg selv etter noen dager hvis man holder seg unna sola. Du kan lindre kløen ved å bruke kalde, fuktige omslag, samt en kjølende «after-sun»-krem, sier hun.

Kortisonkrem Smerten kan også lindres med reseptfrie legemidler.

- Du kan smøre på et tynt lag med kortisonkrem i en kort periode, for eksempel hver morgen og kveld i to til tre dager. Dette vil dempe rødhet og kløe. Et annet alternativ er lokalbedøvende salve eller liniment, som også vil lindre kløe og smerter i huden.

Kan se alvorlig ut Hudlege Jon Anders Halvorsen forteller at soleksem kan likne på mer alvorlige hudsykdommer, men at det som regel har et mildere forløp.

- Soleksem varer vanligvis bare noen timer eller et par dager, mens alvorlige hudsykdommer, slik som lupus, vil vare lenger. Disse vil i tillegg oftere ramme ansiktet, sier han.

Han forteller imidlertid at de vanligste hudsykdommene typisk blir bedre av sollys.

- Hvis du har en hudsykdom som blir verre av å være i sola, kan det hende du har soleksem, lupus, porfyri eller legemiddelutslett, sier han.

Legemidler gjør deg mer utsatt for soleksem Sola trenger heller ikke å være alene om å gi deg soleksem.

- En rekke legemidler kan gjøre deg mer ømfintlig for sollys enn normalt, sier Gunhild Kile Sandvik.

Noen legemidler gir høyere risiko for soleksem enn andre.

- Enkelte hjertemedisiner, smertestillende (NSAIDs som ibux og voltarol) og antibiotika (tetracycliner) gir økt risiko for soleksem og solbrenthet, sier hun.

Kostholdets betydning Kostholdet kan også ha noe å si for hvor ømfintlig huden din er.

SOLEKSEM: Du kan forebygge soleksem ved å redusere mengden sollys på huden. Vær i skyggen, ha på klær eller bruk solkremer. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
SOLEKSEM: Du kan forebygge soleksem ved å redusere mengden sollys på huden. Vær i skyggen, ha på klær eller bruk solkremer. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer

- Observasjonsstudier har vist at et kosthold rikt på vitamin C er assosiert med bedre hudutseende og mindre rynker. Vitamin C kan kanskje også hjelpe til å forebygge og behandle hudskader forårsaket av UV-stråling, ved å fungere som en antioksidant. Vitamin C har også en viktig rolle i helbredelse av sår og kan forbedre dannelsen av arrvev, har doktor Blake Scherer tildligere uttalt til DinKropp.no.

Tips mot soleksem • Unngå å sole deg lenge av gangen den første tida. • Bruk en solkrem med høy solfaktor, (minst faktor 15) som har både UVA- og UVB-filter. Smør deg inn 30 minutter før du skal ut i sola, slik at solbeskyttelsen får tid til å trekke inn. Bruk nok solkrem og gjenta smøringen så ofte som anbefalt på tuben og etter bading. • Dekk gjerne til hudpartier som lett får soleksem, med tettvevde klær. Tynne sommerklær kan slippe igjennom stråler, og er derfor ikke nok til å beskytte seg. • Enkelte hudleger tilbyr herding av huden i spesielle solarier for dem som har store plager. Vanlige solarium herder ikke huden og forebygger ikke soleksem. • Studier har vist at tilskudd av Omega-3-fettsyrer kan ha forebyggende effekt mot soleksem og solforbrenning. For å oppnå denne effekten må man trolig ta 1,8 g EPA/1,2 g DHA daglig i minst 3 måneder før man utsettes for intensivt sollys.
Kilde: farmasøyt Gunhild Kile Sandvik

Les også:
10 minutter sol er nok
Sjekk føflekken på apoteket
Sjekk din biologiske alder
Slik blir du kvitt pigmentflekkene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.