Dette bør du ikke spise daglig, med mindre du hogger stein med slegge fra ni til fire

Nasjonalretten er perfekt både før og etter en natt på byen.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Reiselyst): - Har du smakt feijoada? spør Patrícia Leopoldino (26). Det er lunsjtid og vi har en lang dag med Rio de Janeiro-høydepunkter foran oss.

Svaret gir seg selv. Jeg ankom Rio og Brasil kvelden før og har ikke spist mer enn frokost. Jeg er skrubbsulten. Det bør du helst være hvis du bestiller en feijoada completa.

Så feijoada blir det.

HOGG INNPÅ: En porsjon feifoada på Boteko do Juca, akkurat så pent dandert på tallerkenen som en lunsjsulten nordmann tar seg tid til når kjøkkenet leverer maten på serveringsfat. Foto: GJERMUND GLESENS
CAIPIRINHA: Brasils nasjonaldrink er syrlig og god. Den lages med 5 cl cachaça, en most lime og knuste isbiter. Foto: GJERMUND GLESENS
KVELDEN STARTER HER: Lapa er Rio de Janeiros utelivssentrum. Og det fins knapt et vakrere sted å begynne kvelden enn utebordene nedenfor Carioca-akvedukten, Arcos da Lapa, hvor trikken opp til Santa Teresa pleide å gå. Foto: GJERMUND GLESENS
FARGERIKT VANNHULL: Jernanda Onaijo er en av de mange bodkvinnene som selger caipirinha og caipifruta - en alkoholfri fruktvariant - foran Arcos da Lapa i nattetimene. Foto: GJERMUND GLESENS
FORFRISKNING: Hvis du har lyst på en liten matbit, eller en virkelig billig caipirinha, er bodene rett foran Arcos da Lapa stedet å gå. Men pass på lommeboka i dette området. Foto: GJERMUND GLESENS
KVELDEN STARTER HER: Lapa er Rio de Janeiros utelivssentrum. Og det fins knapt et vakrere sted å begynne kvelden enn utebordene nedenfor Carioca-akvedukten, Arcos da Lapa, hvor trikken opp til Santa Teresa pleide å gå. Foto: GJERMUND GLESENS
SERVERER EGEN BLANDING: Marco Pereira heller opp et plastglass av husets egen ingefærblanding laget på cachaçaen Villa Velha. Foto: GJERMUND GLESENS
THE WAITER FROM IPANEMA: Fabio Paulino er servitør på en av Rios mest populære turiststopp: Restauranten Garota de Ipanema, hvor sangen «The Girl From Ipanema» ble skrevet. Foto: GJERMUND GLESENS
I EN TYNN TRÅD: Utsmykningen i Bar do Mineiro er gjort etter innfallsmetoden. Kjenner du igjen disse tre tråddukkene? Foto: GJERMUND GLESENS
GODT UTVALG: Bar de Cachaça er ikke stor. Men i hyllene bak baren står over 100 forskjellige varianter av den brasilianske sukkerrørspriten. Høy kvalitet eller morsom dameflaske? Valget er ditt. Foto: GJERMUND GLESENS
INSTITUSJON: Bar do Mineiro er en av Rios barer som kommunen har definert som kulturarv. Det er også et berømt feijoada-sted, takket være familieoppskriften til eieren Diógenes Paixão. Foto: GJERMUND GLESENS
DUGELIG PORSJON: Du kommer neppe til å gå sulten fra bordet etter å ha spist feijoadaen Joao serverer på Boteko do Juca. Foto: GJERMUND GLESENS
PATRIOT: Patrícia Leopoldino er oppvokst like innenfor Copacabana og vil aldri bo noe annet sted. - Men hytta mi vil jeg ha her, i Lapa hvor alle utestedene er, smiler hun. Foto: GJERMUND GLESENS
FARGERIKT: Lapa er fullt av vakre kolonihus, mange av dem i friske farger takket være bydelens nåværende status som uteliv- og bohemstrøk. Foto: GJERMUND GLESENS
SMÅBY I STORBYEN: Santa Teresa-strøket var for mange, mange år siden et overklassestrøk. Nå er det kunstnernabolag med flere gode barer og restauranter. Foto: GJERMUND GLESENS

- Nå må vi bare finne et sted som serverer det i dag, sier Patrícia og forklarer kort rettens viderverdighet:

Tradisjonelt er det lørdagsmat, fordi den tar så lang tid å tilberede. Ikke bør man spise den hver dag heller - med mindre du hogger stein med slegge fra ni til fire.

Det er en heftig gryte av svarte bønner og ris, samt lammekjøtt og svinekjøtt, pølser og farofa, det stekte kassavamelet med bacon som brasilianerne virker å strø over det meste av mat.

Enkel servering Opprinnelig var feijoada en slags restemat, derfor er oppskriften heller vag når det kommer til kjøttet.
 
På Boteko do Juca i bydelen Lapa, der vi til slutt havner etter å ha spurt oss fore blant strøkets mange restauranter, bruker de imidlertid bare prima vare.

Restemat og restauranter hører liksom ikke sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KVELDEN STARTER HER: Lapa er Rio de Janeiros utelivssentrum. Og det fins knapt et vakrere sted å begynne kvelden enn utebordene nedenfor Carioca-akvedukten, Arcos da Lapa, hvor trikken opp til Santa Teresa pleide å gå. Foto: GJERMUND GLESENS
KVELDEN STARTER HER: Lapa er Rio de Janeiros utelivssentrum. Og det fins knapt et vakrere sted å begynne kvelden enn utebordene nedenfor Carioca-akvedukten, Arcos da Lapa, hvor trikken opp til Santa Teresa pleide å gå. Foto: GJERMUND GLESENS Vis mer

Noen fine dining er det likevel ikke snakk om. Her settes fatene på bordet. Så er det bare å skuffe over på tallerkenen.

Og som vanlig når du bestiller feijoada: Det er mat nok til en bataljon.

Drink til maten - Jeg skal guide deg etterpå også, så jeg tar bare en øl. Men du må bestille en caipirinha. Feijoada er tungt, men caipirinha er lett. Det er en god kombinasjon, mener Patrícia.

Så hogger hun innpå som om hun ikke har tanke for hverken morgendagen eller strandkroppen - til tross for at hun bor bare et par strandtennisslag fra sandkanten på Copacabana.

Så da gjør vel jeg det samme.

INSTITUSJON: Bar do Mineiro er en av Rios barer som kommunen har definert som kulturarv. Det er også et berømt feijoada-sted, takket være familieoppskriften til eieren Diógenes Paixão. Foto: GJERMUND GLESENS
INSTITUSJON: Bar do Mineiro er en av Rios barer som kommunen har definert som kulturarv. Det er også et berømt feijoada-sted, takket være familieoppskriften til eieren Diógenes Paixão. Foto: GJERMUND GLESENS Vis mer

Og ganske snart kan jeg konstatere at feijoada er godt. Kjøttet er mørt, bønnene det samme - det smaker kraftig, men ikke sterkt. Og drinken, samt noen skiver med appelsin, fjerner i hvert fall noe av det tunge fra retten.

Ildvann for helsa Da vi er sprekkmette - fatene er fortsatt nesten fulle - tar Patrícia meg med til den perfekte dessert: Cachaça er Brasils nasjonalsprit og lages, akkurat som rom, av sukkerrør.

I andre land brukes spriten bare til drinker, spesielt caipirinha. Men ikke i Brasil. Her drikker de den også bar.

Nå mener guiden at det er den perfekte avec.

Og ingen steder er bedre for å få seg en porsjon ildvann enn Lapa. Det er Rios utelivssentrum - yrende av uteserveringer og sambaklubber så snart sola slipper tak.

Bar da Cachaça er etter Patrícias mening Lapas aller beste cachaçabar. Den er bare et hull i veggen - vi står nærmest ute på fortauet mens vi bestiller. Men den har mer enn 100 forskjellige typer cachaça i hyllene.

River godt Vi bestiller en ingefærblanding som bartender Marco Pereira har blandet selv, av sprit, sukker, reven ingefær og kondensert melk.

Den river i halsen, men gjør sikkert godt for fordøyelsen.

Og så er jeg klar, ikke bare for sightseeing men også en runde fra bar til bar i Lapa på kvelden. Det er jo det man gjør i Rio de Janeiro, er det ikke?

Neste dag bestiller jeg nok en gang feijoada til lunsj. Skikkelig kraftkost er jo vel og bra ikke bare før, men også etter en natt på byen.

FARGERIKT VANNHULL: Jernanda Onaijo er en av de mange bodkvinnene som selger caipirinha og caipifruta - en alkoholfri fruktvariant - foran Arcos da Lapa i nattetimene. Foto: GJERMUND GLESENS
FARGERIKT VANNHULL: Jernanda Onaijo er en av de mange bodkvinnene som selger caipirinha og caipifruta - en alkoholfri fruktvariant - foran Arcos da Lapa i nattetimene. Foto: GJERMUND GLESENS Vis mer

Ikke rart feijoada er populært i Rio.