<strong>BRUK LUNKENT SÅPEVANN:</strong> Her risikerer du å gi deg selv merarbeid, om du ikke gir eddiken en pause. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
BRUK LUNKENT SÅPEVANN: Her risikerer du å gi deg selv merarbeid, om du ikke gir eddiken en pause. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Dette bør du ikke vaske med eddik

Her kan universalmiddelet gjøre mer skade enn gagn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside: Faste Dinside-lesere har nok fått med seg de smarte vasketipsene som gjør at du mer eller mindre effektivt kan fjerne flekker, selv uten spesialmiddel. Har du eddik i skapet, kan du enkelt rengjøre komfyr, rustfritt stål, dempe jordslag og fjerne vond lukt i vaskemaskinen.

I tillegg er det miljøvennlig og helsesmart å ty til eddikflaska i stedet for nærmeste universalspray, når du skal vaske.

Med så mange bruksområder er det lett å gripe blindt etter eddikflaska, men noen ganger kan væsken gjøre vondt verre. Det siste du vil, er å ødelegge det du vasker, eller gjøre jobben vanskeligere.

I disse situasjonene gjør du klokt i å la eddikflaska hvile i kjøkkenhylla.

Benkeplate i marmor, granitt Det er få ting som er vakrere enn en skinnende benkeplate i marmor eller granitt. Dessverre suger de lett til seg flekker, og blir fort misfarget av sitrusfrukter, bær, kaffe, te - generelt kjemikalier i vanlige næringsmidler - og vaskemidler.

Det kan da være fristende å ty til fargeløs hvitvinseddik, men ikke la deg lure: Syren i eddiken vil etse steinen, slik at den blir enda mer porøs og mottakelig for flekker.

I stedet bør du vaske benken med varmt såpevann og mildt oppvaskmiddel.

Tre, stein, kompositt eller laminat? Les mer om benkeplater

Betong Betong er et annet materiale som ikke liker eddik. Benkeplater i betong er en fin måte å gi kjøkkenet et industrielt preg, og det finnes også mange fine bord med bordplater i betong.

Med mindre du har forseglet betongen inne bak flere lag lakk, bør du være forsiktig med eddiken. Det samme gjelder for øvrig for de fleste typer vin, så med mindre du er manisk tilhenger av glassunderlag, eller bare drikker vann, bør du tenke deg om to ganger før du velger betong til salongbord.

GUIDE: Mur, betong, støp og sement

Fliser i stein Det er ikke bare benkeplaten som vil få etseskader av eddik: Steinflisene på gulvet i gangen, på badet, og marmorskjærebrettet for den saks skyld, blir ødelagt av eddik.

Det er enkelt og relativt rimelig å bytte ut skjærebrettet - eller marmorbrettet som mange har på kjøkkenbenken med olje og eddik på (vær forsiktig så ikke det renner ned fra balsamicoeddiken, da) - men blir gulvflisene ødelagt, er det en stor og dyr jobb å erstatte.

<strong>RENE BÆR:</strong> Eddik kan brukes til mye, blant annet er eddikbad fint for å vaske frukt og bær, og som en bonus, holder de seg lenger. Men grip altså ikke til eddiken i absolutt alle situasjoner. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
RENE BÆR: Eddik kan brukes til mye, blant annet er eddikbad fint for å vaske frukt og bær, og som en bonus, holder de seg lenger. Men grip altså ikke til eddiken i absolutt alle situasjoner. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Dette er for øvrig nok en god grunn til ikke å ha fliser på kjøkkengulvet.

Egg Eggeflekker er en annen ting du bør holde eddiken unna. Eggeflekker er i utgangspunktet notorisk vanskelig å få bort, i hvert fall om du ikke takler problemet med én gang.

Eggerøre eller halvstekt eggeplomme klistrer seg fast til tallerkenen, og blir det stående en liten stund, må det sterk lut til. Men ikke eddik. Eddik kan reagere med det rå egget slik at det koagulerer, og det gjør vaskejobben vanskeligere.

Grip heller etter tørkerullen fort som fy - før du etter tørk vasker over med mildt, lunkent såpevann. (Varmt vann bidrar også til at egget koagulerer.)

Klønete med hardt kjøkkengulv? Sjekk disse glassene , barneserviset og penserviset som har knusegaranti.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer