Dette bør du kunne når du tørker skoene dine

Noen metoder kan ødelegge skoene.

VÅTE SKO:  Det kan være lurt å tørke av gjørme og smuss før du setter skoene til tørk.  Foto: ESPEN BRATLIE / SAMFOTO / NTB SCANPIX
VÅTE SKO: Det kan være lurt å tørke av gjørme og smuss før du setter skoene til tørk. Foto: ESPEN BRATLIE / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside.no: Høstværet har bredt seg utover store deler av landet og fører som alltid med seg et velkjent problem - nemlig våte sko.

For uansett om det er snakk om joggesko, barnesko eller pensko er det alltid like irriterende når man oppdager at skoene ikke har blitt tørre over natta.

Så hva er egentlig den beste og mest effektive metoden for å tørke sko? Her får du en oversikt over det du bør kunne når det kommer til skotørking.

LES OGSÅ: Slik unngår du kalde tær

#1: Det gode, gamle avispapiret Skal du tørke skoene dine, er det ingen tvil om at avispapir kommer veldig godt med. Å tørke sko med avispapir kan være en lang og kjedsom prosess, men er likevel den metoden som er mest skånsom for skoene dine. Det er ikke uten grunn at denne metoden har vært populær over generasjoner.

Siden avispapir trekker til seg vann fort, bør du skifte papir innen en time hvis skoene inneholder mye fuktighet. Sørg også for god utlufting der skoene står til tørk.

Ta også ut sålene og legg dem til tørk for seg selv hvis dette er mulig.

#2: Tørk i romtemperatur Mange velger å tørke skoene på badegulvet på grunn av varmen fra varmekablene.

Men i mange tilfeller kan dette være med å ødelegge skoene:

- Vi anbefaler ikke tørketrommel, varmekabler eller varmeskap - da dette rett og slett tørker ut materialene i sko, og også kan krympe dem, sier Marie Haugen Bævre i Lille Vinkel Sko til Dinside.

Hos flere kjeder kan du også slite med å få reklamert på skoene hvis de har blitt tørket med for høy temperatur - så her gjelder det å være varsom. Optimalt sett skal skoene tørke i normal romtemperatur.

IKKE HER:  Hold skinnskoene dine borte fra varmen fra peisen. Foto: JØRGEN BAUSAGER / NTB SCANPIX
IKKE HER: Hold skinnskoene dine borte fra varmen fra peisen. Foto: JØRGEN BAUSAGER / NTB SCANPIX Vis mer

Er det skinnsko du tørker, kan varmen etter hvert føre til sprekker, i tillegg til at skoene kan miste fargen.

LES OGSÅ: Paraplyen som alltid er tørr

#3: Tørk av skitne sko Har skoene blitt skitne etter turen i ruskeværet, bør du tørke av skoene før du setter dem til tørking.

Bruk en fuktig klut for å få fjernet så mye smuss fra skoene som mulig. Da vil tørkeprosessen gå mye fortere.

Det vil også gi skoene dine lengre levetid. Det er også viktig å få satt skoene til tørking så fort som mulig, for å unngå at du får sopp og vond lukt i dem.

#4: Når du vasker tykke sko Er du nødt til å vaske for eksempel fjellskoene dine, bør du være klar over at du bør bruke lang tid på tørkeprosessen.

Faktisk bør disse skoene få tørke fritt i en hel uke før du bruker dem igjen. Da holder skoene mye lenger.

Du kan lese mer om hvordan du tar vare på fjellskoene dine i denne artikkelen.

LES OGSÅ: Avliver myter om klesvask

#5: Vær føre var Et godt tips hvis du sliter med våte sko, er å legge ned litt arbeid før du tar på deg skoene og går ut i regnværet.

Bruker du skinnsko bør du for eksempel investere i en god impregnering som vil beskytte både føttene og skoene dine mot regnet. Tekstiloverflater og spaltlær impregneres med spray eller midler beregnet på nubuck.

TØRK LENGE:  Har fjellskoene dine blitt gjennomvåte bør du la tørketiden bli lang. Foto: ØRN E. BORGEN / AFTENPOSTEN /NTB SCANPIX
TØRK LENGE: Har fjellskoene dine blitt gjennomvåte bør du la tørketiden bli lang. Foto: ØRN E. BORGEN / AFTENPOSTEN /NTB SCANPIX Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du membranen til å vare

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer