Dette bør du vite neste gang du bor på hotell: Ti ting du kan ta med fra rommet

Og ti ting du må la ligge igjen.

MÅ LIGGE IGJEN: Puter og badekåper er blant gjenstandene du ikke kan ta med deg hjem fra hotelloppholdet uten å betale. Foto: ELENA ELISSEEVA / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
MÅ LIGGE IGJEN: Puter og badekåper er blant gjenstandene du ikke kan ta med deg hjem fra hotelloppholdet uten å betale. Foto: ELENA ELISSEEVA / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Kan du de skrevne og uskrevne reglene for hva som er akseptert at du tar med deg fra hotellet?

- De fleste er både ærlige og har bra oversikt. Men det kan både være fristende og for enkelt å ta med seg for mye, sier hotelldirektør Øyvind Alapnes på Clarion Hotel The Edge i Tromsø.

Han har til og med opplevd at folk har tatt med seg TV-en fra hotellrommet.

- Den var nettopp satt inn på rommet og var ikke skrudd fast til veggen. Dermed var det åpenbart for enkelt å ta den med seg, sier Alapnes

Puter forsvinner Også puter havner i mange kofferter.

- Vi har en stor putemeny der folk kan velge den puta de synes passer best. Vi selger puter i resepsjonen hvis noen ønsker å ta den med hjem, men det et nok noen som tar den med uten å betale også. Da må de riktignok ta til takke med en brukt pute, sier hotelldirektøren

- Det hender at noen pakker inn knusbare saker i en pute og tar den med hjem, men det skjer ikke ofte. Dessuten er det noe som bruker laundry-posen til å pakke inn gjenstander de har kjøpt, sier kommunikasjonssjef Siri Løining på The Thief på Tjuvholmen i Oslo.

Laundry-posen, på godt norsk skittentøyposen, skal altså ligge igjen på rommet.

God reklame - Ting som står på badet til personlig pleie kan du ta med hjem. Det er jo også praktisk å ta disse flaskene, for de kan brukes ved flere anledninger, sier Kari Hasselknippe, tidligere salgs og markedssjef ved Grand Hotel i Oslo.

TV-EN FORSVANT: En gjest på et hotell i Tromsø tok med TV-en hjem. Den var riktignok ikke fastmontert til veggen slik TV-en på bildet. Foto: EVILED / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
TV-EN FORSVANT: En gjest på et hotell i Tromsø tok med TV-en hjem. Den var riktignok ikke fastmontert til veggen slik TV-en på bildet. Foto: EVILED / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

Femstjerners hotell har ofte gode produkter som er attraktive, og opplever derfor at mange gjester tar med seg alt som setter fram på badet. Det er også god reklame for hotellet, forteller hun.

- De fleste hoteller ser vel også slik på det når kleshengere eller et skojern med hotellogo blir tatt med fra hotellet, sier hun.

Selger badekåper - Håndduker og badekåper skal brukes på hotellet og ikke tas med hjem, forteller Hasselknippe.

Mange hoteller selger badekåper i resepsjonen, og flere selger dem til kostpris.

- Vi tjener ikke mange kronene på badekåpene, sier Øyvind Alapnes, som ikke har oversikt over hvor mange slike som stjeles hvert år.

Noen blir også kassert fordi de er utslitt, så det ifølge Alapnes ikke et høyt antall som stjeles.

- Vi har også hatt en gjest som tok med seg en fin kommode som kofferten skal settes på. Jeg skjønner at han synes den var fin, men den er altså ikke en gi-bort-ting, sier han.

Kaffe og te skal stå - Fra Holmenkollen Park Hotel ble det tatt med en gammel trekiste. Det er nok det største jeg har hørt om av ting som er blitt borte, sier Claus Thomas Petersen.

Han har i en årrekke vært direktør ved Holmenkollen Park. Sist høst overtok han som direktør ved Scandic Solli i Oslo sentrum.

VÆR SÅ GOD: Såper og toalettartikler som dette kan du ta med deg hjem. Foto: ODD ROAR LANGE
VÆR SÅ GOD: Såper og toalettartikler som dette kan du ta med deg hjem. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

- Vi sier ikke noe selv om gjestene tar med hele beholdningen med kaffe, te og sukker fra rommet, men det er meningen at dette er til å nyte i under selve oppholdet. Ikke for å ta med hjem, sier Petersen.

Glemmer minibaren Da Hotels.com i fjor kåret de mest langfingra hotellgjestene, svarte også 67 prosent av de norske gjestene i undersøkelsen at de aldri hadde tatt med seg noe fra hotellrommet.

Selv om noen tar med seg ting de ikke skal, legges også mye igjen på hotellrommet. Lista over gjenglemte ting er lang, og hotellansatte har funnet alt fra glassøyer, løspupper og til og med en svigermor.

Øyvind Alapnes ved The Edge i Tromsø, forteller at mange også glemmer å si ifra om de har tatt noe i minibaren når de sjekker ut.

- Dersom det er mye som er ubetalt tar vi en hyggelig kontakt med gjesten for å oppklare hva som har skjedd. Det løser seg alltid, sier han.

Er det bare ei flaske brus som er ikke er betalt, er det ifølge Alapnes antakeligvis ikke noe hotellet følger opp veldig tett.

- De fleste gjestene er ærlige og betaler det de har brukt, sier han.

Skal du bestille hotellrom? Her er hotellbransjens hemmelige insidertriks og slik velger hotellet hvem som får det beste rommet.

Ti ting du ikke skal ta med uten å betale • Skittentøyposen
• Ting fra minibaren inkludert flaskeåpneren
• Puter
• Skojern og kleshengere
• Badekåper
• Skopussesaker beregnet til flergangsbruk
• Såpe som er i dispensere festet til veggen
• Vannkokere
• Kaffe og te
• Praktbøker

Ti ting du kan ta med • Såpe og sjampo i småflasker
• Bodylotion og hårbalsam i småflasker
• Sysaker
• Bomullspinner, badehetter og neglefiler
• Magasiner og blader
• Penner, konvolutter og brevark
• Skopussesaker til engangsbruk
• Tøfler
• Aviser levert på rommet
• Vann i flaske dersom den står som en hilsen fra hotellet

IKKE GRATIS: Øyvind Alapnes ved The Edge i Tromsø, forteller at mange glemmer å si ifra om de har tatt noe i minibaren når de sjekker ut. - Dersom det er mye som er ubetalt tar vi en hyggelig kontakt med gjesten for å oppklare hva som har skjedd. Det løser seg alltid, sier han. Foto: GUNNAR LUNDMARK / SVD / NTB SCANPIX
IKKE GRATIS: Øyvind Alapnes ved The Edge i Tromsø, forteller at mange glemmer å si ifra om de har tatt noe i minibaren når de sjekker ut. - Dersom det er mye som er ubetalt tar vi en hyggelig kontakt med gjesten for å oppklare hva som har skjedd. Det løser seg alltid, sier han. Foto: GUNNAR LUNDMARK / SVD / NTB SCANPIX Vis mer

Kilder: Øyvind Alapnes - Clarion Hotel The Edge i Tromsø, Siri Løining - The Thief, Kari Hasselknippe - tidligere salgs og markedssjef ved Grand Hotel og Claus Thomas Petersen - Scandic Solli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer