REAGERER ULIKT: Noen par synes det er vanskelig å ha samleie i tiden etter fødselen, andre opplever det som uproblematisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
REAGERER ULIKT: Noen par synes det er vanskelig å ha samleie i tiden etter fødselen, andre opplever det som uproblematisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Dette bør du vite om sex etter fødselen

Ikke bli overrasket om hun spruter når hun kommer.

En av de tingene som kan skje når dere har sex etter fødselen, er at hun kan begynne å laktere når hun får orgasme.

- Det kan komme litt overraskende på og enkelte kan oppleve det som plagsomt hvis brystene plutselig begynner å lekke. Det kan hjelpe å ha på en BH som legger trykk på brystvortene slik at det ikke renner så mye, sier jordmor Siri von Krogh ved JordmorSiri.no.

Fysiske forandringer At det lekker melk, er ikke den eneste forandringen. Mange kvinner gruer seg til det første samleiet etter fødselen, rett og slett fordi de er annerledes nedentil.

- Mange har tanker rundt det. Samtidig er det andre som drar rett fra fødestuen og har seg første kvelden, sier jordmor Siri.

Dette kan oppleves fysisk annerledes under samleiet:

• Kan kjennes trangere nedentil (sydd trangt) • Kan kjennes videre nedentil (sydd slapt) • Kan kjennes tørrere nedentil (pga amming) • Hun kan sprute melk under orgasme • Hun kan få sammentrekninger i livmoren (kynnere) under orgasme • Hun kan ha hemoroider • Har dere sex tidlig, kan begge kjenne av stingene
- Samleie kan være smertefullt dersom hun er sydd trangt. Er hun vid, bør det ha rettet seg etter et halvt års tid. At hun opplever tørrhet er helt normalt og henger sammen med ammingen. Kjøp et godt glidemiddel og ha det tilgjengelig, råder jordmor Siri.

- Jeg anbefaler også at man bruker kondom de første 20 dagene, til stingene er grodd. Slik hindrer man eventuell smitte.

Les jordmor Siris artikkel om sex etter fødselen på Barn i Magen her.

Fysioterapi "der nede" Man kan få kosmetisk operasjon for å både stramme og gjøre skjedeinngangen videre. Men mye kan gjøres uten å legge seg under kniven.

- Tøyninger av en trang skjede kan gjøre den litt videre. Man kan få hjelp til dette både hos fysioterpeut med spesialutdannelse og hos gynekolog. Når det gjelder knipeøvelser vil dette også kunne hjelpe en god del på en litt romslig skjede, sier hun.

Skjeden skal tilbakedannes naturlig i løpet av de første 6 månedene. Skjer ikke det, kan man søke hjelp.

- Noen blir vide av rett og slett å føde, og som oftest kommer man tilbake til normalen med knipeøvelser, det kan bare ta litt tid.

Psykiske endringer hos henne Ved en fødsel gjennomgår vi også psykiske endringer, og enkelte kvinner synes det er vanskelig å ha samleie i tiden etter fødselen både fordi kroppen deres er "overtatt" av babyen; den er matfat, trygghet, nærhet og varme - men også hvis de har problemer med selvbildet.

- Noen kvinner synes det er flott med den gravide kroppen og endringene etterpå. De føler seg mer kvinnelige, og har ingen problemer med de endringene som oppstår, sier psykologspesialist Gro Vatne Brean.

- Andre igjen kan ha problemer med hvordan de ser ut ren kroppslig, at de er annerledes nedentil og at det er vanskelig å forholde seg til sin "nye" kropp, og det at vagina nå er en fødselskanal.

Hun kan også oppleve at behovet for nærhet blir mettet - kanskje overmettes av babyen. Kroppen tilhører barnet - barnet skal ha brystet, har vært i magen og så videre. Derfor kan det ta tid å åpne seg for partner.

- Nettopp dette kan være vanskelig for menn å forstå. De har ingen ingen fysisk mulighet for å forstå, de vil aldri oppleve det kvinnen gjør; at kroppen hele tiden svarer fysisk til barnets behov. Da kan det være vanskelig å dele kroppen med en tredje person.

Har hun vært utsatt for voldtekt eller incest, kan en fødsel retraumatisere henne.

Psykiske endringer hos ham Menn kan også ha lystproblemer etter fødselen og for eksempel se på hennes bryster som matfat i stedet for seksuelle objekt. Og vagina får en annen funksjon enn å være en kanal for seksuell nytelse.

- Det er en forholdsvis kjent bieffekt at fedre som er med på fødsel kan få problemer med lysten etterpå. Og han vil også kjenne endringene i hennes kjønnsorgan. Her vil jeg gi samme råd som man gir til kvinner, at hvis ikke lysten er på plass igjen etter seks måneder, bør man få hjelp, sier jordmoren.

- En fødsel er voldsom og kan gi varige inntrykk. Noen menn synes rett og slett det er ekkelt og kan slite med synsinntrykkene i etterkant. De opplever fødselen som fremmedliggjørende og ser ikke lenger på kvinnen som sin kjæreste, kone eller som seksualobjekt lenger. De kan synes det er frastøtende. Det kan gjelde både graviditeten, fødselen og endringene etterpå.

Det finnes ingen statistikk på hvor mange menn det er som har det vanskelig i parforholdet etter fødselen.

- Det er et klinisk inntrykk jeg har, at noen sliter. Andre igjen, synes det er helt supert, og får økt seksuell lyst og glede ved tanken på at kvinnen har født dem et felles barn. Så har er det store forskjeller.

Tips og råd til en fin overgang Jo lenger fra hverandre det nybakte foreldreparet er i sitt syn på graviditeten, fødselen og barseltiden, jo vanskeligere kan det være å komme i gang igjen.

Punkt nummer én på listen, er å snakke med hverandre om sex og forholdet for øvrig. Det mener både jordmor og psykolog.

- Vi ser gjerne at de som er flinke til dette før babyen kommer, også klarer seg fint etterpå. Imens andre kan ha det vanskelig både før, under og etter. Å etablere gode rutiner i forhold til dette, er viktig, sier Vatne Brean.

- Man skal ta seg god tid. Dette kan oppleves litt som første samleie, at man ikke er helt kjent og gjennom dette første samleiet blir man kjent igjen. Det kan være ålreit å gjøre det til en romantisk setting, sier hun.

Råd til inspirasjon:

• Ta dere god tid • Ikke press, ha respekt for at ting tar tid • Hvis hun er annerledes nedentil; prøv nye stillinger, utforsk hverandre på nytt • Det er vanlig å vente alt fra et par dager, til 6 måneder • Tenk på hvor godt det var på det beste. Slik vil det bli igjen!
Husk at man også kan ha mye god nærhet uten å ha samleie.

- Det er ikke noe i veien for å lage seg en romantisk kveld uten samleie, og med bare nærhet. Når vi er nær hverandre skiller kroppen ut oxitocin, et naturlig hormon i kroppen. Det er ansvarlig for at vi føler tilhørighet. Det er viktig ved et hvert samleie, men kanskje spesielt nå. Ta dere god tid, og ha mye nærhet og trygghet til hverandre, og vær åpne. Snakk sammen, sier jordmor Siri.

Hvor lenge venter man egentlig? Hun opplever at det er store variasjoner i forhold til hvor lenge man venter med det første samleiet etter fødselen.

- Noen er som nevnt i gang igjen umiddelbart. Men det vanligste opplever jeg er at man i alle fall venter til etter renselsen er ferdig. Det tar normalt 10 til 20 dager.

Vatne Breans erfaring er at det kan ta inntil et år før man er tilbake til "normalen".

- Men jeg er enig i at dersom ting ikke har kommet litt i gang etter seks måneder, bør man søke hjelp.

Les også:
Alt om småbarnsforeldres sexliv
Ja, underlivet forandrer seg
Slik unngår du hengepupper
Se hva som skjer når vi løsner bh-en

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.