GENIALT STAVMIKSER-TRIKS SOM TAR ETT MINUTT: La frosne bær fryse yoghurten til perfekt frozen yoghurt. Nesten like sunt som å spise frokost. Foto: ELISABETH DALSEG
GENIALT STAVMIKSER-TRIKS SOM TAR ETT MINUTT: La frosne bær fryse yoghurten til perfekt frozen yoghurt. Nesten like sunt som å spise frokost. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Dette enkle trikset gir luftig iskrem

Du trenger bare stavmikser, bær og yoghurt.

Dinside: Det er sol og forsommertemperaturer over nesten hele landet, og hva passer vel da bedre enn å feire med litt iskrem?

Det aller enkleste er selvsagt å plukke med seg iskrem hjem fra butikken. Er du i tvil om hva du bør velge, har vi testet både sommerens nye ispinner og porsjonsiskrem og et utvalg iskrem på boks.

Lag iskremen selv Men når vi vet at vaniljeiskrem inneholder stoffer fra olje- og papirproduksjon, og en gjennomsnittlig Pin-Up inneholder alger, soya, treverk og korn, er det mer fristende å lage iskremen selv.

Ikke bare er det greit å ha kontroll over hva vi spiser, vi våger i all ubeskjedenhet å påstå at isen vi lager selv, er bedre enn den vi kjøper (med et par hederlige unntak).

Du finner oppskrift på verdens beste sjokoladeiskrem i faktaboksen.

For best konsistens på iskremen anbefaler vi å bruke en iskremmaskin, og vi har selvsagt testet flere varianter, fra et par hundre til et par tusen kroner.

Den aller beste vi har testet, er Nemox, men den kommer med en stiv pris: cirka 4000 kroner. Du kommer også langt med Wilfa Vanilje, til drøye 1500 kroner.

Testduell: Wilfa vs Nemox

Det disse to har til felles, er at maskinen tar seg av nedfrysingen, i motsetning til de mange variantene på markedet der iskrembollen må fryses ned minst åtte timer før du kan lage isen.

Vi har også testet enklere iskremmaskiner der kammeret må fryses ned, med varierende resultat. Disse egner seg best til enkel yoghurtis eller sorbet. Da vi testet OBH Nordicas enkleste modell, var konklusjonen klar: Den lager god dessert, men vi kan ikke kalle det iskrem.

Har du prøvd noen andre? Del gjerne dine erfaringer med disse - eller andre - iskremmaskiner i debatten.

Bruk utstyret du allerede har Ingen grunn til å fortvile om du ikke har ismaskin, eller anledning til å kjøpe. Det er fullt mulig å lage isen selv, med utstyr du allerede har:

• På gamlemåten: Boks og gaffel
Etter å først ha tenkt at ismaskin var unødvendig, ble vi relativt hektet i fjor, da vi testet en rekke forskjellige produkter. For isen blir bedre, og det er langt mindre jobb. Det er imidlertid helt greit å lage isen selv, du må bare være litt mer aktiv under innfrysningen. For at isen ikke skal fryse til en eneste stor isklump, må du røre i den underveis.

Begynn gjerne med intervaller på 20-30 minutter, og når du kjenner at den begynner å fryse til, kan du gjøre intervallene kortere. Blir bestikket ditt for «pinglete», kan du bruke en deigkrok, eller en større sleiv.

Tips: Bruk en bolle eller boks i metall, og sett den i fryseren når du lager røren, før du heller oppi iskremmassen, så går innfrysingen litt fortere.

• Med stavmikser
Nei, du trenger ikke noe ekstrautstyr til stavmikseren. Hemmeligheten er å bruke frosne bær (eller biter av frossen frukt) - og blande dem med yoghurt eller fløte/pisket krem. Når bærene moses inn i yoghurten eller kremen, vil disse fryse.

WILFA vs NEMOX: Den til høyre er best, men det må du betale for. Foto: ELISABETH DALSEG
WILFA vs NEMOX: Den til høyre er best, men det må du betale for. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Bruker du en 50:50-blanding, vil isen være kald nok til at du kan servere med én gang, øker du yoghurt eller krem-andelen, kan det hende du bør fryse blandingen litt etterpå.

Resultatet er en luftig iskrem, litt i grenselandet mellom sorbet og iskrem, og mye sunnere, fordi frukt- eller bærinnholdet er mye høyere enn i den iskremen du kjøper i butikken.

Les mer: Slik får du den beste yoghurtisen hjemme

Har du en god blender, kan du bruke denne, men merk at flere blendere sliter med å knuse frosne bær om du ikke heller på mye væske. Vi prøvde for øvrig å lage yoghurtis i Philips' SoupMaker, uten spesielt hell.

• Med juicepresse
Det er mange argumenter for å velge en juicepresse framfor en sentrifuge. At pressen tror frossen frukt og bær er avfall og kverner det ut til perfekt ferdig sorbet, er én av dem. Tilsett litt honning til massen, eller rør inn litt yoghurt eller pisket krem for yoghurtis eller iskrem.

Til «iskrembruk» vil vi anbefale Wilfa Juicemaster, hovedsakelig fordi det er den rimeligste vi har testet. De litt mer avanserte Angel Slow juicer og Kuvings Whole Slow juicer er nok hakket kraftigere og mer robuste, men de ble både for dyre og for tidkrevende å vaske for vår smak.

NB! Dette fungerer bare med juicepresser, ikke juicesentrifuger.

IKKE KRAFTIG NOK: OBH Nordicas lille iskremmaskin laget fin sorbet og frozen yoghurt, men det ble ikke iskrem.  Foto: ELISABETH DALSEG
IKKE KRAFTIG NOK: OBH Nordicas lille iskremmaskin laget fin sorbet og frozen yoghurt, men det ble ikke iskrem. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

• Ispinneform
Enhver kjøkkenutstyrsbutikk med respekt for seg selv har en ispinneform. De finnes i ulike former og farger, fra 19 kroner for et sett på seks former på Ikea. Her kan du helle over ismasse, stikke nedi de medfølgende ispinnene, og etter få timer har du hjemmelaget is på pinne.

Ikke la deg skremme av avanserte oppskrifter. Du kan selvsagt bruke en vanlig iskremoppskrift, eller helle over litt i pinner når du først lager en porsjon vanlig iskrem. Alternativt er det perfekt for yoghurtrester, om du ikke klarer å spise opp all yoghurten før den blir dårlig, eller du kan helle over resten av frokostsmoothien eller -juicen.

Iser det helt opp i panna? Derfor får du hodepine når du spiser is

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

JUICEPRESSE: Det kommer ut som tynne, hule pølser av perfekt sorbet. Rør i litt honning for sødme, eller krem eller yoghurt for kremete variant.  Foto: PER ERVLAND
JUICEPRESSE: Det kommer ut som tynne, hule pølser av perfekt sorbet. Rør i litt honning for sødme, eller krem eller yoghurt for kremete variant. Foto: PER ERVLAND Vis mer