TRENER AKTIVT: Ove Hellvik (64) har tatt aktive grep selv for å komme seg etter hjerneslaget som rammet for to år siden. Han går tur, gjør øvelser hjemme, på treningsstudio og hos fysioterapeut. Men noe etterkontroll på sykehuset fikk han ikke, og måtte vente 3 uker før han fikk oppfølgning i kommunen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TRENER AKTIVT: Ove Hellvik (64) har tatt aktive grep selv for å komme seg etter hjerneslaget som rammet for to år siden. Han går tur, gjør øvelser hjemme, på treningsstudio og hos fysioterapeut. Men noe etterkontroll på sykehuset fikk han ikke, og måtte vente 3 uker før han fikk oppfølgning i kommunen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer

Nesten 1 av 4 får ingen oppfølgning etter hjerneslaget

- Dette er å svikte de slagrammede

77 prosent av pasientene er registrert med kontroll etter hjerneslag. Det er også store variasjoner i kvaliteten på oppfølgningen som gis.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den ferske rapporten fra Norsk Hjerneslagregister viser at 77 prosent av pasientene er registrert med oppfølgning i 2017.

- Det er ved oppfølgningen etter hjerneslag det er de største manglene i slagomsorgen i Norge. Her svikter helsevesenet i noen grad, sier Bent Indredavik, faglig leder av Norsk Hjerneslagregister.

Han understreker at hjerneslag både er en akutt og en kronisk sykdom – mange må leve med noen mén.

Retningslinjene er tydelige, som hovedregel skal alle tilbys etterkontroll i spesialisthelsetjenesten 1-3 måneder etter slaget.

Kontrollen skal kartlegge om tiltak for å forebygge nytt hjerneslag er iverksatt og følges eller om det er behov for endringer. Undersøkelsen skal også kartlegge funksjonsnivået og behovet for eventuell videre rehabilitering.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn