Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette er bilistenes skrekk

Og det er det bare gode piggdekk som hjelper.

FARLIG: Underkjølt regn er regndråper i atmosfæren som ikke er frosset til is selv om temperaturen i dråpene er under null grader. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
FARLIG: Underkjølt regn er regndråper i atmosfæren som ikke er frosset til is selv om temperaturen i dråpene er under null grader. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du som bruker bil har sikkert opplevd det. Det er høst eller en mild vinterdag, værmeldingen varsler om varmegrader, og du drar avgårde i trygg forvissing om at mildværet gir bra feste for bilen.

Så jager sjokket gjennom kroppen! Du tråkker inn bremsen, men ingenting skjer! Bilen glir mot autovernet, inn i bilen foran, ut i ei grøft eller utfor et stup.

Hva skjer? Det er været som spiller deg et livsfarlig puss. Det kan være underkjølt regn, der dråpene fryser til is med en gang de treffer bakken. Eller det kan være regn som fryser til is i løpet av natten.

Men hva er egentlig underkjølt regn? - Det er regndråper i atmosfæren som ikke er frosset til is selv om temperaturen i dråpene er under null grader. Når slikt regn treffer bakken vil de øyeblikkelig fryse til is, forteller Ingrid Berntsen hos Meteorologisk Institutt.

Underkjølt regn kan vi også få fordi luftlaget er varmere enn null grader i høyden, mens luftlaget nær bakken er under null grader. Når regndråper passerer gjennom det laveste luftlaget vil de bli "underkjølte", og fryse til is når de treffer bakken.

Dette er et fenomen som oftest oppstår om høsten og vinteren. Og uten salting av veien vil den bli svært glatt!

Like skummelt kan det være når det faller regn om kvelden, og så klarner det opp og blir kaldt slik at veiene er dekket av et islag om morgenen.

Riktig dekk Slike forhold er det, ikke overraskende, piggdekkene som takler best.

- Piggdekk er mye bedre på is enn piggfritt. Men da bør du ha nye eller relativt nye piggdekk, sier Motors dekktester Rune Korsvoll.

- Er dekkene godt slitte er faktisk piggfrie dekk bedre, for gummien der er mykere og har bedre kontakt med bakken. Men friske pigger biter seg bedre fast enn noe annet.

Noe som igjen understreker det vi har påpekt tidligere. Vinterdekk er noe av det viktigste du kjøper, og valget du tar kan få konsekvenser for flere enn deg selv. Valget kan redde liv og ta liv.

Husk at den delen av dekket som til en hver tid er i kontakt med veibanen er omtrent like stor som en håndflate. Du trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dekket da bør være optimalt for de forholdene du primært møter vinterstid.

Les også: Rådyr bil på glatta
Denne kan spare deg for tusenlapper
Glimrende lille-Merce
Den gjerrige plasskjempen

Saken ble opprinnelig skrevet av Vi Menn for Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!