TERMOS: Aktivt testteam har testet 19 termoser for Villmarksliv og Klikk.no. Foto: Tungen/Aktivt testteam
TERMOS: Aktivt testteam har testet 19 termoser for Villmarksliv og Klikk.no. Foto: Tungen/Aktivt testteamVis mer

Dette er de beste termosene

Vi har testet 19 stykker. Noen er definitivt bedre enn andre.

Termos og matpakke i sekken er gull verdt, enten du bare er en formiddagstur i marka med ungene, sitter på elgpost eller er på langtur i påskefjellet.

Vi har testet 19 termoser, så du vet hvilke som er egnet for skikkelig turbruk - og hvilke som ikke er det.

For det er kjedelig om kaffen er kald og halve innholdet har funnet veien inn i ullgenseren når du har satt deg ned for å ta en pause. Selv om vått utstyr kan unngås ved gode pakkerutiner, er det viktig at termosen har en isolasjonsevne som er tilpasset brukerens behov.

En som overnatter i snøhuler eller ligger mye i telt om vinteren, vil sette strengere krav til en termos enn en som bruker termosen bare på søndagstur eller til og fra jobb.

Testresultater Hele sju av termosene i testen får terningkast fem, men det er en som skiller seg ut som testens vinner.

Thermos Work holder best på varmen. Fin drikketemperatur etter et døgn med full termos i -20 grader.

Thermos Light & Compact scorer best på praktisk turbruk, og litt bedre på soliditet og vekt enn isolasjonsevne.

Eagle products Ståltermos gir en fin drikketemperatur etter ca 6 timer med regelmessig bruk i -20 grader.

Rast termos er en enkel og grei termos med kopp og topp som er greie å ta av - også i kulde. Fin hellestråle.

Aladdin Aveo Vacuum Flask er et meget godt alternativ for deg som trenger stor kopp og meget god isolasjonsevne.

Stanley Outdoor har to kopper (ca 1,75 dl og 1,5 dl) og solid og god kork.

Stanley Classic er et meget godt alternativ for deg som er ute etter en litt spesiell modell og ikke skal bære langt.

Temperatur - hva er bra nok? Rundt 70 grader er tilnærmet perfekt drikketemperatur. Da oppleves drikken varm, samtidig som du ikke brenner deg. Ved rundt 55-60 grader oppleves drikken som lunken. Vi satte 55 grader som nedre grense på hva som er grei temperatur på varm drikke.

Med forvarmet og full termos holder alle termosene i denne testen seg over denne grensen etter seks timer i minus 20 grader.

Om du drikker av termosen underveis, vil temperaturen synke raskere, og da er det flere av termosene i testen som ikke holder mål. Tester vi har gjort, viser at temperaturen synker 20-30 % mer om termosen er halvfull enn om den er full.

Slik er testen gjennomført Vi har hatt to termoser av hver modell inne til test i en periode på 4 måneder.

Ved testing av isolasjonsevne hadde vi en todelt test; termosene ble forvarmet med kokende vann i ca. 15 minutter før de på nytt ble fylt med kokende vann og satt i fryser med temperatur målt til - 20 grader. Temperaturen på vannet i termosene ble målt etter 3, 6, 9, 12 og 24 timer.

Vi hadde også en test uten forvarming, hvor vi i tillegg helte av 1,5 dl hver annen time i seks timer. Vekt og volum av drikkekopp er målt av oss og kan avvike noe fra det leverandør oppgir.

Dette betyr delkarakterene Hver termos har fått fire delkarakterer. Klikk på termosene nederst på siden for å se hvordan det gikk med dem i testen.

Isolasjonsevne: Hvor godt holder termosen på varmen? Vektlagt med 50 %.

Vekt: Termoser under en liter blir omregnet i vekt tilsvarende en liter. Vektlagt med 15 %.

Soliditet og generell kvalitet: Alle bestanddeler er vurdert. Trekk for unaturlig slitasje på gummipakninger, om den bulker lett og om ting løsner. Generell kvalitet vurdert. Vektlagt med 20 %.

Praktisk bruk : Helleanordning, renhold, generell utforming, om den holder tett og om noe har lett for å fryse fast. Praktiske erfaringer og observasjoner er vurdert. Vektlagt med 15 %.

TOTALT: Totalvurdering uavhengig av pris.

FLERE TESTER: Stor test av primuser

Dette ullundertøyet er best i test

Dagtursekker fra 30-36 liter

Disse fleecejakkene holder deg varm

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Thermos Work Best i test. Karakter: 5/6 Produsent: Thermos Pris: 399 Thermos Light & Compact Beste lettvekter. Karakter: 5/6 Produsent: Thermos Pris: 349 Eagle Products Ståltermos Solid og sikkert valg. Karakter: 5/6 Produsent: Eagle Products Pris: 379 Rast Termos Mest for pengene. Karakter: 5/6 Produsent: Rast Pris: 199 Aladdin Aveo Vacuum Flask Solid og pen termos. Karakter: 5/6 Produsent: Aladdin Pris: 350 Stanley Outdoor Beste allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Stanley Pris: 450 Stanley Classic Solid og tøff termos. Karakter: 5/6 Produsent: Stanley Pris: 450 Lifeventure Vacuum Flask 1000 Solid og stilig termos. Karakter: 4/6 Produsent: Lifeventure Pris: 329 Biltema Ståltermos Enkel, billig og grei termos. Karakter: 4/6 Produsent: Biltema Pris: 79,90 Asaklitt Ståltermos Mye for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Asaklitt Pris: 129 Primus C & H Termos Solid og stilig termos. Karakter: 4/6 Produsent: Primus Pris: 199 Hammarplast Sarek Oppleves generelt solid. Karakter: 4/6 Produsent: Hammarplast Pris: 279 Thermos Lifestyle Skrukork som gir litt tynn skjenkestråle. Karakter: 4/6 Produsent: Thermos Pris: 149 Gaupa Termos Bra termos i forhold til pris. Karakter: 4/6 Produsent: Gaupa Pris: 99 Emsa Senator Praktisk termos, men ikke den beste isoleringsevnen. Karakter: 4/6 Produsent: Emsa Pris: 249 Thermos Rainbow Et godt valg for deg som ikke drar på de tøffeste turene. Mye for pengene. Karakter: 3/6 Produsent: Thermos Pris: 149 Schou Termoflaske Først og fremst billig. Karakter: 3/6 Produsent: Schou Pris: 85 Nille Termos Ikke til de tøffeste turene - først og fremst billig. Karakter: 3/6 Produsent: Nille Pris: 99 Kayoba Ståltermos Ikke til de tøffeste turene - først og fremst billig. Karakter: 2/6 Produsent: Kayoba Pris: 119