Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette er de nye lommepengene

Nå kan sjuåringer få bankkort.

NÅ OGSÅ BARNA: Snart slutter også barna å bruke kontanter. Foto: Colourbox
NÅ OGSÅ BARNA: Snart slutter også barna å bruke kontanter. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Penger vokser ikke på trær. De kommer «flyvende» ut fra en minibank når man trykker inn koden, eller de er helt usynlige når man betaler med kortet i kassa på butikken.

Tilbudet om eget kort til småskolebarna er nå en realitet. Før måtte norske barn være 13 år før de fikk tilgang til et eget bankkort. Nå kan de få kort i lommeboka fra de går i andre klasse på barneskolen.

Usynlige penger I motsetning til for få år siden vokser barn i dag opp i en virtuell verden med smarttelefoner, iPader, og datamaskiner. De kjøper spill og apper og er vant til abstrakte løsninger. De ser voksne bruke kort hele tida. Penger er blitt noe som usynlig kommer inn og ut av plastkort og nettbanken.

Mange barn får lommepenger fra skolealderen. Ukelønn er et hett tema hjemme hos foreldre med førskole- og skolebarn.

- Populært tilbud Flere banker tilbyr nå kort til 7- og 8-åringer, selv om de fleste av småkundene er rundt 10 år.

- Vi har fått rundt 900 bestillinger på det nye kortet som er for barn under 13 år. Det er betydelig over det nivået vi så for oss da vi la planene for lansering. Vi blir ikke overrasket hvis andelen kunder under 13 år med kort når 30-40 prosent i løpet av et par år, sier Frode Sandal, informasjonssjef i Sparebank 1, SR bank.

NY ALDERSGRENSE: Før måtte norske barn være 13 år før de fikk tilgang til et eget bankkort. Nå kan de få kort i lommeboka fra de går i andre klasse på barneskolen.  Illustrasjonsfoto:Thinkstock.com
NY ALDERSGRENSE: Før måtte norske barn være 13 år før de fikk tilgang til et eget bankkort. Nå kan de få kort i lommeboka fra de går i andre klasse på barneskolen. Illustrasjonsfoto:Thinkstock.com Vis mer

Han sier at mange av kundene har etterspurt et slikt kort lenge.

Tryggere med kort - Bankkort har nærmest fortrengt kontanter som betalingsmiddel. Vi mener det er riktig å gi barn og unge mulighet til å betale på samme måte som foreldrene gjør, vel å merke i trygge rammer. Det er foreldrene som bestemmer om barnet er modent nok til å ha kortet. Vi oppfordrer foreldrene til å bruke anledningen til å snakke med barna om penger. De vokser ikke på trær. De kommer heller ikke automatisk ut av veggen. Er det tomt på kontoen, er det tomt på kortet, sier Sandal.

- Vi mener dessuten at kortet er minst like trygt som kontanter, om ikke tryggere. Mange lar barn gå med en 100-lapp til butikken. Den kan mistes, og da er den borte for alltid. For å bruke eller misbruke et mistet kort, må du ha koden til kortet, sier Sandal.

Reaksjoner på tilbudet? - Responsen fra kunder og omgivelser viser at dette er et riktig og viktig tilbud. Kortet har fått en del oppmerksomhet allerede. Og retningslinjene og reglene for kortet er utviklet i dialog med Forbrukerombudet og Barnevakten, sier Frode Sandal.

Det kan lønne seg å ta en økonomiprat med barna fra tidlig alder. Barn forstår ofte mer av penger og økonomi enn foreldrene tror.

- Lite misbruk SpareBank 1 SMN var først ute med bankkort for barn i fjor høst. Bakgrunnen var en undersøkelse som viste at hele sju av ti foreldre med barn i alderen 10-12 år mente det var en utfordring å ha penger til barnas småhandling tilgjengelig.

Bankens erfaring er at svært få barn mister kortet. Banken rebestiller færre kort til barn enn til ungdommer. SMN har ikke hatt noen tilfeller av misbruk og får tilbakemeldinger om at kortet er enklere å holde styr på enn kontanter.

Barn og digital økonomi Sparebanken Hedmark var også tidlig ute med kortet. Banken er opptatt av at barn må få anledning til å erfare hvordan det er å bruke digitale penger.

- Det er et paradoks at barn er henvist til kontanter, når vi vet at nordmenn er et av de mest kortbrukende folkeferd i verden, sier Tore Slettvold, markedssjef i Sparebanken Hedmark. Det er viktig å lære barn om kort og hvordan digital økonomi fungerer i hverdagen. - Det nye bankkortet er et trygt og lettvint alternativ til å gi barna kontanter.

Å ha barn koster. Etter hvert blir utgiftene til barnehage og SFO byttet ut med blant annet lommepenger og dyrere klær og utstyr. Her er tipsene som redder familieøkonomien.

Trygghet Kortet har uttaksbegrensninger både i butikk og minibank og kan bare brukes dersom det er penger på kontoen. Heller ikke varer eller tjenester på Internett kan kjøpes. Det er ikke noe bilde eller fødselsnummer på kortet, så barnet blir ikke identifisert.

I motsetning til kontanter går pengene ikke tapt selv om barna mister kortet. Det er foreldrene som kjenner barna sine best og som selv kan bestemme når de mener barnet er modent for kort.

Laveste aldersgrense er i Sparebanken Hedmark satt til åtte år.

Økt kjøpepress? - Motforestillingene mot kortet har vært få. Mange barn er kjent med gavekort fra kjøpesentre, så litt erfaring har de. Enkelte har fryktet at kortet kunne bidra til økt kjøpepress blant barn, sier Slettevold.

- Kan barn føle seg presset til å handle mer når de bruker et pengekort i stedet for kontanter?

- Barna vil fort erfare at kortet går tomt dersom de ikke disponerer pengene riktig, sier Tore Slettvold.

Hvor mye penger som skal være på kortet, avgjør foreldrene selv, men banken har valgt å sette en øvre grense på 400 kroner i kontantuttak og i varehandel per ssu dager for å forhindre overforbruk.

- Gjør det trygt Organisasjonen Voksne for Barn er opptatt av at barn skal få ta del i den teknologiske og digitale utviklingen, også i denne sammenhengen.

- Bankkort er den måten vi i stor grad bruker penger på i disse dager, og på mange måter det samme som å la barn få med seg kontanter - kanskje litt tryggere til og med! Barn ferdes mye, de er på fotballcuper og skoleturer, og har ikke alltid med seg foresatte. Da kan det være vel så praktisk å ha med et kort framfor penger. En 200-lapp kan bli borte for godt, mens mister du kortet, er pengene fremdeles i banken, sier fagkoordinator Ina B. Nergård i Organisasjonen Voksne for Barn.

EGET KORT: Flere banker tilbyr nå kort til 7- og 8-åringer selv om de fleste av småkundene er rundt 10 år.  Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
EGET KORT: Flere banker tilbyr nå kort til 7- og 8-åringer selv om de fleste av småkundene er rundt 10 år. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com Vis mer

- Det er alltid viktig å samtale med barna om pengebruk slik at de forstår hva kortet (eller 200-lappen) representerer. Dette er de foresattes ansvar. Det er de som er ansvarlige for å vurdere om barnet er klar for å disponere pengene - uansett om formen er kort eller kontanter!

Les også:
Barn koster dobbelt så mye som du tror
Slik sparer du til barna
Økonomisk sans går i arv

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BEGRENSNINGER: Kortet for barn har uttaksbegrensninger både i butikk og minibank og kan bare brukes dersom det er penger på kontoen. Det kan ikke brukes til varer og tjenester på nettet.  Foto: Thinkstock.com
BEGRENSNINGER: Kortet for barn har uttaksbegrensninger både i butikk og minibank og kan bare brukes dersom det er penger på kontoen. Det kan ikke brukes til varer og tjenester på nettet. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!