IKKE BARE GREIT: Selv  tilværelsen som smellvakker har visstnok sine skyggesider, ifølge forskning fra sosialpsykologene Lisa Slattery Walker og Tonya Frevert ved University of North Carolina at Charlotte. Foto: Illustrasjonsbilde
IKKE BARE GREIT: Selv tilværelsen som smellvakker har visstnok sine skyggesider, ifølge forskning fra sosialpsykologene Lisa Slattery Walker og Tonya Frevert ved University of North Carolina at Charlotte. Foto: IllustrasjonsbildeVis mer

Dette er de overraskende ulempene ved å være smellvakker

Ikke bare greit å være pen.

(Dagbladet): I de fleste sammenhenger i livet, er det nok fordelaktig å være vakker. Det skal blant annet gi utslag på lønnsslippen og kan føre til bedre karakterer, mildere fengselsstraffer -  og generelt at man blir betraktet som et godt menneske, blant annet fordi folk har en tendens til å anta at personer som er vakre også innehar andre, positive egenskaper.

Men tilværelsen som smellvakker, har visstnok også sine skyggesider. 

BBC omtaler arbeidet til sosialpsykologene Lisa Slattery Walker og Tonya Frevert ved University of North Carolina at Charlotte, som har gjennomgått forskningen på området og sammenstilt den i en egen rapport - som foruten et lass med fordeler også peker på en god del ulemper ved å være vakker:

Sjalusi
De peker blant annet på for kvinner det ikke nødvendigvis sånn at det er en fordel å være pen i alle ansettelsessituasjoner. For toppjobber som krever autoritet, kan det tvert imot være en ulempe å være vakker, peker en rapport på.

En annen studie peker på at dersom intervjueren er av samme kjønn som jobbsøkeren, vil det redusere sannsynligheten for jobbsøkeren blir ansatt dersom intervjueren oppfatter vedkommende som mer attraktiv enn seg selv. Dette blir forklart med at de som er middels attraktive opplever veldig attraktive person av samme kjønn som en sosial trussel.

Helserisiko
En annen, mer alvorlig ulempe finner sted på sykehuset. Fordi et godt utseende gjerne tas til inntekt for god helse, risikerer vakre mennesker at de ikke blir tatt like mye på alvor når de søker medisinsk behandling, skriver BBC.

Det kan visstnok også være slik at vakre mennesker opplever mer distanse i sine interaksjoner med sine medmennesker. En studie fra 1975 viser at folk holder større avstand når de møter en vakker kvinner på fortauet. Frevert forklarer at attraktive mennesker formidler en form for makt som gjør at andre mennesker føler at de ikke kan tilnærme seg dem.

Denne frykten eller vegringen for å kontakte vakre mennesker, gir tilsynelatende utslag også i kjærlighetslivet: 

Nylig rapporterte nettdating-sida OKCupid at personer med de mest lytefri nettprofilene ikke hadde like mye suksess på datingsida som dem med morsommere, mindre perfekte bilde.