SUV-SIKKERT: Familien Christensen Østvoll ønsket seg SUV, og endte opp med Mazda CX-5, som har fått toppscore i kollisjonstesten til Euro NCAP - en uavhengig organisasjon som tester og vurderer sikkerheten i nye bilmodeller. Fra venstre: Sanna (6), Ola Østvoll, Camilla Christensen Østvoll og Dina (4). 
Foto: EGIL NORDLIEN/HM Foto
SUV-SIKKERT: Familien Christensen Østvoll ønsket seg SUV, og endte opp med Mazda CX-5, som har fått toppscore i kollisjonstesten til Euro NCAP - en uavhengig organisasjon som tester og vurderer sikkerheten i nye bilmodeller. Fra venstre: Sanna (6), Ola Østvoll, Camilla Christensen Østvoll og Dina (4). Foto: EGIL NORDLIEN/HM FotoVis mer

Dette er de sikreste bilene i de viktigste klassene

Alle får toppscore, og alle tar vare på deg og familien.

• Listene over de sikreste bilene finner du nederst i artikkelen.

- Sikkerhet var absolutt blant kriteriene da vi skulle kjøpe ny bil, sier Ola Østvoll.

GJENNOMGÅR TØFF TESTING: Her er det en BMW 3 som settes på prøve i Euro NCAP-testen. Foto: EURO NCAP
GJENNOMGÅR TØFF TESTING: Her er det en BMW 3 som settes på prøve i Euro NCAP-testen. Foto: EURO NCAP Vis mer

Etter å ha kjørt tradisjonelle og sikre familiebiler som Volvo XC70 og Volvo V70, ønsket Østvoll seg SUV.

- Jeg ville ha firehjulstrekk og høyere bakkeklaring. Veien til hytta på fjellet er av den svært enkle sorten, og jeg har hatt problemer med å komme opp med V70-en, særlig med henger, sier Østvoll.

Sikker og tøff Etter å ha vurdert både Subaru XV og Subaru Forester, falt valget på Mazda CX-5.

FRONTKOLLISJON: Slik klarer en Hyundai i30 seg i testen. Foto: EURO NCAP
FRONTKOLLISJON: Slik klarer en Hyundai i30 seg i testen. Foto: EURO NCAP Vis mer

Mazdas kompakt-SUV fikk toppresultat i alle de fire sikkerhetskategoriene som Euro NCAP opererer med: sikkerhet for voksne, sikkerhet for barn, fotgjengerbeskyttelse og sikkerhetssystemer.

- Sikkerheten virker betryggende, i tillegg ser CX-5 tøff ut. Hadde det ikke vært for at ventelistene var så lange, ville vi nok valgt en dieselversjon, sier Ola Østvoll.

- Men vi er veldig fornøyde med bensinversjonen. Da får jeg kjøre i Oslo hele året.

Ledende på tester Euro NCAP (European New CarAssessment Program) er en uavhengig organisasjon som tester og vurderer sikkerheten i nye bilmodeller.

Bak Euro NCAP står sju europeiske regjeringer (fra blant annet Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Sverige), europeiske forbrukerorganisasjoner der tyske ADAC er den mest profilerte, samt FIA (det internasjonale bilsportforbundet).

Euro NCAP startet sine sikkerhetstester i 1997.

I 2009 la EuroNCAP opp til en mer omfattende vurderingsordning for sikkerhetstestene.

SIKKERHETSTESTER: Mazda CX-5 fikk toppresultat i alle de fire sikkerhetskategoriene som Euro NCAP opererer med: Sikkerhet for voksne, sikkerhet for barn, fotgjengerbeskyttelse og sikkerhetssystemer. Foto: EURO NCAP
SIKKERHETSTESTER: Mazda CX-5 fikk toppresultat i alle de fire sikkerhetskategoriene som Euro NCAP opererer med: Sikkerhet for voksne, sikkerhet for barn, fotgjengerbeskyttelse og sikkerhetssystemer. Foto: EURO NCAP Vis mer

Derfor har vi gjort vårt utvalg av biler fra 2009 til 2012, slik at vurderingen av bilene er lik for alle modellene.

Toppkarakter Vi har konsentrert utvalget om biler som har oppnådd beste totalkarakter på fem stjerner, og er viktige modeller for deg som skal velge seg familiebil i det norske markedet.

Euro NCAP har en noe annen inndeling av bilklassene enn det vi normalt sett opererer med i Norge, derfor finner du noen bilmodeller i andre tabeller enn du kanskje venter.

I tillegg er det svært viktig å få med seg at selv om Euro NCAP setter bilene i samme klasse, er det ikke gitt at du kan sammenlikne resultatet direkte.

Innen hver klasse kan det ikke skille mer enn 150 kilo mellom bilene for at resultatet kan sammenliknes.

På nettsida www.euroncap.com finner du gode verktøy for å søke fram de bilene du er interessert i og hvilke resultater som er direkte sammenliknbare.