STOR TEST: Vi har testet kamerakvaliteten på toppmobilene fra HTC, Nokia, Sony, Samsung, Apple og LG. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/DINSIDE.NO
STOR TEST: Vi har testet kamerakvaliteten på toppmobilene fra HTC, Nokia, Sony, Samsung, Apple og LG. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/DINSIDE.NOVis mer

Dette er den beste kameramobilen

Taperne vil sannsynligvis overraske deg.

(DinSide.no): Vi har satt toppmobilene Iphone 5, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z1, HTC One, Nokia Lumia 1020 og LG G2 opp mot hverandre.

Vi er fristet til å si at alle årets toppmodeller har gode kameraer, men prikk like er de ikke. DinSide har derfor funnet ut hvilke som er aller best.

Ved å ta de samme bildene med alle mobilene har vi sammenliknet alle modellene for å kåre én vinner. Juryen består av DinSides teknologiredaksjon og Aller Medias Per Ervland, som har jobbet som fotograf i 20 år.

- Generelt er det mye dårlige bilder, synes Ervland.

- Samtidig er det imponerende hva enkelte av dem faktisk klarer. Kvaliteten blir mer og mer lik kompaktkameraene, så de er det ikke lenger nødvendig å kjøpe. Men mobilen kan fortsatt ikke erstatte et skikkelig kamera.

Vanskelig med de midt imellom Vi vil i denne testen ta for oss ulike bruksområder for å se hvem som er best i hver enkelt. Vi har tatt flere bilder med hver mobil med automatiske innstillinger, og plukket ut det mest representative for å bli vurdert av juryen.

Hver plassering gir ett til seks poeng, som summeres for å kåre en vinner. Vi skal være ærlige på at det ofte var svært lite som skilte, spesielt på de nederste plassene, og det var ofte langt enklere å kåre vinnerne og taperne enn de midt imellom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En viss smak og behag er også inne i bildet, så se gjerne på bildene selv også.

Under får du en smakebit på hvordan vi rangerer mobilene for en av de viktigste bildekategoriene - bilder tatt utendørs på dagtid.

Juryen har jobbet med bildene i full oppløsning, for å skille detaljer du ikke nødvendigvis vil se i bildeseriene. Vil du også se på alle bildene i full oppløsning, kan de lastes ned som en komprimert fil her.

Bilder tatt utendørs - dag Forskjellene her er små, se selv i bildeserien ovenfor. Den som skiller seg mest ut, er Lumia 1020, med de klareste fargene. Galaxy S4 kommer her på en god andreplass, som du snart skal se er uvant i denne testen. Slik ser rangeringen ut:

1. Nokia Lumia 1020
2. Samsung Galaxy S4
3. LG G2
4. Sony Xperia Z1
5. HTC One
6. Iphone 5

De andre bruksområdene vi har testet, er brennvidde, utendørs - natt, innendørs - uten blits, innendørs - med blits, nærbilde, portrett med blits, frontkamera og video.

Testresultatene fra de andre bruksområdene finner du i den fullstendige mobilkameratesten hos DinSide.no.

Konklusjon: Best og verst Ved å gi hver førsteplassering seks poeng, hver andreplassering fem poeng og så videre, ender vi opp en slik totalrangering av alle de seks mobilene:

1. Nokia Lumia 1020 (49 poeng)
2. HTC One, Sony Xperia Z1 og LG G2 (32 poeng)
5. Samsung Galaxy S4 (23 poeng)
6. Iphone 5 (21 poeng)

Nokia Lumia 1020 regelrett knuser konkurrentene, og vi kan dermed gjenta det vi skrev i 1020-testen med enda større sikkerhet: Nokia Lumia 1020 har det beste mobilkameraet på markedet.

Videre har vi tre Android-telefoner som faktisk får nøyaktig like mange poeng: HTC One, Sony Xperia Z1 og LG G2. Litt kjedelig, kanskje, men det er helt tilfeldig, og bekrefter vårt inntrykk av at alle disse tre mobilene har sterke mobilkameraer, hvert av dem med sine egne nedturer og høydepunkter.

One lå an til å vinne over de andre Android-konkurrentene, men gjør det såpass svakt under filming at seieren glipper.

De to klare taperne er, noe ironisk, de mest solgte her til lands: Samsung Galaxy S4 og Iphone 5.

De to gjorde det gjennomgående dårligere enn konkurrentene, med noen hederlige unntak, som Iphones gode makrogjengivelse.

Beste mobilkamera • Skal du ha det beste mobilkameraet, uansett operativsystem, er det altså Windows Phone-modellen Nokia Lumia 1020 du skal velge. Uten tvil.

• Vil du heller bruke Android, er HTC One, Sony Xperia Z1 og LG G2 de aller beste akkurat nå. Du kan uansett ikke velge feil.

• Vil du ha Iphone, har du naturlig nok ingen valg. Men du kan vente på Iphone 5S for å se om kameraet har bedret seg. Dette vil vi selvfølgelig se på så snart vi får den inn til test.

Denne testen er tidligere publisert på DinSide.no.

• Du kan for øvrig lese tester av alle modellene som mobiltelefoner her.

Les også:
Derfor skal du ikke filme med mobilen på høykant
Slik spriter du opp Android-hjemskjermen
Selge din gamle iPhone? Ikke glem dette

NOKIA LUMIA 1020: Slik ser bilder tatt i dagslys med Nokia Lumia 1020 ut.
SONY XPERIA Z1: Slik ser bilder tatt i dagslys med Sony Xperia Z1 ut.
LG G2: Slik ser bilder tatt i dagslys med LG G2 ut.
IPHONE 5: Slik ser bilder tatt i dagslys med iPhone 5 ut.
SAMSUNG GALAXY S4: Slik ser bilder tatt i dagslys med Samsung Galaxy S4 ut.
HTC ONE: Slik ser bilder tatt i dagslys med HTC One.