Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Adriaterhavet:

Dette er den nye charterperlen

Glad i Kroatia, men klar for noe nytt? Naboen Montenegro er koselig og kompakt. Her får du sol, strand, fottur og byliv – på samme dag.

IKONISK: Den lille øya Sveti Stefan
er i dag en luksusresort, der fiffen og
de med stor lommebok menger seg.
Men man kan også bare besøke den
fine stranden. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
IKONISK: Den lille øya Sveti Stefan er i dag en luksusresort, der fiffen og de med stor lommebok menger seg. Men man kan også bare besøke den fine stranden. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannet skvulper mot baugen i det båten glir over Kotorbuktas blikkstille vann. Omringet av majestetiske fjell, som på mange måter minner om norsk fjordlandskap, befinner vi oss i et vakkert bilde.

Små murhus med oransje tak glitrer i solen og fuglene kvitrer inne i selve Kotor. Montenegro tar oss godt imot.

Nyoppdaget

GOD BLANDING:
Koselig kaféliv, vakre
strender, god mat og
herlig båtliv – trenger man mer? Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
GOD BLANDING: Koselig kaféliv, vakre strender, god mat og herlig båtliv – trenger man mer? Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

​- Vi har mange turister, men ikke så mange skandinaver ennå, sier guide Rade Mudric (39).

- Men jeg tror det vil endre seg fort, når dere først har oppdaget oss, ler montenegrineren selvsikkert.

Men det til tross, Montenegro er kanskje ikke en uoppdaget perle lenger. De store cruiserederiene har for lengst fått opp øynene for det lille landet på Balkan. Det samme har solhungrige turister fra mange andre nasjoner i Europa, og nå som de norske charterselskapene har satt Montenegro på sommerkartet, er det duket for at også vi vil finne veien ned til den lille perlen i sør.

Mini-Dubrovnik

HYGGELIG: Kotor byr på en spennende gamleby, og mange koselige kafeer. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
HYGGELIG: Kotor byr på en spennende gamleby, og mange koselige kafeer. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Vi har ankret opp og tatt beina fatt, og klare for å utforske Kotors vakre gamleby. I 2016 fikk den plass på Lonely Planets Topp 10-liste over verdens beste byer, og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1979.

Innenfor den gamle, venetianske bymuren danner trange gater og smug en forvirrende labyrint. Her er det lett å gå seg vill. Men det er ingen fare, for rundt hvert et hjørne venter en kirke, små torg eller en hyggelig kafé eller restaurant klar for å utforskes.

I de små butikkene bugner det av lokalt design og keramikk, i tillegg til spiselige suvenirer som oster, syltetøy og snaps. Det hele er rammet inn av de bratte Lovćen-fjellene som rager i bakgrunnen.

Livsnyter

DET GODE LIV: På Caspar Bar i
Budvas gamleby, serverer Den Tkachenko
eget øl og fargerike drinker. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
DET GODE LIV: På Caspar Bar i Budvas gamleby, serverer Den Tkachenko eget øl og fargerike drinker. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Formiddagskaffen inntas på en koselig kafé rett rundt hjørnet fra den kjente St. Trifon-katedralen, der vi raskt kommer i prat med den lokale gjengen på bordet ved siden av. Og for dem som er på besøk innom Kotor, har den lokale mannen Alexander Cholo (49) noen gode tips.

- Besøk katedralen, sjekk utsikten fra toppen av St. John-fortet, men viktigst av alt – nyt livet med en kopp kaffe på en av gamlebyens mange kafeer. Her i Kotor lever vi etter mentaliteten «ikke gjør det du trenger å gjøre i dag, men vent til i morgen». Så ta livet med ro og nyt tiden du har her til det fulle!

Bade-Budva

Å nyte er også stikkordet på vårt neste stopp – badebyen Budva, som ligger rundt en halvtime i bil fra Kotor. For til tross for koselige og historiske byer, er det strendene som kanskje er Montenegros største gull. Men også i Budva finnes et hyggelig sentrum.

De mest populære strendene er Ploce og Mogren. Det nygifte paret Ann Mihasko (26) og Dmitro Mihasko (27) fra Kiev er på bryllupsreise og koser seg på bystranden.

BYSTRAND: Montenegro har 30 mil kyst, og mange flotte strender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BYSTRAND: Montenegro har 30 mil kyst, og mange flotte strender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Det er veldig fint her. Vi valgte Budva for å få en kombinasjon av sjø og fjell, og er ikke blitt skuffet, sier paret.

Noen få kilometer unna ligger også Jaz-stranden, som tidligere er kåret til Europas beste strand. Med flere strender og roligere badebukter langs kysten, og vannscootere, sklier og ballsport, er strandtilbudet på Montenegros riviera nærmest komplett.

Litt Asia

Til tross for sin beskjedne størrelse, står det ikke på severdighetene i Montenegro, særlig om du drar innover i landet. Dagen etter tar vi plass i en liten båt og tøffer ut på Shkodërsjøen, som sammen med nasjonalparken med samme navn, utgjør over 400 kvadratkilometer med spektakulær natur og et rikt dyreliv.

Her kan man blant annet padle kajakk og dra på vinsmaking. Men aller best inntas nasjonalparken fra sjøveien. Omringet av små, grønne topper som stikker opp som små fjell i horisonten, minner ferden mer om en tur på Li River i Kina eller Halong Bay i Vietnam. Fuglene kvitrer, små fiskebåter durer forbi og vi kjenner roen senke seg.

Fjord og fjell

FLOTT NATUR: Montenegro byr op mye dramatisk natur - perfekt for fotturer. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
FLOTT NATUR: Montenegro byr op mye dramatisk natur - perfekt for fotturer. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

I likhet med Norge, kan også Montenegro skryte av å ha dramatisk natur med kort vei fra fjord til fjell. Det fjellrike landet byr på flere fine fotturer. Langs flere av dem finnes overnattingsmuligheter der man kan gå fra hytte til hytte.

- Men dem som sykler i fjellene i Montenegro, dem kaller vi optimister, ler guiden Rade.

Eller spreke. Sykkelturer i det kuperte landskapet er blitt veldig populært, og en utmerket måte å utforske en del av landet som fortsatt er litt urørt.

Sommerperle

Montenegro, som er omtrent like stort som Buskerud fylke, er kanskje beskjedent i størrelse. Men med en skattkiste full av solfylte strender, vakre fjell og enorm gjestfrihet virker det så mye større. Og dem som besøker det lille, store landet vil mest sannsynlig komme igjen – og igjen – og igjen.

NYOPPDAGET PERLE: Montenegro er fersk som turistmål for skandinaver, men flere og flere oppdager det lille landet på Balkan. Foto: Ving
NYOPPDAGET PERLE: Montenegro er fersk som turistmål for skandinaver, men flere og flere oppdager det lille landet på Balkan. Foto: Ving Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!