KENS UTVALGTE: Achaval Ferrer Mendoza Malbec 2010 fra Argentina er den perfekte grillvin.
KENS UTVALGTE: Achaval Ferrer Mendoza Malbec 2010 fra Argentina er den perfekte grillvin.Vis mer

Dette er den perfekte grillvinen

Vi har testet rødviner til grillmaten.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her

(Dagbladet): Frustrasjonen var stor. En nykjøpt leilighet med god beliggenhet, flott pusset opp, godt nabolag og fin terrasse. Alt var tilrettelagt for gode stunder, bare sommeren ville komme.

UKAS GRØNNE: Bonterra Organically Grown Zinfandel 2009 fra California. Til oksekjøtt med masse smak trenger du vin med litt fart i. Ingen er da bedre enn amerikanernes egen zinfandeldrue.
UKAS GRØNNE: Bonterra Organically Grown Zinfandel 2009 fra California. Til oksekjøtt med masse smak trenger du vin med litt fart i. Ingen er da bedre enn amerikanernes egen zinfandeldrue. Vis mer

Grillen ble kjøpt inn allerede i januar, og det var ventetida verdt når grillen ble fyrt opp på terrassen allerede i mars. Venner kom og kjøttet lå og svidde sine svarte striper fra ende til annen.

Vinen var riktig: En god, kraftig amerikaner med akkurat nok fylde, rikhet og fruktsødme til å matche alt av krydder.

AMERIKANSK: Nordmenn har fått amerikanske grillvaner, marinert kjøtt på stor grill. Med en av ukas viner til blir måltidet fullkomment. Foto: TORBJØRN BERG
AMERIKANSK: Nordmenn har fått amerikanske grillvaner, marinert kjøtt på stor grill. Med en av ukas viner til blir måltidet fullkomment. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

Så kom sms fra naboen over. «I henhold til borettslagets regler er grilling på terrassene ikke lov».

Sommeren etter hadde vi flyttet.

Vår nye nasjonalsport Grill er vår nye nasjonalsport, og vi har tatt til oss alle de amerikanske tradisjonene.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

Vi kjøper størst mulig kjøtt, ferdig marinert og har et stort forkle med alle mulige redskaper klart til en så stor grill uteplassen tåler.

Og det er jo fantastisk at vi kan kose oss slik med venner, grill og vin de få soldagene vi har.

Det startet med kullgrillen, men engangsgrillen har nok også gjort sitt til at mange som har tilbrakt utallige timer i parkene i håp om å få grillet en kotelett raskt, kjøper det største og flotteste utstyret så fort muligheten byr seg.

Du kan grille alt Det flotteste er at det er så enkelt. Ja, du kan grille alt, men det er kjøtt som gjelder. Ved siden av har du hjemmelaget potetsalat og grønn salat med eddik.

Vinen du trenger er rosévin, kraftige røde beist fra «Nye verden» samt en Brachetto d'Aqui til jordbærene. Beregn seks glass per flaske.

PETIT VERDOT: Dette er Bordeaux' glemte drue i en flott utgave, dyrket i Uruguay. Bodegas Carrau Petit Verdot 2011 - passer til lam.
PETIT VERDOT: Dette er Bordeaux' glemte drue i en flott utgave, dyrket i Uruguay. Bodegas Carrau Petit Verdot 2011 - passer til lam. Vis mer

Roséviner tar vi for oss neste gang, men de røde du ser i dagens test, er alle representanter for kraftige, markante og gode grillviner.

Til oksekjøtt med masse smak på grillen trenger du vin med litt fart i. Ingen er da bedre enn amerikanernes egen zinfandeldrue.

FRA AUSTRALIA: Penfolds BIN Kalimna Shiraz 2006 - litt dyr, men en smak alle vil like.
FRA AUSTRALIA: Penfolds BIN Kalimna Shiraz 2006 - litt dyr, men en smak alle vil like. Vis mer

Det måtte i så fall være den knallgode malbec fra Argentina eller en klassisk bordeaux.

Ukas test • RØDVIN
KENS UTVALGTE
Achaval Ferrer Mendoza Malbec 2010, Argentina
Varenr: 9677501 (BU) Poeng: 88 Pris: 189,90
Syrlige, friske bær med lett struktur. Perfekt laget. Sitter godt med grønne urter og stilsikker kvalitet. Dette er den perfekte grillvin! Til alt av kjøtt og som ren nytelse.

Mouton Cadet Reserve Médoc 2009, Frankrike, Bordeaux
Varenr: 3047901 (BU) Poeng: 85 Pris: 192
Friske urter og solbær. Karakter med litt fat og god bordeaux-stil. Ingen grill fungerer uten bordeaux. Matches bare av Elizabeth II når det gjelder pompøsitet.

KLASSISK: Ingen grilling uten bordeaux, her Mouton Cadet Reserve Médoc 2009.
KLASSISK: Ingen grilling uten bordeaux, her Mouton Cadet Reserve Médoc 2009. Vis mer

Marqués de Riscal Reserva 2006, Spania, Rioja
Varenr: 642401 (B) Poeng: 84 Pris: 189,50
Myk, bløt vanilje i denne lettdrikkelige og greie riojaen. Smeller bra til kjøtt spekket med urter eller hvitløk. Rioja er nesten glemt, men er unike når de gir litt gass. Til lam og okse.

Bodegas Carrau Petit Verdot 2011, Uruguay
Varenr: 9445301 (BU) Poeng: 80 Pris: 125,90
Basilikum og timian med god flott struktur og relativt kjølig avslutning. Petit Verdot er Bordeaux' glemte drue. Flott utgave, dyrket ikke langt unna Montevideo. Til lam.

UKAS GRØNNE
Bonterra Organically Grown Zinfandel 2009, California, USA
Varenr: 3495801 (BU) Poeng: 83 Pris: 199,90
Kirsebær i lake med søte bringebær. Innslag av vanilje. Myk, men anelse struktur i avslutningen. Organisk sertifisert i alle retninger. Perfekt til grillet svin og kylling.

Penfolds BIN 28 Kalimna Shiraz 2006, Australia
Varenr: 3955201 (BU) Poeng: 84 Pris: 240,90
Saftige, modne bjørnebær og vanilje med god fylde. Frisk avslutning. Noe dyr, men en smak alle vil like. Passer til okse med fartsstriper og alle andre med fire bein.

LETTDRIKKELIG SPANSK: Marqués de Riscal Reserva 2006 fra Rioja - passer godt til lam og okse.
LETTDRIKKELIG SPANSK: Marqués de Riscal Reserva 2006 fra Rioja - passer godt til lam og okse. Vis mer