ETTER OG FØR: Veggen mellom kjøkken og stue er revet, og det er satt inn en dobbelt glassdør som slipper lyset inn i det nye rommet.  Foto: Espen Grønli/privat
ETTER OG FØR: Veggen mellom kjøkken og stue er revet, og det er satt inn en dobbelt glassdør som slipper lyset inn i det nye rommet. Foto: Espen Grønli/privatVis mer

Dette er det samme kjøkkenet

Disse bildene er tatt fra samme posisjon.

Rommene er ikke til å kjenne igjen. En mørk stue og et trangt kjøkken ble til et lyst og raust allrom.

Grete og Tommy Strøm Skjørberg har to små barn og bor i et hus i Horten. Det har de tenkt å fortsette med. Men noe måtte gjøres for at huset skulle bli praktisk og komfortabelt for fire. Paret valgte å søke om eksperthjelp gjennom en av Bonytts interiørarkitekter. Bernt A. Pedersen tok saken.

Kjøkkenet var trangt og mørkt, og atskilt fra stuen - som også var trang og mørk. Ved å slå sammen kjøkkenet og stuen til ett stort rom fikk familien ønsket sitt oppfylt - et areal der hele familien kunne være sammen.

I tillegg satte de inn en dobbel glassdør i endeveggen. Dagslyset gjør også noe med rommet. Nå strømmer lyset inn i stua - og inn på kjøkkenet. Rommene er knapt til å kjenne igjen.

ETTER OG FØR: Det nye allrommet får nå dagslys fra tre kanter. Den mørke stua er historie.  Foto: Espen Grønli/Privat
ETTER OG FØR: Det nye allrommet får nå dagslys fra tre kanter. Den mørke stua er historie. Foto: Espen Grønli/Privat Vis mer

Den doble glassdøren gjør det dessuten mulig å gå direkte ut i hagen fra stua, uten å ta omveien gjennom gangen.

Stor trend Sammensmeltingen av stue og kjøkken er ikke et uvanlig grep i våre dager. De fleste nye boliger som bygges i dag har kjøkken og stue i samme rom. Mange nordmenn som pusser opp eldre boliger, foretrekker å samle kjøkken og stue i ett rom dersom muligheten byr seg.

Interiørarkitekten mener grepet er fornuftig, særlig i denne situasjonen.

- Flyten i boligen er blitt bedre, det er blitt mye lysere, og det er lettere for familien å samles, sier interiørarkitekten.

Grete og Tommy Skjørberg stemmer i: - Den nye løsningen har lokket barna ned fra rommene sine. Nå er hele familien mer sammen.

Nye overflater Endringen av planløsningen var det viktigste trekket. Når familien først var i gang med oppussing og eksperthjelp, valgte de å fornye både overflater og møblement. Valget av gulv har stor innvirkning på karakteren i et rom. Interiørarkitekten var særlig opptatt av hviken retning gulvplankene skulle gå. Han benytter seg av følgende tommelfingelregel:

- Gulvet bør legges i rommets lengderetning og mot lyset. Merk også at gulvet sammenfaller med leggeretningen på de panelte taket.

Endret røropplegget Interiørarkitekten påpeker at det alltid er en fordel å beholde eksisterende avløp og soilrør, ikke minst om man ønsker å holde kostnadene nede og forhindre at oppussingsperioden blir for lang. Men i dette tilfellet var det vært å flytte på rørene.

- Her var det mer hensiktsmessig å plassere kummen ved vinduet og legge arbeidsbenken mot spisestuen, mener Pedersen.

Nå som kjøkkenhalvøya ikke har kum, kan den brukes både som arbeidsbenk, som bardisk og som arbeidspult.

Den sentrale beliggenheten i boligen gjør at familien ofte samles akkurat her. Komfortable barstoler gjør at de gjerne blir sittende her lenge.

ET HELT NYTT ROM: Kjøkkenet var på 10 kvm, og stua på 40 kvm. Nå har familien fått ett rom på 50 kvm som ligger badet i dagslys. Foto: Espen Grønli
ET HELT NYTT ROM: Kjøkkenet var på 10 kvm, og stua på 40 kvm. Nå har familien fått ett rom på 50 kvm som ligger badet i dagslys. Foto: Espen Grønli Vis mer

Les også:

Rekkehuset i Groruddalen ble totalforvandlet

Stilforvirret? Vi guider deg gjennom de viktigste stilbegrepene

Se hva interiørarkitekten gjorde med gjesterommet

BEVISSTE LINJER: Gulvplankene, i dette tilfellet enstavslaminat fra Pergo, er lagt i rommets lengderetning og bidrar til at blikket dras mot lyset. Spisebord og stoler fra Living. Den røde pendelen SuperLeaves er fra Furtex agenturer, mens pendlene over kjøkkenøya er fra Pur Norsk. Foto: Espen Grønli
BEVISSTE LINJER: Gulvplankene, i dette tilfellet enstavslaminat fra Pergo, er lagt i rommets lengderetning og bidrar til at blikket dras mot lyset. Spisebord og stoler fra Living. Den røde pendelen SuperLeaves er fra Furtex agenturer, mens pendlene over kjøkkenøya er fra Pur Norsk. Foto: Espen Grønli Vis mer

Disse foreldrene får de lykkeligste barna

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

NY KJØKKENLØSNING: Beboerne var usikre på om tapetet over benken skulle gå helt inn mot vinduskarmen. Interiørarkitektens regel er: følg linjene til overskapet. Tapetet er fra Borge Foto: Espen Grønli
NY KJØKKENLØSNING: Beboerne var usikre på om tapetet over benken skulle gå helt inn mot vinduskarmen. Interiørarkitektens regel er: følg linjene til overskapet. Tapetet er fra Borge Foto: Espen Grønli Vis mer