OPPSLUKT:  Dim Magarasi er en av verdens største grotter som er åpne for publikum. Her kan du på nært hold beundre de spesielle kalksteinsformasjonene som ble formet av dryppende regnvann. Det hele tok mange millioner år. Alle foto: Eivind Pedersen
OPPSLUKT: Dim Magarasi er en av verdens største grotter som er åpne for publikum. Her kan du på nært hold beundre de spesielle kalksteinsformasjonene som ble formet av dryppende regnvann. Det hele tok mange millioner år. Alle foto: Eivind PedersenVis mer

Dette er det tyrkiske fjellets dype hemmelighet

Når du blir lei av strandlivet i Alanya, frister det kanskje med et besøk i en av de største grottene i hele verden som er åpen for publikum.

||| ALANYA (Dagbladet): Dim Magarasi er det tyrkiske navnet på den spennende grotten som ligger 11 kilometer fra Alanya by.
-Den er vel verdt et besøk. Vi har besøkt grotter i Spania, men denne slår alt, sier Sølvi Ludvigsen (48) fra Tromsø.

Rimelig guide
Dagbladet møtte de glade nordlendingene inne i grotten, like før de atter klatret ut i det skarpe dagslyset. Sammen med fire andre familiemedlemmer var grottebesøket et kjærkomment avbrekk fra badelivet på Kleopatrastranden.

PÅ TUR: Disse glade nordlendingene hadde leid guiden Ali (helt til venstre) for en dagstur. Da inngikk selvsagt et besøk i grotten. Fra venstre: Kjersti Anthonsen (22), Sølvi Ludvigsen (48), Unni Ludvigsen (68), Morten Anthonsen (50) og Bjørn Inge Storli (22).
PÅ TUR: Disse glade nordlendingene hadde leid guiden Ali (helt til venstre) for en dagstur. Da inngikk selvsagt et besøk i grotten. Fra venstre: Kjersti Anthonsen (22), Sølvi Ludvigsen (48), Unni Ludvigsen (68), Morten Anthonsen (50) og Bjørn Inge Storli (22). Vis mer

For kun 40 euro (ca. 350 kroner) hadde de leid guiden Ali for en fem-seks timers rundtur i området rundt den populære badebyen.

LITEN ÅPNING: Inngangen til grotten er både liten og unnselig. Ikke rart at lokalbefolkningen inntil 1986 var de eneste som visste om naturfenomenet.
LITEN ÅPNING: Inngangen til grotten er både liten og unnselig. Ikke rart at lokalbefolkningen inntil 1986 var de eneste som visste om naturfenomenet. Vis mer

_Det er egentlig helt fantastisk at det for denne prisen går an å få en kjentmann med egen taxi som kjører deg rundt en hel dag, utbrøt Morten Antonsen. Han fylte 50 år under Tyrkia-oppholdet og ble behørig feiret.

Skapt av regnvann
Det er egentlig feil å si at grottebesøket er dagens høydepunkt. Åpningen i fjellet går tvert imot rett nedover. I en lengde på 360 meter er det mulig å beundre jordens indre ved å spasere på gangveier og trapper som er anlagt inne i fjellet.
Grotten ble laget av regnvann som i løpet av millioner av år trengte seg gjennom kalksteinsfjellet og vasket ut et stadig større hulrom.

Gjemmested
Grotten ligger i nær tilknytning til Dim-elva som ofte renner stri av smeltevann fra det 1.691 meter høye fjellet Cebel Reis.
Inntil 1986 var det bare lokalbefolkningen som visste om fjellhullet.

GEDIGENT: Den opptil 15 meter høye grotten er full av dryppstein.
GEDIGENT: Den opptil 15 meter høye grotten er full av dryppstein. Vis mer

I århundrer hadde grotten fungert som skjulested for både mennesker og husdyr.

Etter omfattende geologiske undersøkelser, var det i 1996 klart for åpning av publikumsportene. Tyrkiske myndigheter har rett og slett leid ut grotten til et privat selskap, som på sin side forplikter seg til å vedlikeholde både grotten og det tekniske anlegget.
Rare formasjoner
En vandring innover fjellet gir deg en trolsk følelse. Flere steder har dryppsteinsformasjonene laget helt spesielle former, som kalles både fossefallet og uglene.

MAGISK: Formasjoner som dette gir deg nesten en uhyggestemning.
MAGISK: Formasjoner som dette gir deg nesten en uhyggestemning. Vis mer

Helt innerst i grotten ligger et 17 meter dypt tjern, som varierer i takt med vannstanden i elva.

UGLENE: Hvis du kikker godt og har har godartet fantasi, så ser du selvsagt at dette er et uglepar, avsatt i kalkstein!
UGLENE: Hvis du kikker godt og har har godartet fantasi, så ser du selvsagt at dette er et uglepar, avsatt i kalkstein! Vis mer

-Vi fikk oss en flott naturopplevelse, selv om det tok hardt på pusten å gå oppover alle trappene, sa 68-årige Unni Ludvigsen med et smil.

LANG: Dim Ma?aras?-grotten er 360 meter lang.
LANG: Dim Ma?aras?-grotten er 360 meter lang. Vis mer
VANNSPEIL: Helt innerst i grotten ligger dette tjernet. Vannet står io forbindelse med Dim-elva som renner like utenfor.
VANNSPEIL: Helt innerst i grotten ligger dette tjernet. Vannet står io forbindelse med Dim-elva som renner like utenfor. Vis mer