Dette er en klassiker som får turistene til å gispe etter pusten

Her er seks familieturer som passer for hele familien.

BESSEGGEN: Turen er beregnet til seks timer, men med barn må man regne minst åtte, og kanskje mer. Foto: CHRIS ARNESEN / VISITNORWAY
BESSEGGEN: Turen er beregnet til seks timer, men med barn må man regne minst åtte, og kanskje mer. Foto: CHRIS ARNESEN / VISITNORWAY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Barn er langt mer vant til å klatre og leke enn vi voksne er, så ikke undervurder de små i sommer.

Her er forslag til noen flotte fjellturer hele familien har glede av.

Romsdalseggen Med spektakulær utsikt til Romsdalstindene i det høye, Rauma elv i dypet og Trollveggen i det fjerne, må turen over Romsdalseggen sies å være noe av det mest spektakulære norske fjell kan by på.

Og siden det går tre ruter av varierende vanskelighetsgrad over fjellet, er den også egnet for barn.

ROMSDALSEGGEN: Familieruta - eller Komfortturen, som den kalles - er under ti kilometer lang, stiger 793 meter og beregnet til fire timer. Vi brukte ti timer med barn på seks og åtte år. Foto: RONNY FRIMANN
ROMSDALSEGGEN: Familieruta - eller Komfortturen, som den kalles - er under ti kilometer lang, stiger 793 meter og beregnet til fire timer. Vi brukte ti timer med barn på seks og åtte år. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Ta bussen fra Åndalsnes inn til Venjedalssetra, og velg vanskelighetsgrad der. Den barnevennlige ruten går ikke oppe på selve eggen, men er fantastisk vakker likevel.

Familieruta - eller Komfortturen, som den kalles - er under ti kilometer lang, stiger 793 meter og beregnet til fire timer. Vi brukte ti timer med barn på seks og åtte år.

Besseggen En klassiker som får turistene til å gispe etter pusten. Og stigningen opp fra Memurubu til eggen, med utsikt over Gjende og Bessevatnet, er grunnen til at dette er en av Norges mest populære fotturer.

40 000 mennesker går ruten hver sommer, så på fine dager kan det bli trangt om plassen. Om man tar båten fra Gjendesheim inn til Memurubu og går tilbake, går man (på en god dag) med sola i ryggen over eggen.

Turen er beregnet til seks timer, men med barn må man regne minst åtte, og kanskje mer.

Gaustatoppen Det tar bare et par timer å komme til topps, men belønningen er stor: Fra Gaustatoppen kan man se en sjettedel av Norge.

GAUSTADTOPPEN: Det tar bare et par timer å komme til topps, men belønningen er stor: Fra Gaustatoppen kan man se en sjettedel av Norge. Foto: TORILD MOLAND
GAUSTADTOPPEN: Det tar bare et par timer å komme til topps, men belønningen er stor: Fra Gaustatoppen kan man se en sjettedel av Norge. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Den velkjente, flate toppen på fjellet overfor Rjukan i Telemark er langt fra Norges høyeste fjelltopp, likevel er den en av de mest kjente. Og det er ikke så rart - for den er helt spesiell.

Inne i fjellet går det nemlig en heis, som i mange år var forbeholdt det militære, men nå omsider er åpnet for publikum.

For 350 kroner for voksne og 250 kroner for barn, kan man dermed jukse litt og ta banen enten opp eller ned.

For dem som går, starter turen ved Stavsro nede på rundt 1200 meter over havet, og stiger jevnt opp til toppen på 1887 meter over havet. Totalt er den fem kilometer én vei og tar rundt fire-fem timer å gå.

HARDANGERVIDDA: Det fine med Hardangervidda er at det er lett å finne et sted å slå opp teltet, gjerne ved siden av et lite fiskevann, og så er det bare å kaste snøret (husk fiskekort) og kose seg. Foto: ANDERS GJENGEDAL / VISIT NORWAY
HARDANGERVIDDA: Det fine med Hardangervidda er at det er lett å finne et sted å slå opp teltet, gjerne ved siden av et lite fiskevann, og så er det bare å kaste snøret (husk fiskekort) og kose seg. Foto: ANDERS GJENGEDAL / VISIT NORWAY Vis mer

Les mer: www.gaustabanen.no

Hardangervidda Minste motstands vei er noen ganger ganske behagelig, men ikke underestimer en tur over Hardangervidda, selv om det er flatt.

Avstandene kan være lenger enn man tror. Det fine med Hardangervidda er at det er lett å finne et sted å slå opp teltet, gjerne ved siden av et lite fiskevann, og så er det bare å kaste snøret (husk fiskekort) og kose seg.

Mulighetene er uendelige, men en episk ukestur er å ta toget til Haugastøl og gå derfra tvers over Hardangervidda til Mjøsvatn ved Rjukan via Rauhellern, Lågaros og Mogen innerst i Møsvatn.

Buss hjem fra Skinnarbu.

Rallarvegen På det smaleste er ikke Norge bredere enn at to små barn kan gå fra Sverige til Atlanterhavet på en dag. Her vandrer man gjennom et stykke historie som har spilt en avgjørende rolle for Sverige og Nord-Norge.

RALLARVEGEN: Rallarvegen fra Riksgränsen i Sverige til Rombaksbotn i Norge er en historisk vandring langs togbanen rallarne - omstreifende arbeidere - bygget på 1800-tallet, og som ble åpnet i 1902. Foto: RONNY FRIMANN
RALLARVEGEN: Rallarvegen fra Riksgränsen i Sverige til Rombaksbotn i Norge er en historisk vandring langs togbanen rallarne - omstreifende arbeidere - bygget på 1800-tallet, og som ble åpnet i 1902. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

«Rallarvegen» fra Riksgränsen i Sverige til Rombaksbotn i Norge er en historisk vandring langs togbanen rallarne - omstreifende arbeidere - bygget på 1800-tallet.

Toget skulle frakte den dyrebare jernmalmen fra Lappland i Sverige og ut til skipene ved kysten. Ta Ofotbanen fra Narvik til rett over Riksgrensen, og gå ned igjen.

NB: Må arrangere henting med båt i Rombaksbotn, snakk med Turistinformasjonen i Narvik. Heldagstur på ti timer.

Galdhøpiggen Norges høyeste fjell på 2469 meter over havet er lettere å bestige enn man skulle tro, og det er mange barn som kommer helt til topps hver eneste sommer.

Fra Spiterstulen (1104 meter over havet) eller Juvasshytta (1841) i Jotunheimen er det relativt greit å ta turen opp, men turen fra Juvasshytta har langt mindre stigning.

GALDHØPIGGEN: Fra Juvasshytta går turen over Styggebreen, og da er det sju års aldersgrense. Man kan gå samme vei tilbake, eller ned til Spiterstulen. Foto: GUNNAR LIER / NTB SCANPIX
GALDHØPIGGEN: Fra Juvasshytta går turen over Styggebreen, og da er det sju års aldersgrense. Man kan gå samme vei tilbake, eller ned til Spiterstulen. Foto: GUNNAR LIER / NTB SCANPIX Vis mer

Fra Juvasshytta går turen over Styggebreen, og da er det sju års aldersgrense. Man kan gå samme vei tilbake, eller ned til Spiterstulen.

Heldagstur, og husk varme klær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer