LOFOTEN: Vinteren her er fantastisk, sier Mariel Victoria Cordero Oliveras, som har reist fra Puerto Rico for å servere tørrfisk i Lofoten. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
LOFOTEN: Vinteren her er fantastisk, sier Mariel Victoria Cordero Oliveras, som har reist fra Puerto Rico for å servere tørrfisk i Lofoten. Foto: KIRSTEN M. BUZZIVis mer

Dette er en porsjon med Norges eldste eksportvare

Og mer kortreist enn på Svinøya får du den neppe.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

SVOLVÆR (Dagbladet): Vi er på Svinøya i Lofoten.

Her henger tørrfisken på hjeller mellom de rødmalte rorbuene.

I en gammel brygge fra 1828 ligger Børsen Spiseri.

TØRRFISK ROYAL: Dampet tørrfisk servert med gulrotstuing og eggesmør.  Foto: KIRSTEN M. BUZZI
TØRRFISK ROYAL: Dampet tørrfisk servert med gulrotstuing og eggesmør. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

En av Svolværs mest kjente fiskerestauranter har spesialisert seg på tørrfisk.

Tørrfisken Dagens valg står mellom dampet tørrfiskfilet med eggesmør og potet, toppet med serranoskinke, eller grillet tørrfiskfilet surret i bacon, med risotto krydret med trøffelolje og soltørket tomat.

Servitør Mariel Victoria Cordero Oliveras forteller oss at hun er fascinert av vinteren i Lofoten.

Mørketida. Naturen. Roen og freden.

- Mange vet ikke at det fremdeles finnes slike steder, sier Mariel. Hun kommer fra Puerto Rico, en liten øy med nesten like mange innbyggere som hele Norge.

SVOLVÆR: Tørrfisken henger på hjell bak rorbuene. Foto: Svinøya Rorbuer.
SVOLVÆR: Tørrfisken henger på hjell bak rorbuene. Foto: Svinøya Rorbuer. Vis mer

Til forrett foreslår hun klippfiskboller med fennikelsalat og paprikasalsa.

Klippfisken Forskjellen på tørrfisk og klippfisk er enkel. Begge er tørket fisk.

Men klippfisken er saltet. Tørrfisken er bare tilsatt en ting, frisk luft.

Det nordnorske klimaet egner seg godt til å tørke fisken på denne måten, hengende på tørrfiskhjeller fra mars til juni.

Tørrfisk har samme næringsinnhold som fersk fisk, det er bare vannet som er borte.

Tørrfisken er blitt laget i Lofoten i over 1000 år. Allerede i vikingtida drev lokale høvdinger med eksport av tørrfisk. Det er Norges eldste eksportvare.

Lofotfisket Akkurat nå pågår lofotfisket for fullt. Og det går bra.

- Det er lovende at skreien er tilbake for fullt i Vestfjorden for andre år på rad, sier Ola Skjeseth, daglig leder ved Svinøya Rorbuer.

Neste uke samles kjendiser og fiskeentusiaster fra hele Norge til VM i skreifiske.

Det er ikke mange timene siden vi ankom Svolvær og trodde at tørrfisk er noe du gir til bikkja.

Eller noe vi sender til italienere, kroater og svensker, så de kan lage mat av den.

Den mest etterspurte råvaren Tørrfisken brukes også til å lage lutefisk, en noe omstendelig prosess for tørrfisken.

Det er en tidkrevende affære å lage mat av tørrfisk. Men nå som trenden er naturlige råvarer, har vi nordmenn også begynt å få øynene opp for tørrfisken.

På mange fiskerestauranter i nord, som i Tromsø, er tørrfisk nå den mest etterspurte råvaren.

Men mer kortreist enn du får den på Svinøya i Lofoten, får du den neppe noe annet sted.

SVOLVÆR: Roar Susæg i Rib-Lofoten tar med turister for å vise fram Lofoten på vinterstid. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
SVOLVÆR: Roar Susæg i Rib-Lofoten tar med turister for å vise fram Lofoten på vinterstid. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer