Dette er Europas ti mest undervurderte storbyer

I år bør du droppe London og Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Våren er storbytid.

Men i år bør du droppe de gamle kjenningene som London og Paris.

Her er ti alternativer med kortere køer og ingen naboer i sikte.

Madrid Barcelona får så mye oppmerksomhet at alle de andre spanske storbyene blir litt glemt. Verst går det utover hovedstaden.

Her finner du tre av verdens aller best kunstmuseer og -gallerier, og storslått barokkarkitektur.

Du kan fråtse i fantastiske tapas, spise på verdensklasse-restauranter, shoppe i designerbutikker eller loppemarkeder, og gå ut i et pulserende natteliv.

Det er ingen tilfeldighet at Lonely Planet skriver at «ingen by i verden er mer levende enn Madrid».

Reise dit: Norwegian starter direkteflyvninger 3. juni. Fra 898 kroner tur-retur.

Valencia Resten av Europa er i ferd med å oppdage Spanias tredje største by. Men fra Norge går det fortsatt ikke direkterute hit. Det bør det snarest gjøre!

Med sin spektakulære, modernistiske arkitektur har nemlig museene og opplevelseshusene i Ciudad de las Artes y Las Ciencias gjort det samme for Valencia som Guggenheim-museet gjorde for Bilbao: Gitt byen en ny cool.

At Valencia også regnes som paellaens hjemsted, gjør ikke saken dårligere.

Reise dit: Fra 1943 kroner med Lufthansa, én mellomlanding.

Marseille Det frynsete ryktet henger fortsatt igjen hos Marseille. Det er det ingen grunn til.

Over 750 millioner euro er investert i modernisering og byutvikling i byen som var Europas kulturhovedstad i fjor.

Blant trekkplastrene er det nye museet - og et arkitektonisk mesterverk ved havna - MuCEM.

Og ellers er den sørfranske storbyen en fascinerende smeltedigel av Afrika, Arabia og Europa, med strandliv, storby og kultur i én pakke.

Reise dit: Fra 1507 kroner med Air France, én mellomlanding.

Napoli At ikke noen flyr direkte mellom Norge og Napoli, er nesten utrolig.

«Bella Napoli», som den ble kalt da den var endepunkt på gamle dagers The Grand Tour, har nemlig det meste:

I byen ved bukta finner du både det viktigste arkeologiske museet i Italia og landets beste pizza.

Og på enkle dagsturer fra byen kommer du til ruinbyen Pompeii, den blendende vakre kjendisøya Capri, Amalfikysten og vulkanen Vesuv.

Reise dit: Ryanair, Norwegian og SAS flyr til Roma. Derfra er det 70 minutter med hurtigtog. Fly fra 348 kroner tur-retur, tog 90-350 kroner hver vei.

Athen De færreste tenker storbytur når de hører ordet «Hellas», men det bør du faktisk gjøre. Athen er nemlig en av Europas mest fascinerende byer.

Over et litt «scruffy» sentrum - tenk Istanbul med mer alkoholservering - rager Akropolis med antikke Hellas' skatter, med andre ord noen av Europas viktigste severdigheter.

Eurokrisen har også gitt en oppblomstring av spesielle barer, butikker og restauranter, pluss renere luft fordi folk ikke har råd til å kjøre bil.

Reise dit: Norwegian og SAS flyr direkte. Fra 1059 kroner tur-retur.

Ljubljana Slovenia er EU-landet mange nordmenn ikke vet hvor ligger, og Ljubljana er dets like ukjente hovedstad. I likhet med landet generelt er det imidlertid en by du utelukkende vil høre positive ting om.

De som har sittet på en utekafé langs elven Ljubljanica og vandret rundt i byens barokksentrum, er nemlig nesten helt uten unntak svært begeistret.

Bare så synd at den foreløpig er en av svært få EU-hovedsteder uten norsk direkterute.

ATHEN: Den økonomiske krisen har ikke gått utover Athens mengde av spesielle barer, snarere tvert imot. Drunk Sinatra / trappebaren Yiasemi er blant de mange valgmulighetene. Foto: GJERMUND GLESNES
ATHEN: Den økonomiske krisen har ikke gått utover Athens mengde av spesielle barer, snarere tvert imot. Drunk Sinatra / trappebaren Yiasemi er blant de mange valgmulighetene. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Reise dit: Fra cirka 3000 kroner med Lufthansa, én mellomlanding. Alternativt Ryanair eller Norwegian til Pula, pris fra 350 kroner pluss gebyrer. Leiebil 150 kroner per døgn (www.autoeurope.com) en drøy times kjøring.

Helsinki «Alle» har vært i Stockholm og Køben, men hvor mange har lagt en langhelg til Finlands hovedstad?

Helsinki er faktisk det motsatte av grå og traurig. Når vår- eller sommersola smiler mot kafeene på Esplanaden, smiler også finnene - og turistene.

For her finner du designshopping og nyskapende restauranter, museer, det spektakulære og musikalske Sibelius-monumentet, og den vedfyrte offentlige saunaen Sauna Kotiharju.

Reise dit: Norwegian og SAS/Blue1 flyr direkte. Fra 443 kroner tur-retur.

Hamburg Europas nest største havn preger naturligvis den gamle hansabyen, som har vært by helt siden 800-tallet.

En havnetur her er svært fascinerende! Mest tid vil du likevel bruke på byens fantastiske kulturliv. Her fins blant annet mer enn 40 teater- og konsertscener, 100 musikklubber og rundt 60 museer.

En del av dem ligger i det oppussede og ikke lenger så truende Reeperbahn.

Reise dit: Germanwings og Norwegian flyr direkte. Fra 590 kroner tur-retur.

Beograd Den hvite byen, Balkans Barcelona, Europas festsentrum. Det er kallenavn mange ikke vil tenke på når de hører ordet Beograd.

Men sannheten er at den serbiske hovedstaden er en av Europas mest spennende storbyer.

Her finner du et pulserende uteliv, trendy shopping og klassiske restauranter, i tillegg til imponerende severdigheter som festningen Kalamegdan og Sankt Sava-katedralen.

Reise dit: WizzAir fra Torp og Norwegian fra OSL. Fra 861 kroner tur-retur.

Bucuresti For mange er Romania fortsatt ensbetydende med tragiske bilder fra barnehjem. Men nå er det på høy tid at folk får opp øynene for ferielandet Romania.

Som hovedstaden Bucuresti. Her finner du det hinsides overdådige parlamentspalasset etter diktatoren Ceausescu og flere vakre bygninger.

Og du finner ikke minst et sagnomsust uteliv. Både der og på byens mange kafeer og restauranter er prisene også herlig lave sett med norske øyne.

Reise dit: Fra 738 kroner tur-retur med WizzAir fra Torp.

BUCURESTI: Byutviklerne hadde Paris som forbilde da i den rumenske hovedstaden vokste for alvor på 1800-tallet. Resultatet er storslåtte bulevarder og avenyer. Foto: ROMANIA TOURISM
BUCURESTI: Byutviklerne hadde Paris som forbilde da i den rumenske hovedstaden vokste for alvor på 1800-tallet. Resultatet er storslåtte bulevarder og avenyer. Foto: ROMANIA TOURISM Vis mer
LJUBLJANA: Slovenias hovedstad er en skikkelig uteby, med 65 000 studenter som sikrer ekstra god stemning utover kvelden. Foto: TORILD MOLAND
LJUBLJANA: Slovenias hovedstad er en skikkelig uteby, med 65 000 studenter som sikrer ekstra god stemning utover kvelden. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer