KAMERASPEIL:  Det som ser ut som et speil, viser egentlig bilder fra et kamera plassert i bakruta. Ordinær speilfunksjon er på plass med et tastetrykk. Foto: ARNSTEIN LANDSEM / DINSIDE.NO - AUTOFIL
KAMERASPEIL: Det som ser ut som et speil, viser egentlig bilder fra et kamera plassert i bakruta. Ordinær speilfunksjon er på plass med et tastetrykk. Foto: ARNSTEIN LANDSEM / DINSIDE.NO - AUTOFILVis mer

Dette er faktisk ikke et speil

Bedre sikt bakover med nyskapning fra Nissan.

DinSide: I snart 50 år har vi sett prototyper av biler uten speil, mest på grunn av at ytterspeilene er en torn i øyet for bildesignerne, og fordi speil gir begrensninger når hekken på bilen skal designes.

Med stadig mindre vindusflater — særlig bak, blir sikt bakover et stadig større problem, og ikke bare når man rygger.

Det er mye fokus på synlighet for tida, og Audi introduserer for eksempel laserlys. På Genève-messen tester Nissan responsen for en ny og avansert type innerspeil. De mener at kundene etterspør mer informasjon i speilet enn vi får i dag.

KAMERA: Bedre og mer lyssterk visning på mørke plasser med kamera. Foto:  NISSAN
KAMERA: Bedre og mer lyssterk visning på mørke plasser med kamera. Foto: NISSAN Vis mer

FLERE BILNYHETER FRA GENÈVE FÅR DU HER

Kamera og skjerm Systemet er i bunn og grunn veldig enkelt. Det monteres et kamera høyt oppe i bakruta som til enhver tid filmer bakover. Det blir sendt rett til en LCD-skjerm i frontruta som erstatter dagens speil.

På denne måten sikrer man full oversikt bakover selv om man kjører varebil full av varer, eller har passasjerer i bilen.

Snødekte eller regnvåte ruter ser man uansett ikke ut av med dagens speil, men dersom Nissan utstyrer vinduet rundt kameraet med varmetråder og setter kameraet innenfor området for vindusviskeren, kan vi håpe på at systemet virker bedre enn mange av dagens ryggekameraer - som er nærmest ubrukelige fire måneder i året.

KAMERA: Klar sikt takket være ren linse i regnværet. Foto:  NISSAN
KAMERA: Klar sikt takket være ren linse i regnværet. Foto: NISSAN Vis mer

Kameraet har unektelig sine fordeler, for man har mulighet for langt bredere vidvinkel enn man får via dagens speil. Løsningen er i det hele tatt mer praktisk anvendelig enn Nissans løsning med roboter som kjører bilen for deg.

Blender ikke Nissan har kalt systemet Smart Rearview Mirror. Kameraets fokus og blender skal sørge for et behagelig bilde inne i bilen som ikke skal blende føreren.

Og til dere som er redde for at sminkespeilet er blitt borte... Skjermen gjøres om til et speil med et tastetrykk.

Da kan du enten sminke deg, eller bruke det som et tradisjonelt speil.

Ikke bare-bare Fortsatt er det hinder i veien for systemet. Mange land, inkludert Norge, trenger spesielle godkjenninger for å slippe løs filming fra kamera. For veien fra øyeblikksfilming til lagring i en «blackbox» for bruk etter kollisjoner etc. er ikke lang.

Les også vår test av åtte dashbord-kameraer og av head-up-display for biler som ikke har dette ferdig installert.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.