SMITTEBÆRER: Plastikk-brettene i sikkerhetskontrollen inneholder store mengder virus og bakterier hevder en ny undersøkelse. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SMITTEBÆRER: Plastikk-brettene i sikkerhetskontrollen inneholder store mengder virus og bakterier hevder en ny undersøkelse. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Luftfart

Dette er flyplassens verste bakteriebombe

Nei, det er ikke toalettene.

Ikke er det innsjekkingsautomatene heller, som tidligere har blitt påvist å inneholde mange bakterier. Og ikke de gjerne overfylte venteområdene.

Nei, den enkeltfaktoren på en flyplass der du utsettes for høyest eksponering av bakterier er sikkerhetskontrollen. Mer konkret brettene som du legger laptopen, telefonen, nøklene og myntene dine i før den sendes gjennom røntgenmaskinen.

Det skriver CNN.

Finsk studie

I alle fall hevder en ny studie utarbeidet av Universitetet i Nottingham og det finske Instituttet for helse og velferd det.

SMITTEBÆRER: Det er uungåelig å komme i kontakt med disse brettene når du skal ut og fly. Studien anbefaler flyplassene å gi de reisende muligheter til å desinfisere hendene etter å ha passert sikkerhetskontrollen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SMITTEBÆRER: Det er uungåelig å komme i kontakt med disse brettene når du skal ut og fly. Studien anbefaler flyplassene å gi de reisende muligheter til å desinfisere hendene etter å ha passert sikkerhetskontrollen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Studien er publisert i BMC Infectious Diseases, og konkluderer altså med at plastikk-brettene i sikkerhetskontrollen er de største bakterie-sprederne på flyplassen.

Så, for å være på den sikre siden, bør du kanskje ha litt håndsprit tilgjengelig når du plukker opp sakene dine fra brettet etter at de har blitt gjennomlyst. Telefonen din har mest sannsynlig fått med seg en del fremmede bakterier på turen gjennom maskinen.

Studien ble gjennomført på flyplassen i Helsinki vinteren 2016, og forskerne fant bakterier og virus som blant annet kan forårsake influensa og forkjølelse på ti prosent av gjenstandene som ble undersøkt.

SYK ETTER FLYTUR?: Mange har kanskje opplevd å bli litt forkjølet, eller det som verre er, etter en lang flytur. En ny forskningsrapport forteller sjansene dine for å bli smittet av andre, etter hvor du sitter. I videoen avsløres også hvor det skitneste stedet på flyet er - og det er langt fra toalettet. Video: Ingrid Cogorno / NTB... Vis mer

Vask hendene ofte

Andre potensielle smittekilder på flyplassen viste seg å være betalingsterminaler, trappegelendre, og automater for innsjekking og passkontroll.

Toalettene var blant fasilitetene med færrest bakterier.

- Studien viser at det er behov for større oppmerksomhet om hvordan virus sprer seg, sier professor Jonathan Van Tram ved universitetet i Nottingham til CNN.

Forskerne anbefaler at brettene i sikkerhetskontrollen rengjøres langt hyppigere enn vanlig praksis er, og at de reisende får bedre tilgang på desinfeksjonsmidler etter å ha vært i kontakt med overflater som viser seg å inneholde høye forekomster av bakterier og virus.