FORSKJELL? Natron, bakepulver og hornsalt brukes ikke til det samme, men vet du hvorfor? Foto: BERIT B. NJARGA
FORSKJELL? Natron, bakepulver og hornsalt brukes ikke til det samme, men vet du hvorfor? Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Dette er forskjellen på hevemidlene

Slik får forskjellige kjemiske reaksjoner kakedeigen til å løfte seg.

Dinside Forskjellige kaker inneholder gjerne et hevemiddel, men hvilket du bør bruke avhenger blant annet av resten av ingrediensene. For vet du egentlig forskjellen på natron, bakepulver og hornsalt?

Det er de kjemiske reaksjonene fra disse hevemidlene, som sørger for et luftig resultat - hvis du bruker dem riktig.

Produktet som gir ferskere bakst!

Slik virker natron Natron består ifølge naturfag.no av stoffet natriumbikarbonat. Når dette stoffet løser seg i vann, reagerer bikarbonatet med en syre og det blir dannet karbonsyre, som igjen blir til vann og CO2-gass, eller karbondioksid.

Sagt på en annen måte: Det er denne gassen som gjør at kakene hever seg.

Ettersom bikarbonat reagerer med syre, vil natron fungere best i oppskrifter sammen med surmelk eller andre syrnede melkeprodukter, som inneholder melkesyre. Andre eksempler på sure ingredienser er sitronsaft, eddik og sirup. Eksempler på kaker med både natron og syre er lapper, sveler og tykke lefser.

Vær obs på at karbondioksiden som får deigen til å heve dannes i det man blander sammen røren, så det anbefales ikke å la rører med natron stå lenge før steking.

Se også alt du kan lage av denne ferdige deigen

Slik virker bakepulver Hevemiddelet i bakepulver er også natron, men samtidig inneholder bakepulver to syrer, natriumdifosfat og monokalsiumfosfat.

Også her dannes det karbondioksid, men dette skjer i to trinn: Noe karbondioksid frigis allerede ved romtemperatur mens resten frigis ved oppvarming, for eksempel i stekeovnen, i motsetning til natron, som reagerer med syren man tilsetter deigen eller røra med det samme.

Bakepulverets «doble» heveeffekt gjør at bakepulver som regel gir luftigere resultat enn natron, ifølge Martin Lersch, som har en doktorgrad i kjemi og blant annet har skrevet om hevemidler på kjøkkenskriveren.no.

IKKE FOR LENGE: Bruker du natron, skal ikke røra stå for lenge før bruk. Foto: ALL OVER PRESS
IKKE FOR LENGE: Bruker du natron, skal ikke røra stå for lenge før bruk. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Innholdet av syre i bakepulver innebærer altså at man ikke trenger å tilsette surmelk eller andre sure ingredienser, og dermed er lettere å bruke. Det skal også gi mykere og seigere kaker.

Brownie på to minutter?

Slik virker hornsalt Hornsalt eller hjortetakksalt ble tidligere framstilt fra hjortehorn, derav navnet. Det kjemiske navnet er derimot ammoniumbikarbonat.

Dette stoffet spalter seg i tre gasser når hornsalt varmes opp til cirka 60 grader: karbondioksidgass, vanndamp og ammoniakkgass.

I praksis forsvinner hornsaltet bokstavelig talt i løse lufta når kakene stekes, men gassene kan løfte med seg litt av deigen på vei opp, eller de kan etterlate seg mange små hull som gjør kakene ekstra sprø.

Hornsalt egner seg til bruk i deiger mye fett og lite eller ikke noe vann, fordi det gir mange små bobler og dermed ekstra sprø og porøse kaker. Hornsalt bør brukes i flate kaker som skal steke ved relativt høy temperatur til de blir helt tørre, for eksempel sirupssnipper og serinakaker.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

MYKERE: Bruk av bakepulver kan gi mykere kaker enn natron. Foto: ALL OVER PRESS
MYKERE: Bruk av bakepulver kan gi mykere kaker enn natron. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer