Dette er forskjellen på smør og margarin

Hva er egentlig margarin?

MARGARIN: Hva er egentlig margarin? Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
MARGARIN: Hva er egentlig margarin? Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Margarin ble opprinnelig laget som et substitutt for smør. I prinsippet kan smør og margarin brukes om hverandre i oppskrifter. I praksis er det likevel noen forskjeller, for eksempel blir ikke det himmelsk, gode brunede smøret så vellykket med margarin.

Smør, på sin side, tåler ikke like høy steketemperatur som margarin (som kan løses ved å ha i litt olje, les mer om hvordan kyllingbrystet stekes perfekt her).

Mens smør er enkelt å lage, er margarin en komplisert, industriell prosess.

Smør er, i reneste form, pisket fløte som alle kan lage på kjøkkenet ved hjelp av en håndvisp (tips: Ha i godt med salt og rør inn omtrent 1/4 rømme så har du et hjemmelaget supersmør).

Å lage margarin på kjøkkenbenken er verre. Mye verre.

Hva er margarin? Opprinnelig ble ikke margarin laget av plantefett, men av smult og talg fra slakteriene. Seinere ble fiskefett brukt i stort omfang.

Tidligere var margarin den klart største kilden for transfettsyrer. Gjennom 90-tallet ble det arbeidet for å endre framstillingsprosessen for å redusere mengden herdet fett. Og ifølge Wikipedia ble "delvis herdet fiskeolje" fjernet på midten av 1990-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer