Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette er gjærbaksten som redder ekteskapet

Blir luftige som skyer og alltid vellykket. Se video.

(Dagbladet): Ikke en eneste oppskrift jeg har skrevet har gitt meg i nærheten av antall tilbakemeldinger som denne.
 
Telefoner, SMS'er, mailer og sirlig håndskrevne brev dukker stadig opp fra takknemlige hjemmebakere.

Det er nesten så jeg tror at disse bollene har reddet ett og annet ekteskap.

For saken er, at kvinner og menn, (definitivt flest kvinner) som i mange år har bakt litt harde og forholdsvis tørre boller, får sitt heureka når de prøver denne oppskriften.

Bollene blir luftige som skyer og smaken er akkurat som gode hveteboller skal smake.

Og bollene blir alltid vellykket.

Denne bolleoppskriften er perfekt både for nybegynnere og erfarne. Jeg bruker denne oppskriften til all slags søt gjærbakst.

Her elter jeg inn små pletter av melkesjokolade i deigen. De gode, gamle rosinene kan også veldig gjerne brukes.

Luftige hveteboller med sjokoladebiter Dette trenger du til 20 boller:

100 g romtemperert smør
575-600 g hvetemel
90 g sukker
1/2 ts bakepulver
1/4 ts salt
1/4-1/2 ts kardemomme
1 pk gjær for søte deiger, fersk eller tørr
3 1/2 dl melk, 37 grader
125 g melkesjokoladepletter
1 egg til pensling

Framgangsmåte Smuldre sammen smøret og mesteparten av hvetemelet, enten for hånd eller i en food processor. La litt av melet være igjen for tilpassing av deigen etterpå.

Dette skal være en forholdsvis løs deig.

Ha i sukker, bakepulver, salt, kardemomme og tørrgjær, hvis du bruker det. Ferskgjær smuldrer du opp og rører ut i melken først. Tilsett melken i en stråle mens mikseren går på middels hastighet. Elt deigen sammen til den blir blank og glatt.

Legg et kjøkkenklede over bakebollen og la deigen heve på et lunt og varmt sted til den har blitt dobbel så stor. Det tar omlag 45 minutter. I mellomtiden legger du bakepapir på et stekebrett.

Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Elt inn sjokoladeplettene (eller rosiner, hvis du heller vil bruke det). Del deigen opp i 20 like store biter.

Rull hver deigklump ut til en bolle og sett den over på stekebrettet. Legg kjøkkenkledet over bollene og la dem etterheve i cirka 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Visp sammen egget og pensle bollene før du setter dem inn på nest nederste rille i stekeovnen. Stekes i 12-14 minutter, til de er fint brune på oversiden. Sjekk undersiden av bollene for å se om de er gjennomstekte.

Legg bollene over på en bakerist til avkjøling.

Flere oppskrifter og tips finner du på frutimian.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling