Dette er høstens store plageånd

Fram med såpe, vann og bandasje.

HISSIG BLEMME: Brennkopper ser ut som blemmer, ofte med en gul skorpe utenpå. Kanten omkring er rød og hissig. Det er vanlig å få utslettet i ansiktet. Foto: Anders Martinsen/Aftenposten/NTB Scanpix
HISSIG BLEMME: Brennkopper ser ut som blemmer, ofte med en gul skorpe utenpå. Kanten omkring er rød og hissig. Det er vanlig å få utslettet i ansiktet. Foto: Anders Martinsen/Aftenposten/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brennkoppene er annerledes enn blemmene som dukker opp i munn og hals. De dukker gjerne opp i ansiktet, på hendene og på armer og bein.

Blemmene som kommer av brennkopper ser ikke pene ut, med sine gule skorper med hissige, røde kanter. Svært smittsomt er det også.

- Det spørsmålet vi oftest får om brennkopper, er om når barnet kan vende tilbake til barnehagen. Da svarer vi at barnet gjerne kan være i barnehagen, hvis det har små og få utslett som kan dekkes godt til, forklarer smittevernlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

Sesongtopp om høsten Av og til trenger man hjelp til å finne ut hva et utslett kan komme av. Brennkopper har sin sesongtopp om høsten, når ferien er over og barna så vidt har rukket å treffe vennene sine igjen. Ja, kanskje er det nettopp derfor smittetoppen kommer akkurat da, tror smittevernlegen.

- Brennkopper smitter ved direkte kontakt, og når barn tar på ting som syke barn har tatt på. Unger har mer kontakt seg imellom enn voksne, forklarer hun.

Så sant blemmene får skikkelig stell og kan dekkes godt til med plaster, er det greit at barnet er sammen med andre barn.

Rens med såpe og vann - Vi anbefaler at man renser med såpe og vann, eller med desinfiserende væske, som for eksempel klorheksidin. Det er også bra å legge på en antiseptisk krem, råder Eli Sagvik.

Vanlig plaster kan brukes til å dekke blemmene. Og det er helt nødvendig, forklarer smittevernlegen.

Brennkopper smitter nemlig gjennom sårvæsken fra blemmene. Det tar mellom fire og ti dager fra barnet blir smittet til sykdommen bryter ut.

- Det er viktig å dekke godt til, slik at det ikke smitter. Hvis barnet klør på blemmene og kommer borti andre, så sprer det seg. Bakteriene kan også smitte ved indirekte kontakt. Derfor er det viktig at du har dette under kontroll før barnet går i barnehagen, sier Sagvik.

I praksis betyr dette at barn med lette utbrudd kan fortsette på skolen og i barnehagen som før, bare hjulpet av vanlige reseptfrie remedier og stell hjemmefra.

Men er barnet kraftig angrepet, der blemmene dekker større områder av kroppen, væsker mye og vanskelig kan dekkes til, bør det holde seg hjemme til utslettet har tørket ut, råder smittevernlegen.

- Barn med brennkopper er vanligvis i god form, forklarer hun.

Nei til antibiotika Brennkopper er en overfladisk hudinfeksjon som også kalles impetigo. Ifølge Norsk helseinformatikk er det den vanligste hudinfeksjonen hos barn. Den skyldes som oftest streptokokker eller gule stafylokokker.

De siste årene har det vært flest utbrudd på grunn av gule stafylokokker.

Tidligere ble det brukt antibiotikakrem mot brennkopper. Men fordi de gule stafylokokkene etter hvert ble motstandsdyktige mot antibiotika, ble anbefalingene endret for noen år siden.

- Vi anbefaler antiseptiske kremer i stedet for antibiotikakremer mot brennkopper, sier hun.

Sykdommen er vanligst hos barn under 12 år, men også andre i familien kan bli smittet. Siden brennkopper også kan spre seg i barnehager og på skoler, råder Sagvik foreldre til å varsle barnehagen når barnet har brennkopper, selv om sårene dekkes til.

- Det er viktig at man sier ifra i barnehagen, sier Sagvik.

Slik unngås spredning For at sykdommen ikke skal spre seg i skoler og i barnehager, er god håndvask ekstra viktig mens utbrudd pågår. Foreldre som er i tvil om hvilken behandling barnet bør få, kan få gode råd på apoteket, forklarer smittevernlegen.

Vanligvis trengs ingen reseptbelagte medikamenter i behandlingen av brennkopper. Og det er normalt ikke nødvendig å ta barnet med til legen.

- Men for å gi barnet riktig behandling, er det viktig å vite hva dette utslettet er. Derfor kan man kontakte lege hvis man er usikker, forklarer Sagvik.

Brennkopper regnes som en helt ufarlig sykdom.

Men noen barn kan få så kraftige utbrudd at antibiotikabehandling i form av tabletter er nødvendig.

Slik behandler du brennkopper:

Hvis hudforandringene er få og sitter på ett område, skal de behandles hjemme, to til tre ganger daglig: Bruk såpe og vann til å bløte opp og forsiktig vaske bort skorper som sitter løst. Du kan også vaske med desinfeksjonsvæske (klorheksidin vandig oppløsning). Skorper som sitter fast skal ikke plukkes på. Legg på lokalantiseptisk krem/salve (Brulidin krem eller Bacimycin salve) Dekk til slutt over med plaster eller tørre kompresser/bandasjer. Hvis barnet har utbredte hudforandringer og/eller hudforandringer i flere regioner kan tablettbehandling med antibiotika bli nødvendig. Slik behandling må settes i gang av lege. Vask hender godt for å unngå smitte.
Barnet kan gå på skole og i barnehage hvis:

Hvis barnet er feberfritt og i god form kan det gå på skole og i barnehage hvis utslettet er så begrenset at det kan dekkes godt til med plaster eller bandasje. Hvis ikke må barnet holdes hjemme til utslettet har tørket ut og væskingen er under kontroll.

Kilder: Smittevernlege Eli Sagvik i Trondheim kommune og Folkehelseinstituttet


Les også:

Dette må du vite om barnesykdommer
Slik blir du kvitt hodelus
Derfor skal ungen være hjemme selv om hun er frisk
8 tegn på at du har et helseproblem

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Dette er brennkopper:

  • Brennkopper (impetigo) er overfladiske hudinfeksjoner som vanligvis er forårsaket av gule stafylokokker eller gruppe A-streptokokker.
  • Brennkopper gir seg utslag i to forskjellige former for hudinfeksjon:
  • Vanlig brennkopper er en overfladisk hudinfeksjon som starter med små blemmer. Deretter danner det seg tykke honninggule skorper, ofte med rød, hissig kant. Om man pirker vekk skorpen, kan gul væske sive fram. Denne formen skyldes både streptokokker og/eller gule stafylokokker.
  • Den andre formen heter bulløse brennkopper og skyldes bare gule stafylokokker. Når blemmene sprekker, blir det en fuktig, rød sårflate som dekkes av tynne, lysebrune skorper. Hudforandringene kan sitte hvor som helst på kroppen, men det vanligste er at de dukker opp i ansiktet, hodebunn, på hender, armer og bein.
Kilde: Folkehelseinstituttet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer