Dette er IKKE greit å si til gravide

Mange gravide føler seg som fritt vilt i det offentlige rom.

SVANGERSKAP: Mange gravide opplever venninner som forteller historier om grusomme svangerskap og fødsel. Unødvendig mener jordmor. Foto: Istockohoto
SVANGERSKAP: Mange gravide opplever venninner som forteller historier om grusomme svangerskap og fødsel. Unødvendig mener jordmor. Foto: IstockohotoVis mer

Gravide kvinner opplever stadig at både venner og ukjente velvillig deler meninger om utseende, kulen på magen og ikke minst barneoppdragelsen. Og hvem har vel ikke hørt en historie eller to om venninnen til venninnen som hadde slik en grusom fødsel?

- Jeg synes folk skal tenke seg godt om før de faller for fristelsen til å legge ut om dramatiske fødselshistorier til gravide, sier jordmor Katrine Lysne i Jordmorteamet.

Gledesdrepere Hun understreker at dersom du trenger å bearbeide egne opplevelser er IKKE din gravide venninne rett adresse.

- Jeg treffer mange gravide i svangerskapsomsorgen som tar opp at dette er et problem, og at det ødelegger noe av gleden ved å være gravid. Hvis vi ser på realitetene så er det faktisk slik at den store majoriteten av alle fødsler går riktig så greit og udramatisk for seg i Norge.

Vi lever i et av verdens tryggeste land å føde i. Det er all grunn til å be folk som elsker å dramatisere fødsler å slutte med det.

- Frykt og engstelse for fødsel er med på å skape fødselskomplikasjoner, fordi nivået av stresshormoner fører til inneffektive rier og lengre og smertefulle fødsler. Dette bør de som er med på å skremme gravide tenke på, påpeker Lysne til Foreldre & Barn

Flere keisersnitt Andelen keisersnitt på grunn av fødselsangst stiger i Norge. Lysne har merket seg at faren for komplikasjoner som blødninger, alvorlige infeksjoner og ammeproblemer er større ved et keisersnitt uten medisinsk indikasjon enn ved vaginale fødsler.

- Jeg skulle ønske at kvinner ble flinkere til å støtte hverandre og oppmuntre hverandre når de treffer gravide. Dette er jo tross alt en normal hendelse i en kvinnes liv og en stor familiebegivenhet, sier Lysne.

Normal folkeskikk Jordmoren forstår også godt frustrasjonen blant kvinner som opplever at kulemagen blir allemannseie.

- Å be om lov før man tar på andres kropp bør være normal folkeskikk, understreker hun.

Dette gjelder også kommentarer om størrelsen på magen. Kommentarer som at magen er "for stor" eller "for liten" er bare med på å skape unødig negativt fokus. Det er store variasjoner når det gjelder størrelse på babyen i magen. Alt fra 2500 gram til 4500 gram er normal fødselsvekt på en baby, og hvor stor babyen blir er stort sett genetisk betinget.

- Det sier heller ikke særlig mye om barnets størrelse hvordan mor ser ut. Noen har mye polstring, andre mindre. Hvorfor ikke gi kvinnen komplimenter for at hun ser sunn og frisk og fruktbar ut? spør Lysne.

Ikke lytt til "gode råd" Hun anbefaler heller ikke at gravide kvinner lytter for mye til venninnenes velmenende råd.

- "Gode råd" florerer. Jeg pleier å råde de gravide til å la det som ikke høres særlig smart ut enkelt og greit passere ut av det andre øret, enten det kommer fra svigermor, venninner eller sågar iblant helsepersonell. Spør jordmor om du lurer på noe, sier Lysne.

Magefølelsen bør du derimot lytte til.

- Snakk med barnet ditt i magen. Spør hvordan han eller hun har det. Bli kjent med det. Barn fødes i alle land til alle tider. De trenger kjærlighet, trygghet, mat og rene bleier. Resten kan du ta som det kommer, avslutter Lysne.

Føler en rett Professor ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Lise Kjølsrød, begrunner folks oppførsel ovenfor gravide med at mange føler de har en slags rett til dette nye barnet, fordi både de og barnet er en del av samfunnet.

- Det er en god tanke, men noen er nok litt mer uheldige og klossete i måten de viser det på, sier Kjølsrød.

Hun sier at samfunnet er avhengig av at det fødes nye barn hele tiden, og at vi på grunn av det mener at andres mager angår oss.

- Vi bruker mye felles ressurser på å ta vare på våre barn, og når vi ser en gravid kvinne føler vi at det er noe ved henne som angår oss, forklarer hun til Foreldre & Barn.

Kommenterer også oppdragelse - Men det er jo ikke sosialt akseptert å legge seg opp i andres barneoppdragelse, så hvorfor kan vi da ha så mange meninger om gravide?

- Om du er i en butikk og du ser et barn som åpenbart er ute av kontroll, er jeg ikke så sikker på om mor ikke får en del bestemte blikk fra de andre kundene. Vi kommenterer andre foreldres oppdragelse, vi gjør det bare litt mer forsiktig, påpeker Kjølsrød.

Derimot er graviditet en fest og hyllest, og da føler mange at det er greiere å kommentere graviditeten.

Aldri greit å ta på magen Vi fikk overveldene mange svar fra mødre i vårt forum Barn i Magen. Her er noen av kvinnenes erfaringer.

- En fremmed, ganske stor dame kom og strøk meg på magen og spurte "hva har du i magen da?". Hormonelle, høygravide meg svarte "en baby, hva har du?" før jeg snudde meg og gikk, skriver en gravid i forumet.

- Da jeg var gravid første gang, fortalte en kollega om hun som ble glemt på fødestua - og måtte føde uten hjelp. Og hun som revna "fra ræva til magen" Og hun som havnet i koma. Og alle andre skrekkhistorier som kan eller ikke kan ha en snev av sannhet i seg, forteller en annen gravid.

Ikke ta gravide på magen - At folk jeg kjenner tar på magen min synes jeg bare er koselig, men folk jeg ikke har noe forhold til som klapper meg på magen synes jeg er ubehagelig, sier en av mødrene i forumet.

- Det er ikke ok å bli tatt på magen eller å kommentere utseende, konstaterer en annen.

- Å bli tatt på magen er ikke greit! Man spør i det minste først! Familie som venner!

- Men langt mer irriterende er det å bli avfeid som hormonell hvis man er uenig i noe. Har opplevd flere ganger å få den slengt tilbake hvis motpart er tom for argumenter.

IKKE TA MEG PÅ MAGEN!: Gravide kvinner føler seg utsatte nok ute på gaten, de trenger ikke å bli tatt på kulemagen av fremmede. Foto: Colourbox
IKKE TA MEG PÅ MAGEN!: Gravide kvinner føler seg utsatte nok ute på gaten, de trenger ikke å bli tatt på kulemagen av fremmede. Foto: Colourbox Vis mer

- Jeg hater at fremmede tar meg på magen! Jeg er tykk fra før, og har komplekser for magen min, i tillegg til at jeg er kjempekvalm og tåler knapt å bli strøket over magen selv, skriver en annen mamma.


Les også:
Plagene vi ikke snakker om
Svangerskapet fra uke til uke
Gravide vil sniffe bensin og tygge på kluter
Så mye sex ønsker gravide

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.