<strong>SUNT PÅ BOKS:</strong> Fiskepålegg er kanskje det aller sunneste du kan ha på brødskiva, men velg gjerne noe annet enn makrell i tomat. Foto: ERIK HELGENESET
SUNT PÅ BOKS: Fiskepålegg er kanskje det aller sunneste du kan ha på brødskiva, men velg gjerne noe annet enn makrell i tomat. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

Dette er kanskje det sunneste du kan ha på brødskiva

Men makrell i tomat havner nederst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Bramat.no): Fiskepålegg er kanskje det sunneste pålegget du kan velge.

Makrell i tomat er et sunt fiskepålegg som mange liker, men du kan gjøre enda bedre valg til brødskiva ved å velge et pålegg med høyere andel fisk.

De fleste fiskepålegg inneholder fet fisk. Det betyr at jo mer fisk pålegget inneholder, jo mer omega-3-fettsyrer og protein får du i deg.

Dette avspeiles også i testen. Vinneren har både høyt innhold av protein og omega-3-fettsyrer.

Spiser du nok fisk? Bare halvparten av den norske befolkningen spiser nok fisk.

Vi anbefales å spise 300-450 gram fisk i uka, hvorav 200 gram bør være fet fisk. Spiser du fisk til middag 2-3 ganger i uka, er du i mål.

Du kan også bytte ut et middagsmåltid med fiskepålegg. Om lag 6 påleggsporsjoner tilsvarer en middagsporsjon.

De fleste fiskepålegg på boks inneholder rundt 100 gram, dette tilsvarer halvparten av mengden fet fisk du bør spise i løpet av en uke.

Fiskepålegg på boks er med andre ord en fin måte å øke inntaket av fisk på. Da får du samtidig i deg verdifulle omega-3-fettsyrer, vitamin D, sink, selen og jod.

Disse næringsstoffer finnes det lite av i annen mat, for eksempel kjøtt og melk. Dessuten er fisken rik på vitamin A og B-vitaminer og andre mineraler.

Helsebonus! Regelmessig inntak av fet fisk, dvs. om lag 200 gram i uka, kan redusere risikoen for død av hjertesykdom og den generelle risikoen for hjerte- og karsykdom.

Mineralet selen og vitamin D vi finner i fisken, kan dessuten redusere risikoen for en rekke kreftformer.

Hva er forskjellen på fet og mager fisk? Påleggene i testen inneholder fet fisk som sild, makrell, laks og brisling.

Forskjellen på fet og mager fisk er hvordan fettet er fordelt i fiskekroppen. Fiskefettet avgjør hvor vi finner omega-3-fettsyrene og vitamin D.

• Mager fisk som torsk, sei, hyse, rødspette og breiflabb inneholder < 2 g fett per 100 g • Halvfet fisk som uer, steinbit, vintermakrell og tunfisk inneholder 2-8 g fett per 100 g • Fete fiskeslag som sild, kveite, brisling, sommermakrell, ørret og laks inneholder > 8 g fett per 100 g I den fete fisken ligger mye av fettet i muskulaturen, fileten. Derfor får du i deg en god porsjon omega-3-fettsyrer og vitamin D når du spiser fiskepålegg eller fet fisk til middag.

Samtidig får du i deg en drøss med andre gode næringsstoffer.

I den magre fisken er mye av fettet i lever, slik som i torskeleveren som vi utvinner tran fra. Tran er både en god kilde til omega-3-fettsyrer og vitamin D.

Muskulaturen til mager fisk, for eksempel torsk og sei, inneholder lite av disse to næringsstoffene.

Men mager fisk er svært god kilde til protein og andre verdifulle næringsstoffer. Faktisk inneholder mager fisk nær dobbelt så mye jod som fet fisk.

Sunt alternativ til kjøtt De aller fleste av oss kan godt ha en bedre balanse av kjøtt og fisk i kosten.

Ved å spise fiskepålegg til frokost og lunsj i stedet for kjøttpålegg, kan du lett få en bedre sammensetning i kosten.

Inntaket av mettet fett og salt minsker, og inntaket av omega-3-fettsyrer og vitamin D øker.

Dette er helt i tråd med anbefalingene fra myndighetene.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi bare sett på et utvalg hermetisk fiskepålegg.

Vi har gjort en samlet vurdering av påleggenes innhold av protein, karbohydrater, mettet fett og omega-3-fettsyrer.

Innholdet av protein og omega-3-fettsyrer teller mest i testen og trekker opp. Mettet fett og karbohydrater er vektet mindre og trekker ned.

Innholdet av fiber og salt er ikke relevant i testen.

Produsentene merker ikke innholdet av vitamin D og derfor kan vi ikke teste på dette. Smak er heller ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best hos bramat.no.

Les dette! Det er viktig å være oppmerksom på at rangeringen er gjort mellom produktene innbyrdes.

Ingen av produktene i testen er usunne - tvert imot, men noen kommer bedre ut enn andre. Derfor får noen pålegg et høyt terningkast, mens andre kommer dårligere ut.

Hadde vi testet disse påleggene mot for eksempel kjøttpålegg og ost kunne resultatet blitt helt annerledes.

Med andre ord, et fiskepålegg som får terningkast 1 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre pålegg.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Kippers varmrøkt benfri sildefilet Sildepålegget går av med seieren med testens høyeste proteininnhold og høyt innhold av omega-3-fettsyrer. Kippers inneholder ikke karbohydrater, men har litt mer mettet fett enn flere av de andre produktene. Karakter: Produsent: King Oscar (Toro, Rieber & Søn ASA) Stabbur-Makrell Peppermakrell i olje Peppermakrellen tar andreplassen med testen beste omega-3-innhold. Middels proteininnhold, lite karbohydrater og relativt høyt fettinnhold. Karakter: Produsent: Stabburet Sardiner i Extra Virgin Olivenolje Sardinene i olivenolje kommer på tredjeplass med middels innhold av protein og omega-3-fettsyrer. Null karbohydrater og lite mettet fett. Karakter: Produsent: King Oscar (Toro, Rieber & Søn ASA) Stabbur-Laks i rapsolje Middels innhold av protein, men lavere innhold av omega-3-fettsyren enn flere andre produkter i testen. Lavt innhold av mettet fett og lite karbohydrater. Karakter: Produsent: Stabburet Sardiner Brisling i tomatsaus Bra innhold av omega-3-fettsyrer, men lavere proteininnhold enn flere andre produkter i testen. Lite karbohydrater, men testens høyeste innhold av mettet fett. Karakter: Produsent: Eldorado (Unil AS) Sardiner i tomatsaus Testens laveste omega-3-innhold, men middels innhold av protein. Lite mettet fett og karbohydrater. Karakter: Produsent: Landlord Sardiner i olje Testens nest laveste omega-3-innhold, men bra innhold av protein. Null karbohydrater, men kommer dårlig ut på mettet fett. Karakter: Produsent: Rema 1000 Makrellfilet i tomat Middels innhold av omega-3-fettsyrer, men testens laveste proteininnhold. Middels innhold av karbohydrater og mettet fett. Karakter: Produsent: King Oscar (Toro, Rieber & Søn ASA) Den originale Stabbur-Makrell Filet i tomat Middels innhold av omega-3-fettsyrer, men testens laveste proteininnhold. Høyeste innhold av karbohydrater, men lite mettet fett. Karakter: Produsent: Stabburet Stabbur-Makrell Grovhakket filet i tomat Middels innhold av omega-3-fettsyrer, men testens laveste proteininnhold. Høyeste innhold av karbohydrater, men lite mettet fett. Karakter: Produsent: Stabburet Makrell i tomat Testens taper med lavt innhold av både protein og omega-3-fettsyrer. Lavt innhold av mettet fett, men relativt høyt innhold av karbohydrater. Karakter: Produsent: Rema 1000 Les mer på Bramat.no:
Spis middelhavskost og lev lengre
Nye regler for merking av mat
Mange får for lite D-vitamin

Artikkelen kommer fra Norges nye trenings- og kostholdsportal BraMat.no.

Les mer på BraMat.no om:
Trening
Kosthold
Oppskrifter
Vekt

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer