Dette er kåret til den beste byen å reise til i Europa i år

Men en dag bør du holde deg unna.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

AMSTERDAM (Dagbladet): Riiksmuseum i Amsterdam åpner offisielt i dag. Museet har vært stengt i ti år.

Det ble både dobbelt så dyrt og tok dobbelt så lang tid å rehabilitere som planlagt.

MUSEUMSCRUISE: Stopper ved fem av Amsterdams mest kjente museer. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
AMSTERDAM: Turister fra hele verden har samlet seg foran Rijksmuseet, som åpner offisielt i dag, mens turistene først slipper inn i morgen. Her er det Julie og May fra Manila som benytter anledningen til en fotoshoot foran verdens mest berømte museum. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
NATTEVAKTEN: Verdens mest berømte maleri er nå på plass i Rijksmuseum etter ti år. Foto: ERIK SMITS / RIJKSMUSEUM
BRUKT & ANTIKK: Stort utvalg av spennede saker. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
VEGETARSKO: Her selges vegetarsko. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
VAN GOGH: Kunstneren møter du overalt i Amsterdam. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
OST: Die Kaasekelder ved kanalen like ved blomstermarkedet. Det produserers 700 milloner kilo ost i året i Nederland. Ost under 18 måneder regnes som ung ost (Jong Kaas), mens fra 18 måneder opp til seks år regnes som gammel ost og er mer eksklusiv (Oud Kaas). Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PETER DEN STORE: En av byens store utstillinger i år. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
FRA AMSTERDAM: Tulipaner i den kongelige orange fargen. Tulipanen kom offisielt til Nederland i 1594. Den kommer fra Tyrkia, Iran og det ottomanske riket. De fleste dyrkede tulipaner stammer fra Tulipa gesneriana. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
MUSEUMSPLASSEN: Stedelijk Museum, nasjonalmuseum for moderne kunst på Museumsplein gjenåpnet i 2011. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
TRESKO: Populære suvenirer. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
DIGITALMUSEUM: Se digitalversjon av alle kunsternes verker på eget museum. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI

Men nå er alle fornøyde med museet som også har verdens største samling av kunst fra Nederlands gullalderperiode på 1600-tallet.

I ukevis har folk samlet seg på plassen foran Rijksmuseet. Turister fra hele verden og nederlenderne strømmer til fra morgen til kveld, for å delta i den historiske begivenheten.

Historisk Dette er det kuleste stedet å være i Amsterdam for tida. Til tider er det så tett med folk at man knapt kan skimte det enorme skiltet med bokstavene Amsterdam foran museet.

- Det er dette vi har kommet for å oppleve, sier May og Julie fra Manila.

AMSTERDAM: Turister fra hele verden har samlet seg foran Rijksmuseet, som åpner offisielt i dag, mens turistene først slipper inn i morgen. Her er det Julie og May fra Manila som benytter anledningen til en fotoshoot foran verdens mest berømte museum. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
AMSTERDAM: Turister fra hele verden har samlet seg foran Rijksmuseet, som åpner offisielt i dag, mens turistene først slipper inn i morgen. Her er det Julie og May fra Manila som benytter anledningen til en fotoshoot foran verdens mest berømte museum. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

De to jentene står tynnkledde foran Rijksmuseet i vårkulda, hvor nyplantede tulipaner kjemper om en plass i sola.

Museet sjøl bidrar med en stor veggtavle med digital nedtelling til antall timer og dager det er igjen til museets mest berømte maleri, Rembrandts «Nachtenwachten», igjen kan oppleves.

Nattevakten, eller Kaptein Frans Banning Cocqs militære kompani, som det egentlig heter, er det eneste som er tilbake på sin opprinnelige plass i museet. Dette er en helligdom som ikke kan flyttes på.

Fattigdom Det var dette maleriet, et bestillingsverk, som var starten på Rembrandts økonomiske ruin. Selv om han var en av verdens største kunstnere, døde Rembrandt som en fattig mann. Historien går om at kona måtte selge to malerier til bakeren for å få brød.

NATTEVAKTEN: Verdens mest berømte maleri er nå på plass i Rijksmuseum etter ti år. Foto: ERIK SMITS / RIJKSMUSEUM
NATTEVAKTEN: Verdens mest berømte maleri er nå på plass i Rijksmuseum etter ti år. Foto: ERIK SMITS / RIJKSMUSEUM Vis mer

Den samme skjebne rammet kunstneren Vincent van Gogh. Han malte 200 bilder, solgte bare ett, og i dag er maleriene noen av verdens dyreste.

Van Gogh-museet gjenåpner også i vår, datoen er 1. mai.

Dette museet ligger på den store museumsplassen sammen med det berømte konserthuset Concertgebouw og Stedelijk, museet for moderne kunst.
I mellomtida hospiterer van Gogh-maleriene i Hermitage Amsterdam, sammen med den nye utstillingen om Peter den store.

Kunstverk og håndverk er lånt inn fra St. Petersburg for denne sommeren. Tsaren jobbet i en periode inkognito som båtbygger i Amsterdam og var godt kjent på byens utesteder.

Mer å se Det er mange grunner til å besøke byen som Lonely Planet har listet som den beste europeiske by å besøke i år. 400 år med kanaler blir stort markert.

Det er kanskje bare én dag du bør unngå, den 30. april. Da krones prins Willem-Alexander til konge og Maxima blir dronning på Det kongelige palass i Amsterdam.

Det er ventet at halve landets innbyggere inntar byen den dagen. Neste år blir Dronningdagen, som markeres med fest i oransje den 30. april, flyttet til 27. april. Heretter blir det kongedagen.

VAN GOGH: Kunstneren møter du overalt i Amsterdam. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
VAN GOGH: Kunstneren møter du overalt i Amsterdam. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer