Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette er kjennetegn på en mobber

Går glipp av nære forhold.

MOBBERE: Trigges av makt og er positive til vold. Foto: Colourbox
MOBBERE: Trigges av makt og er positive til vold. Foto: Colourbox Vis mer

(Dagbladet): Seks av ti gutter som var mobbere på 7.-10.årstrinn var dømt for minst én kriminell handling ved fylte 24 år, viser forskning ved Universitetet i Bergen (UiB). Mellom 35 og 40 prosent av de tidligere mobberne hadde tre eller flere dommer. Tilsvarende tall for ikke-mobbere var 10 prosent.

- Som unge voksne hadde de tidligere skolemobberne ca. fire ganger så høyt nivå av relativt alvorlig gjentakelseskriminalitet som sine jevnaldrende ikke-mobbere, sier mobbeforsker Dan Olweus ved UiB.

Går glipp av nære forhold På sikt risikerer mobberne å utvikle en personlighet som gjør at de ikke klarer å inngå intime relasjoner, mener Tove Flack, forsker ved Senter for atferdsforskning, Universitetet i Stavanger.

- Studier har vist at mobberne kan bli så fastslåst i det personlighetsmønsteret de utvikler, at de blir fratatt gleden av å oppleve nære relasjoner i løpet av livet. Årsaken er at de lærer seg å bruke bestemte teknikker for å oppnå det de ønsker - status og makt. Den væremåten spiller på andres frykt og innbyr ikke til nære relasjoner, sier Flack.

Hun har forsket mye på såkalt skjult mobbing, teknikker som er typisk for jentemobberne.

- Disse jentene er ofte flinke, faglig sterke og ellers greie jenter. De har også en sosial forståelse og er gode til å ta andres perspektiv, men bruker disse egenskapene på en negativ måte, sier atferdsforskeren.

Forskning fra utlandet har slått fast at mobberne tar med seg teknikkene sine til arbeidsplassen og videre i livet, ifølge Flack.

- Når de erfarer at det lønner seg for dem å for eksempel skvise ut en konkurrent, fortsetter de å benytte seg av de samme metodene i framtida, sier hun.

Aggressive Guttemobbere har ofte en mer positivt holdning til vold og bruk av voldelige metoder enn gjennomsnittseleven, påpeker Dan Olweus ved UiB.

- Ofte er de impulsive og har et sterkt behov for å dominere andre på en negativ måte. Mobberne synes også å ha liten medfølelse overfor ofre for mobbing, sier forskeren.

Mobbing blir vanligvis utført av en gruppe på to eller tre likesinnede elever, ofte med en leder eller initiativtaker. En ganske stor andel av mobbeofrene oppgir at de hovedsakelig blir mobbet av én enkelt medelev.

- Et framtredende kjennetegn ved guttemobberne er aggressivitet overfor kamerater. Disse elevene er ofte også aggressive overfor voksne, både lærere og foreldre, sier Olweus.

Passive mobbere Olweus avviser at mobberne «under overflaten» egentlig er engstelige og usikre.

- Resultatene av våre undersøkelser peker nærmest i motsatt retning: Mobberne kjennetegnes enten av uvanlig lite angst og usikkerhet eller er omtrent som gjennomsnittet, sier han. De har også ofte en positiv selvfølelse. Flere undersøkelser har vist at mobberne ligger omtrent på, eller noe under, gjennomsnittet når det gjelder popularitet.

- Mobbernes popularitet minker klart på høyere klassetrinn og ligger vanligvis under gjennomsnittet på 9. og 10 årstrinn. Men de når ikke samme lave popularitetsnivå som mobbeofrene, sier Olweus.

Det finnes også elever som deltar i mobbing av og til, men som vanligvis ikke tar initiativet. Olweus kaller dem medløpere og passive mobbere.

- Gruppa av passive mobbere er mer sammensatt og kan også inneholde usikre og engstelige elever, sier han.

Maktfølelse De som mobber andre har et langt sterkere aggresjonsmønster enn andre, påpeker Erling Roland, forsker Universitetet i Stavanger.

- Guttemobberne har ofte et proaktivt reaksjonsmønster, som innebærer at de søker situasjoner der de kan ta ut aggresjon. Det gjør de for å få makt over andre. De stimuleres av å se svakheten og redselen mobbeofferet viser når de blir trakasserert, sier Roland.

Andre tiltrekkes av lysten på å gjøre noe negativt sammen med andre - de føler en tilhørighet med de andre mobberne.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media