- Dette er nordmenn ekstremt dårlige på

Du har overraskende mye å vinne på å bli flinkere.

VÆR RAUS: Blir du god på komplimenter, får du mye tilbake. Foto: Thinkstock
VÆR RAUS: Blir du god på komplimenter, får du mye tilbake. Foto: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du burde definitivt være raus med komplimentene i dag.

1. mars er nemlig årets komplimentdag. I år arrangeres den for tredje gang i Norge, men siden 2003 har det blitt en nasjonal merkedag blant annet i Nederland.

Men selv om Norge har fått sin egen dag for å gi komplimenter, forteller likevel Aksel Tjora, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU, at dette er noe nordmenn er særdeles dårlige på.

- Nordmenn er veldig dårlige både til å gi komplimenter og til å motta dem. Men, det er derimot lettere å gi komplimenter enn å ta i mot, for får vi en kompliment har vi en tendens til å snakke det bort, særlig når det går på prestasjon. Selv om vi setter stor pris på å få komplimenter, har vi ikke lyst å vise andre hvor mye det betyr for oss, sier Tjora til Kvinneguiden.

Opplært til å være beskjeden Professoren mener at noe av årsaken til dette er at vi er opplærte til å ikke stikke oss frem.

- Å gi komplimenter er for såvidt også en måte å stikke seg fram på, og det viser at vi er flinke til å legge merke til andre. Så de utadvendte er flinkere. Men vi er opplærte til å ikke stikke oss frem, og her har vi mye å lære av for eksempel amerikanerne som både er flinke til å gi og å ta i mot komplimenter. Mest av alt handler dette om kulturforskjeller. I USA og Australia, for eksempel, er det normalt å takke bussjåføren for turen, en fin måte å vise at man setter pris på det sjåføren gjør, eller fortelle kassadama at hun er fin på håret, sier Tjora.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer