Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette er Norges billigste biler

Det finnes faktisk mye å velge i til under 200 000 kroner.

BILLIGST: Mitsubishi Space Star (ja, den heter det!) er norges billigste personbil til 104.900 kroner. Foto: MITSUBISHI
BILLIGST: Mitsubishi Space Star (ja, den heter det!) er norges billigste personbil til 104.900 kroner. Foto: MITSUBISHI Vis mer

Dinside Bil er kostbart i Norge - det er mer eller mindre en vedtatt sannhet. Og det er sant at anskaffelse av familiens venn på fire hjul vanligvis er av innkjøpene som gjør størst innhugg i budsjettet.

Likevel har biler blitt gradvis rimeligere opp gjennom årene - relativt sett og sett i forhold til inntektsnivået har vi det ikke så ille likevel, viser det seg. Man får i dag mye mer utstyr, mer sikkerhet og bedre ytelser per tusenlapp enn for 20 eller 30 år siden.

Brukt eller smått? Men ikke alle har muligheten til å bla opp 300.000 kroner og mer for en ny bil. Alternativet blir ofte å kjøpe brukt - med den risiko det ofte innebærer.

Les også: De beste og de verste bruktbilene

SELGER DEN BILLIGSTE: Tage Buen hos MotorForum i Oslo forteller at Space Star, billigmesteren, selges til alle typer kunder. Foto: KNUT MOBERG
SELGER DEN BILLIGSTE: Tage Buen hos MotorForum i Oslo forteller at Space Star, billigmesteren, selges til alle typer kunder. Foto: KNUT MOBERG Vis mer

Enkelte foretrekker da å kjøpe en ny liten bil - mange blir faktisk overrasket over hvor bra man klarer seg med en småbil i det daglige.

Små biler har dessuten en del fordeler som framkommelighet i byen, de er lettere å parkere og de har som oftest jevnt over lavere driftskostnader.

Vi har gått gjennom oversikten over det norske bilmarkedet, som er tilgjengelig hos Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

image: Dette er Norges billigste biler

Der konstaterer vi at situasjonen faktisk har utviklet seg en del siden sist vi skrev om temaet - i 2012.

Den rimeligste av alle modellene koster fra 91.000 kroner, levert Oslo. Den heter Renault Twizy, men det skal innrømmes at man her strekker begrepet «bil» rimelig langt.

Her er det snakk om en eldrevet mikrobil som yter 17 hestekrefter, med bare to sitteplasser — og den er dessuten registrert som firehjuls motorsykkel. Ja, som firehjuls moped (5 hester!) kan den endog inntil videre fås fra 81.000.

BILLIGST 4x4: Fiat Panda 4x4 koster fra så å si 200.000 blank. Foto: FIAT
BILLIGST 4x4: Fiat Panda 4x4 koster fra så å si 200.000 blank. Foto: FIAT Vis mer

Les også: Dette er de ti billigste firehjulstrekkerne

Ingen under 100.000 Bil i klassisk forstand får du ikke til under 100.000 kroner i dag, og billigst av dem alle er Mitsubishi Space Star. Den er faktisk registrert for fem, er 371 centimeter lang og har et bagasjerom som har plass til en middels week-end-bag eller to. Og prisen for enkleste utstyrsnivå, Inform, er bare 104.900 før frakt og levering — 113.800 kroner levert Oslo.

Det må jo sies å være en grei pris selv for en svært enkel bil. Motoren er heller ikke latterlig — den 3-sylindrete 1.0-bensinmotoren byr på 71 hestekrefter. Og går man for 80-hesteren med utstyrsnivået Invite+, er faktisk innstegsprisen fortsatt under 130.000 kroner.

Er etterspurt Vi har snakket med Tage Buen, som er produktansvarlig for Mitsubishi hos MotorForum. Han kan fortelle at Space Star har solgt bra selv om 2013 var bedre enn fjoråret.

Statistikken fra OFV forteller at det ble registrert 867 biler i 2013 og 458 i 2014.

BILLIGSTE ELBIL: Billigste elbil er Citroën C-Zero til 133.000 kroner Foto: KNUT MOBERG
BILLIGSTE ELBIL: Billigste elbil er Citroën C-Zero til 133.000 kroner Foto: KNUT MOBERG Vis mer

- Hovedmotivasjonen folk har for å kjøpe denne typen bil til bare litt over 100.000 kroner er at alternativet vil være en brukt liten bil med usikkerheten som knytter seg til her, presiserer Buen.

- Her får man jo tross alt en ny bil, med fem års garanti og det nødvendigste utstyret.

Ber om innstegsmodellen Og Buen kan fortelle at det ikke hender så rent sjelden at en kunde kommer og ber spesifikt om den billigste versjonen og har akkurat det budsjettet som skal til. Han anslår andelen til cirka 10 prosent.

Nå vil nok de fleste velge et minimum av tilleggsutstyr så det er sjelden man i praksis kommer under 130.000 kroner i sluttpris.

BILLIGSTE STASJONSVOGN: Rimeligste stasjonsvogn er Renault Clio Sport Tourer: 172.000 kroner. Foto: RENAULT
BILLIGSTE STASJONSVOGN: Rimeligste stasjonsvogn er Renault Clio Sport Tourer: 172.000 kroner. Foto: RENAULT Vis mer

Da vil kanskje ganske en del vurdere en gang til å ta en titt til på Finn.no før de bestemmer seg...

Under finner du billigste modell i noen populære bilkategorier:

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

BILLIGSTE SMÅBIL: Billigste bil i klassen over småbilene ("Golf-klassen") er Hyundai i30 til 201.000 kr. Foto: HYUNDAI
BILLIGSTE SMÅBIL: Billigste bil i klassen over småbilene ("Golf-klassen") er Hyundai i30 til 201.000 kr. Foto: HYUNDAI Vis mer
BILLIGSTE SUV: Dacia Duster koster fra 183.000 kroner og er billigste SUV. Foto: DACIA
BILLIGSTE SUV: Dacia Duster koster fra 183.000 kroner og er billigste SUV. Foto: DACIA Vis mer